Ποιοι είμαστε
Αρχική Εικόνα που κυκλοφορεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν δείχνει την κόρη του Β. Ζελένσκι να κλαίειFAKE NEWS

Εικόνα που κυκλοφορεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν δείχνει την κόρη του Β. Ζελένσκι να κλαίει

27 Απρ
2022

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 2 έτη.

Ισχυρισμός:

Αποκλειστικό πλάνο δείχνει την κόρη του Β. Ζελένσκι, Αλεξάντρα Ζελένσκαγια, να κλαίει ενώ κάνει αποκαλύψεις για τον πατέρα της και τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Συμπέρασμα:

Η επίμαχη εικόνα δεν δείχνει την Αλεξάντρα Ζελένσκαγια. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για στιγμιότυπο από βίντεο που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο από το 2017 και δείχνει μια νεαρή γυναίκα να κλαίει επειδή ο φίλος της δεν της αγόρασε ένα συγκεκριμένο κινητό τηλέφωνο.

Σε δημοσιεύσεις που κυκλοφόρησαν στο Facebook, εντοπίζουμε την εικόνα μια νεαρής γυναίκας που φαίνεται να κλαίει, πλαισιωμένη από τον ισχυρισμό πως πρόκειται για αποκλειστικό πλάνο της κόρης του Β. Ζελένσκι, Αλεξάντρα Ζελένσκαγια, η οποία έχει διαφύγει στην Πολωνία και επιθυμεί να κάνει αποκαλύψεις για τον πατέρα της και τον πόλεμο στην Ουκρανία. Ωστόσο, ο ισχυρισμός είναι ψευδής, καθώς η επίμαχη εικόνα αποτελεί στιγμιότυπο από βίντεο που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο από το 2017 και η εικονιζόμενη γυναίκα δεν έχει καμία σχέση με την Αλεξάντρα Ζελένσκαγια.

Συγκεκριμένα, στις επίμαχες αναρτήσεις διαβάζουμε τα εξής:

Η Alexandra Zelenskaya, κόρη του Zelensky μισεί τον πατέρα της, τον αποκαλεί Ναζί και δολοφόνο του ουκρανικού λαού. Διέφυγε στην Πολωνία κ αποκαλύπτει όλη την αλήθεια για τον πατέρα της, δημοσιεύουμε αποκλειστικά πλάνα εδώ: “Ρώσοι, Ουκρανοί, θέλω να σας πω τι συμβαίνει εκεί!”

Σχετικά παραδείγματα αναρτήσεων στο Facebook:

Τι ισχύει

Αρχικά, όπως βλέπουμε και στα παραπάνω παραδείγματα, ο επίμαχος ισχυρισμός αναδημοσιεύθηκε στο Facebook από ιδιωτικό κανάλι στο Telegram και από ανάρτηση που κυκλοφόρησε στο Twitter στις 21 Απριλίου 2022.

Ωστόσο, η εικονιζόμενη νεαρή γυναίκα δεν έχει καμία σχέση με την κόρη του Β. Ζελένσκι, Αλεξάντρα Ζελένσκαγια, και τον πόλεμο στην Ουκρανία. Στην πραγματικότητα πρόκειται για στιγμιότυπο από βίντεο που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο από το 2017.

Το εν λόγω βίντεο είναι δημοσιευμένο σε κανάλι της ρωσικής πλατφόρμας Rutube από τον Αύγουστο του 2017. Επίσης, έχει δημοσιευθεί και από αρκετά κανάλια στο YouTube κατά τη διάρκεια του 2017. Σύμφωνα με τις περιγραφές κάτω από τα βίντεο, καθώς και ρωσικές ιστοσελίδες, η νεαρή γυναίκα έχει ξεσπάσει σε κλάματα επειδή ο φίλος της δεν της αγόρασε ένα συγκεκριμένο κινητό τηλέφωνο.

Παραθέτουμε ολόκληρο το βίντεο:

Στη συνέχεια παραθέτουμε στιγμιότυπα από τα δημοσιευμένα βίντεο με την περιγραφή στην ρωσική γλώσσα συνοδευόμενα με αυτόματη μετάφραση στην αγγλική γλώσσα.

Τέλος, στα υπό εξέταση δημοσιεύματα αναφέρεται πως η Αλεξάντρα Ζελένσκαγια έχει διαφύγει στην Πολωνία. Ωστόσο, σύμφωνα με ρεπορτάζ διεθνών μέσων ενημέρωσης, όλη η οικογένεια του Β. Ζελένσκι βρίσκεται προστατευμένη σε άγνωστη τοποθεσία από την αρχή του πολέμου στην Ουκρανία.

Συμπέρασμα

Συνοψίζοντας, η επίμαχη εικόνα δεν αποτελεί αποκλειστικό πλάνο της κόρης του Β. Ζελένσκι ενόσω εκείνη κλαίει και μιλάει για τον πόλεμο στην Ουκρανία, καθώς προέρχεται από βίντεο που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο από το 2017 και δεν σχετίζεται με την Αλεξάντρα Ζελένσκαγια.