Ποιοι είμαστε
Αρχική Καμία απόδειξη πως συνελήφθη Καναδός στρατηγός ενώ προσπαθούσε να διαφύγει από το AzovstalΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Καμία απόδειξη πως συνελήφθη Καναδός στρατηγός ενώ προσπαθούσε να διαφύγει από το Azovstal

11 Μαΐ
2022

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 2 έτη.

Ισχυρισμός:

Ο Καναδός στρατηγός Τρέβορ Καντιέρ (Trevor Kadier) συνελήφθη ενώ προσπαθούσε να δραπετεύσει από το εργοστάσιο Azovstal στη Μαριούπολη το οποίο πολιορκείται από τις ρωσικές δυνάμεις, ενώ ήταν υπεύθυνος βιοεργαστηρίου στην Ουκρανία.

Συμπέρασμα:

Οι ισχυρισμοί προέρχονται από αναξιόπιστες ρωσικές πηγές, που μέχρι στιγμής, δεν παρουσιάζουν την παραμικρή απόδειξη προς υποστήριξη του εν λόγω ισχυρισμού. Δεν υπάρχει καμία σχετική αναφορά στο επίσημο κρατικό πρακτορείο TASS, ούτε σε άλλα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων.

Σε ιστολόγια και μέσα ενημέρωσης κυκλοφόρησαν δημοσιεύματα τα οποία αναφέρουν πως ο Καναδός στρατηγός Τρέβορ Καντιέρ (Trevor Kadier) συνελήφθη ενώ προσπαθούσε να δραπετεύσει από το εργοστάσιο Azovstal στη Μαριούπολη το οποίο πολιορκείται από τις ρωσικές δυνάμεις, ενώ ήταν υπεύθυνος βιοεργαστηρίου στην Ουκρανία. Ωστόσο, μέχρι τώρα, δεν υπάρχει καμία απόδειξη που να στηρίζει αυτούς τους ισχυρισμούς.

Παραδείγματα: echedoros-a.gr, pronews.gr, defencenet.gr, voicenews.gr, gegonotstomikroskpio.com, slpress.gr

Στα υπό εξέταση δημοσιεύματα διαβάζουμε τα εξής:

Ρωσικά ΜΜΕ: Συνελήφθη Καναδός στρατηγός ενώ προσπαθούσε να διαφύγει από το Azovstal – Υπεύθυνος βιοεργαστηρίου

Η πιθανότερη ποινή του θα είναι η θανατική καταδίκη


Ο Καναδός στρατηγός Τρέβορ Καντιέρ (Trevor Kadier) συνελήφθη ενώ προσπαθούσε να δραπετεύσει από το εργοστάσιο Azovstal στη Μαριούπολη το οποίο πολιορκείται από τις ρωσικές δυνάμεις, ανέφεραν ρωσικά μέσα ενημέρωσης και bloggers, όπως αναφέρει το Βαλκανικό Περισκόπιο. Σύμφωνα με ευρέως διαδεδομένα δημοσιεύματα, ο στρατηγός ήταν υπεύθυνος του βιοεργαστηρίου Νο. 1, όπου 18 άτομα εργάζονταν με θανατηφόρους ιούς. Ο Καντιέρ οδηγήθηκε στη Μόσχα, όπου θα δικαστεί, αναφέρει η εφημερίδα Взгляд (vzglyad). Αυτός , όπως και οι άλλοι στρατιωτικοί από ξένες χώρες που έχουν συλληφθεί θα δικαστούν δίχως όμως να προστατεύονται από την Σύμβαση της Γενεύης , αφού έχουν παραβιάσει τους κανόνες της και η πιθανότερη ποινή τους θα είναι η θανατική καταδίκη.

Τι ισχύει

Στις 2 Μαΐου 2022 άρχισε να διακινείται, μέσω ρωσικών ιστολογίων καθώς και μέσω κοινωνικής δικτύωσης, ο ισχυρισμός πως ο Καναδός στρατηγός Τρέβορ Καντιέρ (Trevor Kadier), συνελήφθη στο Άζοβσταλ ενώ ήταν επικεφαλής βιοεργαστηρίου στην Ουκρανία.

Η πηγή των ελληνικών δημοσιευμάτων, είναι η ιστοσελίδα vz.ru, που ελέγχεται από το κοινωνικοοικονομικό ινστιτούτο πολιτικής έρευνας ИСЭПИ, που διατηρεί δεσμούς με το Κρεμλίνο. Η προαναφερθείσα ιστοσελίδα, έχει κατηγορηθεί για προώθηση ρωσικής προπαγάνδας.

Το πραγματικό όνομα του Καναδού είναι Trevor Cadieu, και πρόσφατα αποστρατεύτηκε από τον καναδικό στρατό, με το βαθμό του αντιστράτηγου. Κατόπιν, στις 21 Απριλίου 2022, έγινε γνωστό πως μετέβη στην Ουκρανία για να πολεμήσει στο πλευρό των Ουκρανών. Ωστόσο, ο Cadieu πήγε στην Ουκρανία εθελοντικά και με δική του πρωτοβουλία και όχι εκ μέρους του Καναδά.

Καμία από τις ρωσικές πηγές, δεν παρουσιάζει μέχρι στιγμής την παραμικρή απόδειξη, τόσο για τη σύλληψη του Cadieu, όσο και για τον ισχυρισμό πως ήταν υπεύθυνος βιοεργαστηρίου.

Δεδομένης της κατάστασης στη χώρα, στην περίπτωση που είχε γίνει όντως “σύλληψη” του Cadieu και είχε τεκμηριωθεί εμπλοκή του με βιοεργαστήριο, αυτό θα αποτελούσε βασικό θέμα στη διεθνή και ρωσική ειδησεογραφία. Ωστόσο, δεν υπάρχει καμία αναφορά στο όνομά του στο επίσημο ρωσικό πρακτορείο TASS, ούτε σε κάποιο άλλο αξιόπιστο διεθνές ΜΜΕ. Μια αόριστη αναφορά στο TASS, που κάνει λόγο για κάποιον “Καναδό στρατηγό” που δεν κατονομάζει και μπορεί να κρύβεται στο Άζοβσταλ, γίνεται στις 28 Απριλίου. Το δημοσίευμα επικαλείται εκπρόσωπο της Λαϊκής Πολιτοφυλακής της (αυτοαποκαλούμενης) Λαϊκής Δημοκρατίας τους Ντονέτσκ, ο οποίος επικαλέστηκε σποραδικές πληροφορίες και δεν παρουσίασε την παραμικρή απόδειξη για τον ισχυρισμό του. Έκτοτε, δεν έχει υπάρξει κάποια εξέλιξη.

Εφόσον υπήρχε σύλληψη ενός τόσο υψηλόβαθμου πρώην Καναδού αξιωματούχου και μάλιστα στρατιωτικού, βίντεο και φωτογραφίες του γεγονότος ή της κράτησής του θα είχαν κυκλοφορήσει από τη ρωσική πλευρά, για προπαγανδιστικούς λόγους, όπως συνέβη πρόσφατα με δυο Βρετανούς μαχητές, που αιχμαλωτίστηκαν από τους Ρώσους στην Ουκρανία.

Συμπέρασμα

Η “είδηση” της “σύλληψης” του Καναδού αντιστρατήγου ε.ε. Trevor Cadieu, δεν επιβεβαιώνεται με τα μέχρι τώρα στοιχεία. Προέρχεται από αναξιόπιστες ρωσικές πηγές, που δεν παρουσιάζουν καμία απόδειξη προς υποστήριξη του εν λόγω ισχυρισμού. Δεν υπάρχει επίσης η παραμικρή αναφορά στο κρατικό ρωσικό πρακτορείο TASS, ούτε σε αξιόπιστα διεθνή πρακτορεία. Αν είχε λάβει χώρα σύλληψη ενός τόσο υψηλόβαθμου πρώην στρατιωτικού, θα είχε προβληθεί εκτενώς με οπτικοακουστικό υλικό από ρωσικά και διεθνή ΜΜΕ. Δεν παρέχεται επίσης καμία απόδειξη, πως ο Cadieu, ήταν επικεφαλής βιοεργαστηρίου.

Fact-check for the sake of Democracy