Ποιοι είμαστε
Αρχική Το βίντεο ΔΕΝ δείχνει προετοιμασία ουκρανικής προπαγάνδας με δήθεν νεκρούςHOAXES

Το βίντεο ΔΕΝ δείχνει προετοιμασία ουκρανικής προπαγάνδας με δήθεν νεκρούς

20 Απρ
2022

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 2 έτη.

Ισχυρισμός:

Βίντεο δείχνει την προετοιμασία ουκρανικής προπαγάνδας για δήθεν νεκρούς του πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας.

Συμπέρασμα:

Το βίντεο προέρχεται από γυρίσματα ρωσικής τηλεοπτικής σειράς, που λάμβαναν χώρα στην πόλη Βσέβολοσκ της Ρωσίας.

Στις αρχές Απριλίου 2022 κυκλοφόρησε σε λογαριασμούς μέσων κοινωνικής δικτύωσης ένα βίντεο συνοδευόμενο από τον ισχυρισμό πως δείχνει την προετοιμασία ουκρανικής προπαγάνδας για δήθεν νεκρούς εξαιτίας του πολέμου που ξεκίνησε η Ρωσία στα τέλη Φεβρουαρίου 2022. Ωστόσο, ο εν λόγω ισχυρισμός είναι ψευδής.

Παραδείγματα σχετικών αναρτήσεων:

Το βίντεο που κυκλοφόρησε ήταν το εξής:

Τι ισχύει

Το συγκεκριμένο βίντεο προβλήθηκε και σε κρατικό ρωσικό κανάλι («Россия 24») ως απόδειξη για σκηνοθεσία με δήθεν νεκρούς λόγω της Ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Απόσπασμα από εκπομπή του ρωσικού σταθμού «Россия 24»

Ωστόσο, όπως έχει καταδειχθεί από οργανισμούς ελέγχου γεγονότων διεθνώς, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το Open Online, το βίντεο προέρχεται από γυρίσματα ρωσικής τηλεοπτικής παραγωγής στο Βσέβολοσκ (Все́воложск) της Ρωσίας.

Ειδικότερα, η Nadezhda Kolobaeva δημοσίευσε στις 7 Απριλίου 2022 ένα κείμενο στο Facebook, και, μαζί με πληροφορίες που παρέθεσε στα σχόλια της ανάρτησης, αλλά και σε ανάρτηση της στο Instagram, προέβη σε διάψευση του ισχυρισμού, αναφέροντας ότι πρόκειται για γυρίσματα τηλεοπτικής σειράς στην οποία εργάζεται ως βοηθός σκηνοθέτη, στην πόλη Βσέβολοσκ στις 20 Μαρτίου 2022.

Πηγή στιγμιοτύπου: Facebook / ελήφθη στις 11 Απριλίου 2022

Περαιτέρω στοιχεία δημοσίευσε και με νεότερη ανάρτησή της στο Facebook στις 10 Απριλίου 2022, και στο Instagram, ενώ βίντεο και φωτογραφίες από τα γυρίσματα έχουν δώσει και άλλα πρόσωπα στη δημοσιότητα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ακολουθούν βίντεο από τα γυρίσματα, όπου φαίνεται να σκηνοθετείται η πτώση χαρακτήρα της σειράς, ονόματι Άλμπερτ, από ύψος πολλών ορόφων:

Βίντεο που δείχνει συγκεντρωμένο πλήθος να παρακολουθεί τα γυρίσματα

Το υπό εξέταση στιγμιότυπο με την κούκλα-μανεκέν συνδέεται με τα βίντεο των γυρισμάτων, όπως μπορεί να διαπιστωθεί από απλή σύγκριση του βίντεο της πτώσης από ύψος, και της φωτογραφίας από διαφορετική οπτική γωνία που δημοσιεύθηκε στο Instagram.

Στα δεξιά απόσπασμα από βίντεο, με επισήμανση της οπτικής γωνίας από την οποία έχει ληφθεί η φωτογραφία αριστερά. Διακρίνεται το ίδιο αυτοκίνητο, και ο ίδιος τοίχος με το κόκκινο τούβλο, την εσοχή και τα λευκά κουφώματα.

Το κτίριο εμπρός του οποίου γυρίστηκε η σκηνή με το εικονιζόμενο μανεκέν βρίσκεται πράγματι στην πόλη Βσέβολοσκ στην οδό Λενινγκράντσκαγια, αρ. 7 ή 8, μία τοποθεσία στην επαρχία της Αγίας Πετρούπολης, στη Ρωσία.

Αριστερά: εικόνα από τους Χάρτες Yandex. Δεξιά, στιγμιότυπο από το βίντεο με την πτώση του μανεκέν.

Ο κόσμος που παρακολουθεί βρίσκεται πράγματι στο ίδιο σημείο της πόλης Βσέβολοσκ, στα δεξιά του κτιρίου που φαίνεται στα βίντεο.

Επάνω: στιγμιότυπο από το βίντεο με τους ανθρώπους που παρακολουθούν τα γυρίσματα.
Κάτω: εικόνα από τους Χάρτες Yandex.
Επισημαίνεται με κίτρινο χρώμα η χαρακτηριστική κοινή σειρά κτιρίων, ενώ, με πράσινο, το κτίριο εμπρός του οποίου λάμβαναν χώρα τα γυρίσματα.

Δεν εντοπίζεται στο διαδίκτυο καμία άλλη πληροφορία, εικόνα ή βίντεο που να υποδεικνύει ότι τα εν λόγω γυρίσματα πραγματοποιήθηκαν προς όφελος της Ουκρανίας ή ότι αξιοποιήθηκαν για να παρουσιαστούν ως εικόνες πραγματικών πτωμάτων εξαιτίας του πολέμου.

Την παραπλανητική χρήση του βίντεο ως δήθεν απόδειξη ουκρανικής προπαγάνδας έχουν επισημάνει κι άλλοι οργανισμοί ελέγχου γεγονότων διεθνώς, όπως το Open Online και το Lead Stories.

Συμπέρασμα

Το βίντεο που δείχνει μανεκέν-κούκλα με αληθοφανή σημάδια αίματος δεν αποκαλύπτει σκηνοθεσία δήθεν πτωμάτων, ως μέρος προπαγάνδας της Ουκρανίας κατά της Ρωσίας. Προέρχεται από γυρίσματα ρωσικής τηλεοπτικής σειράς που λάμβαναν χώρα σε πόλη της Ρωσίας.