Ποιοι είμαστε
Αρχική Fact check: Η απάντηση του Δαλάι ΛάμαΨΕΥΤΙΚΑ ΡΗΤΑ & ΑΠΟΦΘΕΓΜΑΤΑ

Fact check: Η απάντηση του Δαλάι Λάμα

20 Απρ
2022

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 2 έτη.

Ισχυρισμός:

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κυκλοφορεί κείμενο το οποίο αποτελεί απάντηση του Δαλάι Λάμα όταν τον ρώτησαν τι τον εκπλήσει περισσότερο στον κόσμο.

Συμπέρασμα:

H εξεταζόμενη ιστορία αποδίδεται εσφαλμένα στον Δαλάι Λάμα. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, το κείμενο είναι ποίημα του James (Jim) Brown.

Σε αναρτήσεις μέσων κοινωνικής δικτύωσης κυκλοφορεί εδώ και αρκετά χρόνια ένα κείμενο το οποίο, σύμφωνα με τους χρήστες που το κοινοποιούν, αποτελεί απάντηση του Δαλάι Λάμα όταν τον ρώτησαν τι τον εκπλήσει περισσότερο στον κόσμο. Ωστόσο το εξεταζόμενο κείμενο δεν έχει καμία σχέση με τον Δαλάι Λάμα.

Παράδειγμα σχετικής ανάρτησης:

Το κείμενο που κυκλοφορεί στις εξεταζόμενες αναρτήσεις είναι το εξής:

Ρώτησαν κάποτε τον πνευματικό ηγέτη του Θιβέτ, Dalai Lama το εξής: «Τι σας προκαλεί τη μεγαλύτερη έκπληξη στην ανθρωπότητα;». Kαι αυτός απάντησε: «Ο άνθρωπος. Γιατί θυσιάζει την υγεία του για να βγάλει λεφτά. Ύστερα θυσιάζει τα χρήματά του για να ανακτήσει την υγεία του. Και τότε είναι τόσο ανήσυχος για το μέλλον ώστε δεν απολαμβάνει το παρόν και ως αποτέλεσμα αυτός δεν ζει ούτε στο παρόν, ούτε στο μέλλον. Και ζει σαν να μη πρόκειται ποτέ να πεθάνει. Και πεθαίνει χωρίς να έχει ζήσει ποτέ στην πραγματικότητα.»

Τι ισχύει

Ο εν λόγω ισχυρισμός κυκλοφορεί εδώ και πολλά χρόνια στο εξωτερικό, τουλάχιστον από το 2000. Μπορείτε να τη βρείτε σε αρκετά βιβλία, λεζάντα σε φωτογραφίες ή ακόμη και μικρά βίντεο, ενώ ανά τα χρόνια το κείμενο έχει αποδοθεί σε διαφορετικά άτομα.

To βιβλίο αυτό κυκλοφόρησε το 2005 και το αποδίδει στον Κομφούκιο, χωρίς πηγή

Μια από τις πρώτες εμφανίσεις του κειμένου εντοπίζεται στο “Assurance: An Anthology” που δημοσιεύθηκε το 2000. Πρόκειται για μια ανθολογία θεολογικού κυρίως περιεχομένου από διάφορα σημαντικά, κατά τον συγγραφέα Michael Seed, πρόσωπα, στην οποία συμπεριλαμβάνεται και η εξεταζόμενη ιστορία, χωρίς ωστόσο να αποδίδεται στον Δαλάι Λάμα.

O Σίγκμουντ Στέρνμπεργκ που στέλνει την επιστολή είναι ένας Βρετανός φιλάνθρωπος και δεν αποδίδει το κείμενο σε κάποιον.
Στις 29 Μαΐου του 2000, μια μηχανογράφος από την Αλαμπάμα, η Reata Strickland, “ανακάλυψε” μια ανώνυμη ιστορία με τίτλο “Συνέντευξη με τον Θεό” και την δημοσίευσε στον ιστότοπο της τοπικής εκκλησίας της, όπου απέσπασε εκατομμύρια θεάσεις.
Ποιος το είπε

Δημιουργός του συγκεκριμένου κειμένου φέρεται να είναι ο James (Jim) Brown (ψευδώνυμο James J. Lachard) και περιλαμβάνεται σε ένα από τα αδημοσίευτα διηγήματά του, με τίτλο “I dreamed I had a Interview With God” (ονειρεύτηκα ότι είχα μια συνέντευξη με το Θεό).

Επιπρόσθετα στη βάση δεδομένων Google Books Ngram Viewer, μια διαδικτυακή μηχανή αναζήτησης της Google όπου μπορούμε να δούμε σε γράφημα τη συχνότητα εμφάνισης λέξεων ή φράσεων σε εκατομμύρια ψηφιοποιημένα βιβλία που εκτυπώθηκαν μεταξύ 1500 και 2019, παρατηρούμε ότι η φράση “Interview With God” άρχισε να εμφανίζεται σε βιβλία κυρίως μετά το 1990.

Περισσότερα στοιχεία για ομιλίες και επιβεβαιωμένους αφορισμούς του Δαλάι Λάμα μπορείτε να βρείτε εδώ και εδώ αντίστοιχα.

Συμπέρασμα

Εν κατακλείδι, η εξεταζόμενη ιστορία αποδίδεται εσφαλμένα στον Δαλάι Λάμα. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, το κείμενο είναι ποίημα του James (Jim) Brown.