Ποιοι είμαστε
Αρχική Παραποίηση δηλώσεων της διευθύντριας του CDC για θανάτους από την COVID-19ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Παραποίηση δηλώσεων της διευθύντριας του CDC για θανάτους από την COVID-19

28 Απρ
2022

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 2 έτη.

Ισχυρισμός:

Η διευθύντρια του CDC, Rochelle Walensky, παραδέχτηκε κατά τη διάρκεια συνέντευξής της πως το 75% των ατόμων που πέθαναν απο COVID-19 είχαν τουλάχιστον τέσσερις συννοσηρότητες.

Συμπέρασμα:

Η κ. Walensky μίλησε για μια μελέτη του CDC η οποία εξέτασε 1.2 εκατομμύρια περιπτώσεις ατόμων που είχαν εμβολιαστεί πλήρως για την COVID-19 και από τους οποίους μόνο το 0.0033% απεβίωσε. Από αυτό το 0.0033% που απεβίωσε η συντριπτική πλειοψηφία, περίπου 78%, ήταν άτομα με τουλάχιστον 4 συννοσηρότητες, δηλαδή άνθρωποι με πολλαπλά προβλήματα υγείας. Επομένως η μελέτη δεν αφορά τον γενικό πληθυσμό, μόνο πλήρως εμβολιασμένα άτομα, και τεκμηριώνει ότι τα εμβόλια για την COVID-19 προστατεύουν σε τεράστιο βαθμό απο σοβαρή νόσηση και θάνατο λόγω της πανδημικής νόσου.

Σε ιστοσελίδες και μέσα κοινωνικής δικτύωσης εντοπίζεται ο ισχυρισμός ότι η διευθύντρια του CDC, Rochelle Walensky, παραδέχτηκε πως το 75% των ατόμων που πέθαναν απο COVID-19 είχαν τουλάχιστον τέσσερις συννοσηρότητες. Ωστόσο, ο εν λόγω ισχυρισμός αποτελεί παραποίηση των λεγομένων της κ. Walensky.

Παραδείγματα: pronews.gr, dimpenews.com, bankingnews.gr, gegonotstomikroskpio.com

Παραδείγματα από σχετικές αναρτήσεις στο Facebook:

Τι ισχύει

Το επίμαχο βίντεο που επικαλούνται τα εξεταζόμενα δημοσιεύματα προέρχεται από συνέντευξη που έδωσε η κ. Walensky στην εκπομπή “Good Morning America” του τηλεοπτικού δικτύου ABC στις 11 Ιανουαρίου του 2022. Μπορείτε να παρακολουθήσετε ολόκληρο το αρχικό απόσπασμα παρακάτω:

Στο εν λόγω βίντεο, από το σημείο 2:32 και μετά, ακούμε τον εξής διάλογο μεταξύ της δημοσιογράφου και της κ. Walensky:

Δημοσιογράφος: Θα ήθελα να σας ρωτήσω για τους ενθαρυντικούς τίτλους δημοσιευμάτων που αναφέρουμε από το πρωί. Η νέα μελέτη δείχνει πόσο καλά λειτουργούν τα εμβόλια για να προλάβουν σοβαρή νόσηση (σ.σ. με COVID-19). Με βάση αυτά τα στοιχεία, είναι ώρα να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε πώς θα ζήσουμε με τον ιό; Ότι δηλαδή ήρθε για να μείνει;

Rochelle Walensky: Είναι όντως μια πολύ ενδιαφέρουσα μελέτη, επομένως αν μου επιτρέπετε θα ήθελα να κάνω μια σύνοψη. Πρόκειται για μια μελέτη που εξέτασε 1.2 εκατομμύρια ανθρώπους οι οποίοι εμβολιάστηκαν μεταξύ Δεκεμβρίου και Οκτωβρίου. Η μελέτη έδειξε πως από τα πλήρως εμβολιασμένα άτομα, 0.015% εμφάνισε σοβαρή νόσο και 0.003% απεβίωσε. Η συντριπτική πλειοψηφία των θανάτων, πάνω από το 75%, αφορούσε πλήρως εμβολιασμένα άτομα που είχαν τουλάχιστον 4 συννοσηρότητες. Επομένως αυτά ήταν άτομα που είχαν σοβαρά προβλήματα υγείας εξ’ αρχής.

Η μελέτη για την οποία γίνεται λόγος ήταν αναφορά του Κέντρου Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) η οποία δημοσιεύθηκε στις 7 Ιανουαρίου του 2022.

Όπως εξήγησε και η κ. Walensky στην εξεταζόμενη συνέντευξη, η αναφορά του CDC τόνισε ότι η σοβαρή νόσηση και ο θάνατος από COVID-19 στα άτομα που είχαν εμβολιαστεί πλήρως ήταν εξαιρετικά σπάνιες εξελίξεις. Από τα 1.2 εκατομμύρια άτομα που εξετάστηκαν μόνο το 0.015% εμφάνισε σοβαρή εξέλιξη τη νόσου ενώ μόνο το 0.0033% απεβίωσε. Σύμφωνα με τη μελέτη, από το 0.0033% που απεβίωσε, η συντριπτική πλειοψηφία, συγκεκριμένα περίπου 78%, ήταν άτομα με τουλάχιστον 4 συννοσηρότητες, δηλαδή άτομα που είχαν πολλαπλά προβλήματα υγείας.

Αυτό σημαίνει ότι, με βάση τα στοιχεία του CDC, τα εμβόλια προστάτευσαν σε πολύ μεγάλο βαθμό τους πλήρως εμβολιασμένους από σοβαρή νόσηση και θάνατο λόγω COVID-19, με τους θανάτους να είναι απειροελάχιστοι και να εμφανίζονται κατά κανόνα σε άτομα με πολλαπλά προβλήματα υγείας.

Τα εξεταζόμενα δημοσιεύματα δε κάνουν καμία αναφορά στο γεγονός ότι το 75% θανάτων που αναφέρουν είναι υποσύνολο του 0.0033% όσων απεβίωσαν έχοντας πολλαπλές συννοσηρότητες ή ότι αυτά τα ποσοστά αφορούν μόνο τα 1.2 εκατομμύρια άτομα που εξετάστηκαν στη μελέτη του CDC και είχαν εμβολιαστεί πλήρως, όχι τον γενικό πληθυσμό.

Συμπέρασμα

Ο ισχυρισμός ότι η διευθύντρια του CDC, Rochelle Walensky, παραδέχτηκε πως το 75% όλων των ανθρώπων που πέθαναν μέχρι σήμερα από COVID-19 στη πραγματικότητα είχαν τουλάχιστον 4 συννοσηρότητες δεν ευσταθεί. Η κ. Walensky μίλησε για μια μελέτη του CDC η οποία εξέτασε 1.2 εκατομμύρια περιπτώσεις ατόμων που είχαν εμβολιαστεί πλήρως για την COVID-19 και από τους οποίους μόνο το 0.0033% απεβίωσε. Από αυτό το 0.0033% που απεβίωσε η συντριπτική πλειοψηφία, περίπου 78%, ήταν άτομα με τουλάχιστον 4 συννοσηρότητες, δηλαδή άνθρωποι με πολλαπλά προβλήματα υγείας. Επομένως η μελέτη δεν αφορά τον γενικό πληθυσμό, μόνο πλήρως εμβολιασμένα άτομα, και τεκμηριώνει ότι τα εμβόλια για την COVID-19 προστατεύουν σε τεράστιο βαθμό απο σοβαρή νόσηση και θάνατο λόγω της πανδημικής νόσου.

Είναι πτυχιούχος χημείας (B.Sc.) απο το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ). Αυτή τη στιγμή παρακολουθεί το αγγλόφωνο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών με τίτλο “Μaster of Arts in Digital Media, Communication and Journalism” στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.