Ποιοι είμαστε
Αρχική Fact check: Το βίντεο με την συνομιλία του Τζο Μπάιντεν με τον Πάπα ΦραγκίσκοΛΕΙΠΕΙ ΘΕΜΑΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ

Fact check: Το βίντεο με την συνομιλία του Τζο Μπάιντεν με τον Πάπα Φραγκίσκο

28 Απρ
2022

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 2 έτη.

Ισχυρισμός:

Βίντεο δείχνει τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, να λέει στον Πάπα Φραγκίσκο, «είσαι ο διάσημος Αφροαμερικανός παίκτης του μπέιζμπολ».

Συμπέρασμα:

Στο υπό εξέταση βίντεο, ο Τζο Μπάιντεν αφηγείται στον Πάπα Φραγκίσκο την ιστορία ενός παίκτη του μπέιζμπολ που συνέχιζε να είναι επιτυχημένος παρά τη σχετικά μεγάλη ηλικία του. Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ αφηγήθηκε αυτήν την ιστορία για να υποδείξει ότι η ηλικία δεν στέκεται απαραίτητα εμπόδιο στα όσα μπορεί να καταφέρει κάποιος.

Σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ιστοσελίδες διαμοιράζεται το τελευταίο διάστημα ένα βίντεο από τη συνάντηση του Προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, με τον Πάπα Φραγκίσκο. Στο υπό εξέταση απόσπασμα εντοπίζεται ο ισχυρισμός ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος λέει στον Πάπα ότι αυτός είναι αφροαμερικανός παίκτης του μπέιζμπολ. Πρόκειται όμως για παραποίηση των λεγομένων του Τζο Μπάιντεν.

Παράδειγμα: voicenews.gr

Στιγμιότυπο από το άρθρο που δημοσιεύθηκε στο voicenews.gr.

Παράδειγμα ανάρτησης στο Facebook:

Στιγμιότυπο από δημοσιεύση στο Facebook.

Το βίντεο που χρησιμοποιείται στα υπό εξέταση άρθρα και στις δημοσιεύσεις είναι το ακόλουθο:

Τι ισχύει

Στις 29 Οκτωβρίου 2021 ο Τζο Μπάιντεν συναντήθηκε με τον Πάπα Φραγκίσκο στο Βατικανό κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Ιταλία για τη σύνοδο των G20. Σύμφωνα με το Καθολικό Πρακτορείο Ειδήσεων (Catholic News Agency-CNA), η συνάντησή τους διήρκησε περίπου 75 λεπτά, και κατά τη διάρκεια αυτής συζητήθηκε μία πληθώρα θεμάτων.

Το επίμαχο απόσπασμα καταγράφηκε κατά το τέλος της συνάντησης. Ενώ το αρχικό μέρος της σχετικής δήλωσης του Τζο Μπάιντεν δεν ακούγεται με σαφήνεια, στο αμέσως επόμενο μέρος της αφήγησης, γίνεται σαφές ότι δεν μιλάει σε δεύτερο αλλά σε τρίτο πρόσωπο:

… the famous African American baseball player in America. And he didn’t get to play in the Major League Baseball at 45 years old, because he was black.

Μετάφραση: «… ο διάσημος αφροαμερικανός παίκτης μπέιζμπολ στην Αμερική. Και δεν κατάφερε να παίξει στο πρωτάθλημα Major League Baseball στα 45 του έτη, γιατί ήταν μαύρος.»

Στο επίμαχο απόσπασμα, ο Αμερικανός Πρόεδρος μεταφέρει την ιστορία του Leroy Robert “Satchel” Paige, ενός πίτσερ του μπέιζμπολ που συνέχιζε να αγωνίζεται και να σκοράρει, παρά τη σχετικά μεγάλη ηλικία του.

Στη συνέχεια του βίντεο ακούγεται ο Πρόεδρος των ΗΠΑ να παραθέτει χαρακτηριστικές φράσεις που ο Satchel Paige είχε πει για την ηλικία ενός ατόμου, όπως “πόσων ετών θα ήσουν αν δεν ήξερες πόσων ετών είσαι;“. Μάλιστα, στο τέλος της συνομιλίας τους, ανέφερε αστειευόμενος ότι, σύμφωνα με τη λογική του Paige, ο Πάπας θα ήταν 65 ετών και ο ο ίδιος 60.

Ακολουθεί όλη η συνομιλία του Τζο Μπάιντεν με τον Πάπα Φραγκίσκο όπως αυτή αναμεταδόθηκε από ειδησεογραφικά μέσα.

Συμπέρασμα

Στο υπό εξέταση βίντεο, ο Τζο Μπάιντεν αφηγείται στον Πάπα Φραγκίσκο την ιστορία ενός παίκτη του μπέιζμπολ που συνέχιζε να είναι επιτυχημένος παρά τη σχετικά μεγάλη ηλικία του. Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ αφηγήθηκε αυτήν την ιστορία για να υποδείξει ότι η ηλικία δεν στέκεται απαραίτητα εμπόδιο στα όσα μπορεί να καταφέρει κάποιος.

Η Σπυριδούλα Μάρκου είναι κάτοχος του μεταπτυχιακού "Δημοσιογραφία και Νέα Μέσα" του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ακόμη, είναι πτυχιούχος του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Από το 2016 συμμετέχει σε ερευνητικά προγράμματα του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ. Είναι μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ).