Ποιοι είμαστε
Αρχική Σατιρική η φωτογραφία του Μάκη Βορίδη με τα μανικετόκουμπα που φέρουν το έμβλημα της χούνταςΣΑΤΙΡΑ

Σατιρική η φωτογραφία του Μάκη Βορίδη με τα μανικετόκουμπα που φέρουν το έμβλημα της χούντας

26 Απρ
2022

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 2 έτη.

Ισχυρισμός:

Ο Υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης φορά μανικετόκουμπα που φέρουν το έμβλημα του δικτατορικού καθεστώτος που επιβλήθηκε μέσω πραξικοπήματος στην Ελλάδα τον Απρίλιο του 1967.

Συμπέρασμα:

Η υπό εξέταση εικόνα χρησιμοποιήθηκε αρχικά σε σατιρικό κείμενο του εκλιπόντος δημοσιογράφου Νίκου Ζαχαριάδη, το οποίο δημοσιεύτηκε στις 9 Οκτωβρίου του 2014 στη χιουμοριστική, διαδικτυακή, στήλη "ΜΟΥΦΑΝΕΤ" της ιστοσελίδας Protagon. Χαρακτηριστικά, στο τέλος του εν λόγω άρθρου, υπάρχει σημείωση δια της οποίας καθίσταται σαφές πως τόσο το κείμενο όσο και η φωτογραφία που το συνοδεύει είναι επινοημένα με σκοπό τη σάτιρα. Για το φωτομοντάζ φαίνεται να έχει χρησιμοποιηθεί νόμισμα των 50 ή 100 δραχμών (ασημένιες Χούντες) του 1967.

Σε λογαριασμούς μέσων κοινωνικής δικτύωσης κυκλοφορεί, ήδη από το 2014, φωτογραφία που απεικονίζει τον Υπουργό Εσωτερικών, Μάκη Βορίδη να φορά μανικετόκουμπα που φέρουν το έμβλημα του δικτατορικού καθεστώτος που επιβλήθηκε μέσω πραξικοπήματος στην Ελλάδα τον Απρίλιο του 1967. Ωστόσο, ο εν λόγω ισχυρισμός δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Ας δούμε τι ισχύει.

Παράδειγμα σχετικής ανάρτησης στο Facebook:

Τι ισχύει

Η υπό εξέταση εικόνα χρησιμοποιήθηκε αρχικά σε σατιρικό κείμενο του εκλιπόντος δημοσιογράφου Νίκου Ζαχαριάδη, το οποίο δημοσιεύτηκε στις 9 Οκτωβρίου του 2014 στη χιουμοριστική, διαδικτυακή, στήλη “ΜΟΥΦΑΝΕΤ” της ιστοσελίδας Protagon. Χαρακτηριστικά, στο τέλος του εν λόγω άρθρου, υπάρχει σημείωση δια της οποίας καθίσταται σαφές πως, τόσο το κείμενο όσο και η φωτογραφία που το συνοδεύει είναι επινοημένα με σκοπό τη σάτιρα:

Αυτή η εικόνα δεν έχει ιδιότητα alt. Το όνομα του αρχείου είναι image-5.jpeg
Στιγμιότυπο του κειμένου με τίτλο «Μανικετόκουμπα της 21ης Απριλίου φορούσε χθες στη Βουλή ο Μ. Βορίδης!»

Τέλος, είναι σκόπιμο να τονίσουμε πως για το φωτομοντάζ φαίνεται να έχει χρησιμοποιηθεί νόμισμα των 50 ή 100 δραχμών (ασημένιες Χούντες) του 1967.

Συμπέρασμα

Εν κατακλείδι, σύμφωνα με τα ανωτέρω καθίσταται σαφές πως η επίμαχη φωτογραφία είναι φωτομοντάζ και δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Έτσι, ο υπό εξέταση ισχυρισμός, ότι ο Μ. Βορίδης φορούσε στη Βουλή μανικετόκουμπα που φέρουν τον αναγεννηθέντα φοίνικα, το γνωστό έμβλημα της στρατιωτικής δικτατορίας του 1967, είναι ψευδής.

Απόφοιτος του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ).