Ποιοι είμαστε
Αρχική Βίντεο με τη Σελήνη στο Βόρειο Πόλο είναι ψηφιακά κατασκευασμένοΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Βίντεο με τη Σελήνη στο Βόρειο Πόλο είναι ψηφιακά κατασκευασμένο

4 Μαΐ
2022

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 2 έτη.

Ισχυρισμός:

Βίντεο δείχνει το φεγγάρι στον Βόρειο Πόλο να εμφανίζεται για μόλις 30 δευτερόλεπτα, να μπλοκάρει τον ήλιο για 5 δευτερόλεπτα και μετά να εξαφανίζεται.

Συμπέρασμα:

Στην πραγματικότητα, το εν λόγω βίντεο δεν απεικονίζει πραγματικό φυσικό φαινόμενο, καθώς τα γραφικά του είναι φτιαγμένα σε ηλεκτρονικό υπολογιστή (CGI) από τον Ουκρανό γραφίστα Aleksey Patrev.

Μεγάλη διάδοση έχει γνωρίσει στο Facebook βίντεο, το οποίο υποτίθεται δείχνει τη Σελήνη τη στιγμή που εμφανίζεται στο Βόρειο Πόλο, στη συνέχεια κρύβει για λίγο τον Ήλιο και έπειτα σχεδόν εξαφανίζεται. Παρότι το εικονιζόμενο θέαμα είναι εντυπωσιακό, το εν λόγω βίντεο είναι φτιαγμένο σε ηλεκτρονικό υπολογιστή, και δεν απεικονίζει πραγματικό φυσικό φαινόμενο.

Σχετική ανάρτηση στο Facebook:

Το εξεταζόμενο βίντεο:

Τι ισχύει

Αρχικά, το επίμαχο βίντεο δεν είναι πρόσφατο και δεν δείχνει κάποιο πραγματικό φυσικό φαινόμενο. Στην πραγματικότητα, το εν λόγω βίντεο αποτελεί δημουργία του Ουκρανού γραφίστα Aleksey Patrev, και τα γραφικά του είναι φτιαγμένα σε ηλεκτρονικό υπολογιστή (CGI). Ο Aleksey Patrev έχει δημοσιεύσει το βίντεό του, μαζί με επιπλέον υλικό της δουλειάς του, σε λογαριασμούς και κανάλια που έχει σε πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης ήδη από το 2021.

Συγκεκριμένα, το εξεταζόμενο βίντεο κυκλοφόρησε στο TikTok από τον Μάιο του 2021 και δημοσιεύθηκε στο κανάλι του Aleksey Patrev στο YouTube τον Ιούνιο του 2021.

Επιπλέον, αξίζει να σημειωθεί ότι οι υπό εξέταση αναρτήσεις αναφέρουν πως το εικονιζόμενο φαινόμενο λαμβάνει χώρα στο Βόρειο Πόλο, ενώ το τοπίο που βλέπουμε στο βίντεο αποτελείται από μεγάλη έκταση ξηρής γης. Ωστόσο, στο Βόρειο Πόλο δεν υπάρχει ξηρή γη ή παρόμοιο τοπίο, καθώς βρίσκεται στη μέση του Αρκτικού Ωκεανού και η επιφάνεια του είναι σχεδόν πάντα καλυμμένη με αρκετά μέτρα πάγου.

Τέλος, η Σελήνη βρίσκεται σε απόσταση 384,400 χιλιομέτρων από τη Γη (ισούται με 30 Γαίες) και το μέγεθός της στο επίμαχο βίντεο δεν είναι ρεαλιστικό. Παρότι μερικές φορές το φεγγάρι δημιουργεί την ψευδαίσθηση ότι φαίνεται αρκετά μεγάλο, σε περίπτωση που η εικονιζόμενη Σελήνη στο βίντεο ήταν πράγματι τέτοιου μεγέθους και τόσο κοντά στη Γη, η αναπόφευκτη αλλαγή στη βαρυτική έλξη θα είχε ως αποτέλεσμα καταστροφικές συνέπειες για το περιβάλλον, όπως, μεταξύ αλλων, επικίνδυνες παλίρροιες και σεισμούς.

Συμπέρασμα

Συνοψίζοντας, σύμφωνα με τα ανωτέρω, το υπό εξέταση βίντεο δεν απεικονίζει πραγματικό φυσικό φαινόμενο, καθώς τα γραφικά του είναι φτιαγμένα σε ηλεκτρονικό υπολογιστή (CGI) από τον Ουκρανό γραφίστα Aleksey Patrev.