Ποιοι είμαστε
Αρχική Ψευδής ισχυρισμός περί απαγόρευσης φούρνων μικροκυμάτων στην ΙαπωνίαHOAXES

Ψευδής ισχυρισμός περί απαγόρευσης φούρνων μικροκυμάτων στην Ιαπωνία

26 Απρ
2022

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 2 έτη.

Ισχυρισμός:

Η κυβέρνηση της Ιαπωνίας απαγόρευσε την χρήση φούρνων μικροκυμάτων στη χώρα καθώς σύμφωνα πόρισμα ερευνητών αυτές οι συσκευές προκαλούν σοβαρά προβλήματα υγείας.

Συμπέρασμα:

Ο εν λόγω ισχυρισμός ξεκίνησε από άρθρο σατικής Ρωσικής ιστοσελίδας ενώ δεν υπάρχει καμία σχετική αναφορά για απαγόρευση φούρνων μικροκυμάτων σε επίσημες κρατικές σελίδες της χώρας.

Σε ιστολόγια και λογαριασμούς μέσων κοινωνικής δικτύωσης αναπαράγεται ο ισχυρισμός ότι η κυβέρνηση της Ιαπωνίας απαγόρευσε την χρήση φούρνων μικροκυμάτων στη χώρα καθώς σύμφωνα πόρισμα ερευνητών αυτές οι συσκευές προκαλούν σοβαρά προβλήματα υγείας. Ωστόσο ο εν λόγω ισχυρισμός είναι ψευδής.

Παραδείγματα: alfeiospotamos.gr, toromaiiko.com

Παραδείγματα σχετικών αναρτήσεων στο Facebook:

Τι ισχύει

Ο εξεταζόμενος ισχυρισμός περί απαγόρευσης φούρνων μικροκυμάτων στην Ιαπωνία ξεκίνησε από την Ρωσική σατιρική ιστοσελίδα Panorama. Σε σχετικό άρθρο της που δημοσιεύθηκε στις 3 Μαρτίου του 2019 με τίτλο “Япония окончательно откажется от СВЧ-печей к 2020 году” (Η Ιαπωνία επιτέλους ξεφορτώνεται τους φούρνους μικροκυμάτων μέχρι το 2020) η σελίδα ξεκίνησε τη φήμη για απόφαση της Ιαπωνίας να απαγορεύσει την αγοραπωλησία των φούρνων μικροκυμάτων στη χώρα για λόγους υγείας.

Το κείμενο από το εν λόγω άρθρο, μεταφρασμένο στα ελληνικά, έχει μεταφερθεί αυτούσιο στις εξεταζόμενες αναρτήσεις. Το αρχικό άρθρο της σελίδας Panorama κυκλοφόρησε ευρέως σε ιστολόγια παγκοσμίως, ωστόσο η ίδια η σελίδα καθιστά σαφές ότι το περιεχόμενο της είναι σατιρικό. Συγκεκριμένα, στο τέλος των άρθρων υπάρχει το εξής μήνυμα:

Όλα τα κείμενα στην ιστοσελίδα μας είναι υπερβολικές παρωδίες της πραγματικότητας και δεν αποτελούν πραγματικές ειδήσεις.

Τέλος, από αναζήτηση που έγινε σε επίσημες σελίδες της Ιαπωνικής κυβέρνησης για το θέμα από τον οργανισμό ελέγχου γεγονότων AFP δεν έχει βρεθεί καμία σχετική αναφορά σε απαγόρευση χρήσης φούρνων μικροκυμάτων.

Συμπέρασμα

Με βάση όλα τα ανωτέρω, ο ισχυρισμός ότι η Ιαπωνία απαγόρευσε την χρήση φούρνων μικροκυμάτων είναι ψευδής. Ο εν λόγω ισχυρισμός ξεκίνησε από άρθρο σατικής Ρωσικής ιστοσελίδας ενώ δεν υπάρχει καμία σχετική αναφορά για απαγόρευση φούρνων μικροκυμάτων σε επίσημες κρατικές σελίδες της χώρας.

Είναι πτυχιούχος χημείας (B.Sc.) απο το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ). Αυτή τη στιγμή παρακολουθεί το αγγλόφωνο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών με τίτλο “Μaster of Arts in Digital Media, Communication and Journalism” στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.