Ποιοι είμαστε
Αρχική Fact check: Το βίντεο με τα “άκυρα ψηφοδέλτια” της Λε ΠενΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Fact check: Το βίντεο με τα “άκυρα ψηφοδέλτια” της Λε Πεν

6 Μαΐ
2022

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 2 έτη.

Ισχυρισμός:

Βίντεο παρουσιάζει ψηφοφόρους της Μαρίν Λε Πεν να μεταφέρουν κούτες με παραποιημένους (άκυρους) ψήφους σε αστυνομικό τμήμα.

Συμπέρασμα:

Πρόκειται για στιγμιότυπα από διαμαρτυρία έξω από τα γραφεία της Μαρίν Λε Πεν. Οι ακτιβιστές μοίρασαν ψεύτικα χαρτονομίσματα, όχι ψηφοδέλτια, με τα οποία στηλιτεύουν τις σχέσεις της πολιτικού με τη Ρωσία.

Σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ιστοσελίδες εντοπίζεται ο ισχυρισμός ότι ψηφοφόροι της Λε Πεν μεταφέρουν κούτες με “άκυρα ψηφοδέλτια” στα αστυνομικά τμήματα. Ωστόσο, το βίντεο που συνοδεύει τον ισχυρισμό προέρχεται από διαμαρτυρία ακτιβιστών κατά της Λε Πεν και δεν συνδέεται με την εκλογική διαδικασία.

Παραδείγματα: voicenews.gr, bahalonews.gr

Στιγμιότυπο από κοινοποίηση στο Facebook.

Τι ισχύει

Στις 19 Απριλίου 2022 ακτιβιστές μετέβησαν στα κεντρικά γραφεία της Μαρίν Λε Πεν που βρίσκονται στο 16ο διαμέρισμα του Παρισιού για να διαμαρτυρηθούν για τις σχέσεις της με τη Ρωσία. Σύμφωνα με τα γαλλικά ΜΜΕ, οι ακτιβιστές μοίρασαν στους παρευρισκόμενους ψεύτικα χαρτονομίσματα, όχι ψηφοδέλτια, ενώ φώναζαν “Έξω ο Πούτιν από το Ελιζέ”.

Στα ψεύτικα χαρτονομίσματα γινόταν αναφορά στα 9 εκατομμύρια που έλαβε ως δάνειο το κόμμα της Μαρίν Λε Πεν από τράπεζες ρωσικών συμφερόντων για να χρηματοδοτήσει τις προεκλογικές της εκστρατείες.

Το ψεύτικο χαρτονόμισμα που μοίρασαν οι ακτιβιστές. Πηγή: Paul Larrouturou

Στο χάρτη που ακολουθεί μπορείτε να δείτε το σημείο που έλαβε χώρα το περιστατικό.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Εσωτερικών της Γαλλίας, νικητής του 2ου γύρου των Προεδρικών εκλογών είναι ο Εμμανουέλ Μακρόν με 58,55% ενώ η Μαρίν Λε Πεν συγκέντρωσε το 41,45% των ψήφων.

Συμπέρασμα

Τα πλάνα στο εξεταζόμενο βίντεο είναι από διαμαρτυρία ακτιβιστών έξω από τα κεντρικά γραφεία της Μαρίν Λε Πεν στο Παρίσι. Οι ακτιβιστές μοίρασαν στους περαστικούς ψεύτικα χαρτονομίσματα με τα οποία στηλιτεύουν τις σχέσεις της πολιτικού με τη Ρωσία.

Η Σπυριδούλα Μάρκου είναι κάτοχος του μεταπτυχιακού "Δημοσιογραφία και Νέα Μέσα" του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ακόμη, είναι πτυχιούχος του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Από το 2016 συμμετέχει σε ερευνητικά προγράμματα του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ. Είναι μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ).