Ποιοι είμαστε
Αρχική Παραπληροφόρηση σχετικά με τη φωτογραφία στρατιωτικών που βρίσκονται μπροστά στην Κατερίνα ΣακελλαροπούλουFAKE NEWS ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Παραπληροφόρηση σχετικά με τη φωτογραφία στρατιωτικών που βρίσκονται μπροστά στην Κατερίνα Σακελλαροπούλου

26 Απρ
2022

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 2 έτη.

Ισχυρισμός

Σε φωτογραφία που κυκλοφορεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εμφανίζονται στρατιωτικοί που δείχνουν την αποστροφή τους προς την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Συμπέρασμα

Το εικονιζόμενο στρατιωτικό τμήμα απόδοσης τιμών που χαιρέτισε την Πρόεδρο της Δημοκρατίας στις 22 Απριλίου του 2022 στους Ασκητές Ροδόπης λειτούργησε σύμφωνα με τους κανόνες που ορίζει σχετικό διάταγμα αναφορικά με τις κινήσεις κηδείας του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας. Οι εικονιζόμενοι οπλίτες ουδέποτε έδειξαν την αποστροφή τους στο πρόσωπο της Προέδρου της Δημοκρατίας, αλλά, αντιθέτως, απέδωσαν τιμές κατά τα προβλεπόμενα.

Σε λογαριασμούς μέσων κοινωνικής δικτύωσης κυκλοφόρησε ο ισχυρισμός ότι σε φωτογραφία που αναπαράγεται εμφανίζονται στρατιωτικοί που δείχνουν την αποστροφή τους προς την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Ο ισχυρισμός συνοδεύεται από σχετική φωτογραφία, η πλαισίωση της οποίας είναι παραπλανητική. Ας δούμε τι ισχύει.

Παραδείγματα σχετικών αναρτήσεων στο Facebook:

Τι ισχύει

Στις 22/4/2022, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας βρέθηκε στο θρακικό χωριό των Ασκητών Ροδόπης του Δήμου Μαρωνείας-Σαπών και παρακολούθησε την περιφορά του Επιταφίου της Μεγάλης Παρασκευής στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του τοπικού ηλεκτρονικού τύπου, η Πρόεδρος επιθεώρησε στρατιωτικό άγημα και συνοδευόμενη από τον Αντιστράτηγο Ιωάννη Τσιόπλο, διοικητή του Δ’ Σώματος Στρατού, συναντήθηκε με το Δήμαρχο Μαρωνείας – Σαπών κ. Χαριτόπουλο στην είσοδο του ναού.

Η φωτογραφία

Την επίμαχη λήψη εντοπίσαμε δημοσιευμένη σε ρεπορτάζ πρακτορείου εκκλησιαστικών ειδήσεων. Όπως προκύπτει από τα μεταδεδομένα της, η φωτογραφία ελήφθη από τον Θοδωρή Μανωλόπουλο για λογαριασμό του Γραφείου Τύπου της Προεδρίας της Ελληνικής Δημοκρατίας, το απόγευμα της Μεγάλης Παρασκευής.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου συμμετείχε στην Ακολουθία του Επιταφίου, στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου στους Ασκητές Κομοτηνής, Μεγάλη Παρασκευή 22 Απριλίου 2022. (ΘΟΔΩΡΗΣ ΜΑΝΩΛΟΠΟΥΛΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ/EUROKINISSI)
Η στάση των στρατιωτικών

Παρότι η κίνηση του αγήματος παρουσιάζεται ως ατιμωτική για την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στην πραγματικότητα οι στρατιώτες τηρούν τα προβλεπόμενα σχετικά με τον χαιρετισμό της Προέδρου της Δημοκρατίας.

Πιο συγκεκριμένα, χάρη σε βίντεο που αναρτήθηκε από τοπικό μέσο, μπορούμε να διακρίνουμε μέλη της στρατιωτικής μπάντας να στέκουν προσοχή και τους οπλίτες να στέκουν σε στάση απόδοσης τιμών πένθους, επί των όπλων, έχοντας κατεβασμένο το κεφάλι, όπως ορίζει το Εγχειρίδιο Ασκήσεων Πυκνής Τάξης και Λογχομαχίας του ΓΕΕΘΑ. [πηγή: σελ. 50-51 Κινήσεις Κηδείας – Επί των Όπλων]

Ακόμη, στο χρονικό σημείο 00:29 του βίντεο ακούγεται καθαρά το ηχηρό παράγγελμα:

Τμήμα, Επί των Όπλων – ΑΡΜ !

Στο κεφάλαιο Ε’ του εγχειριδίου του ΓΕΕΘΑ για τις κινήσεις κηδείας, παρατίθενται οι ακόλουθες περιγραφικές εικόνες για την κίνηση των οπλιτών στο παράγγελμα «Επί των όπλων».

α. Το δεξί χέρι επιστρέφει στο δεξί πλευρό. Έτσι, αφήνει το όπλο
να πάρει μια κατακόρυφη θέση μπροστά από το αριστερό πλευρό. Ύστερα, το
αριστερό χέρι χαμηλώνει, ώσπου στο στόμιο της κάνης να ακουμπήσει στο αριστερό υπόδημα (Εικόνα 46.)
β. Το δεξί χέρι έρχεται ζωηρά πάνω στο πέλμα της προσωμίδας, με
τον αντίχειρα κοντά στο δείκτη (Εικόνα 47).

γ. Φέρνουμε το αριστερό χέρι πάνω στο δεξί και κατεβάζουμε το
κεφάλι, ώσπου το πηγούνι να ακουμπήσει στο στήθος. Οι αγκώνες είναι κολλημένοι στα πλευρά (Εικόνα 48).
Συμπέρασμα

Με βάση όλα τα παραπάνω, καθίσταται σαφές πως οι εικονιζόμενοι οπλίτες ουδέποτε έδειξαν την αποστροφή τους στο πρόσωπο της Προέδρου της Δημοκρατίας, αλλά, αντιθέτως, απέδωσαν τιμές κατά τα προβλεπόμενα.

Απόφοιτος του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ).