Ποιοι είμαστε
Αρχική Όχι, οι φωτογραφίες δεν απεικονίζουν Ρώσο μαχητή να υψώνει τη σημαία της ΕΣΣΔ στη ΜαριούποληΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Όχι, οι φωτογραφίες δεν απεικονίζουν Ρώσο μαχητή να υψώνει τη σημαία της ΕΣΣΔ στη Μαριούπολη

11 Μαΐ
2022

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 2 έτη.

Ισχυρισμός:

Ρώσος μαχητής ύψωσε τη σημαία της Σοβιετικής Ένωσης στη Μαριούπολη.

Συμπέρασμα:

Πρόκειται για στιγμιότυπα από βιντεοληπτικό υλικό που αναπαράγεται στο διαδίκτυο ήδη από τις 19 Φεβρουαρίου του 2015. Στο βίντεο απεικονίζεται μαχητής τάγματος της αυτοαποκαλούμενης Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουγκάνσκ, ο οποίος μετά την κατάληψη της πόλης Debaltseve στην περιφέρεια του Ντονέτσκ στις 18 Φεβρουαρίου του 2015 αναρριχήθηκε σε μια καμινάδα του γειτονικού χωριού Novohryhorivka και αντικατέστησε τη σημαία της Ουκρανίας με εκείνη της Σοβιετικής Ένωσης.

Σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης κυκλοφορεί ένα κολλάζ φωτογραφιών, το οποίο σύμφωνα με τον ισχυρισμό που το συνοδεύει, απεικονίζει έναν Ρώσο μαχητή να υψώνει τη σημαία της Σοβιετικής Ένωσης στη Μαριούπολη. Ωστόσο, αυτός ο ισχυρισμός δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Ας δούμε τι ισχύει.

Παραδείγματα σχετικών αναρτήσεων:

Τι ισχύει

Αρχικά, πρέπει να σημειωθεί πως αν και πραγματικές, οι υπό εξέταση φωτογραφίες παρουσιάζονται εκτός θεματικού πλαισίου μιας και αποτελούν στιγμιότυπα από βιντεοληπτικό υλικό, το οποίο αναρτήθηκε στην πλατφόρμα του YouTube το Φεβρουάριο του 2015. Συγκεκριμένα, η παλαιότερη καταγραφή που καταφέραμε να εντοπίσουμε χρονολογείται στις 19 Φεβρουαρίου του 2015, όταν σε δελτίο ειδήσεων του ρωσικού τηλεοπτικού σταθμού “L!FE” έπαιξαν τα ακόλουθα πλάνα:

Κατά τη διάρκεια του ρεπορτάζ (00:56 έως 01:29), οι τηλεθεατές του “L!fe News” παρακολούθησαν σκηνές από την υποστολή της ουκρανικής σημαίας που βρισκόταν στην κορυφή μιας κανιμάδας και την αντικατάστασή της από τη σημαία της Σοβιετικής Ένωσης. Βέβαια, η εν λόγω ενέργεια ουδεμία σχέση έχει με τη Μαριούπολη.

Το πλαίσιο

Προτού αναλύσουμε το ρεπορτάζ, αξίζει να τονίσουμε πως στα μέσα Ιανουαρίου του 2015 οι ένοπλες συγκρούσεις στην περιφέρεια του Ντονμπάς ανάμεσα στις Ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις και τους αυτονομιστές των αυτοαποκαλούμενων δημοκρατιών του Λουγκάνσκ και Ντονέτσκ κλιμακώθηκαν, επισφραγίζοντας έτσι την καταπάτηση των ειρηνευτικών συμφωνιών (Minsk II). Ύστερα από πολιορκία και επιθέσεις που ξεκίνησαν την 27η Ιανουαρίου του 2015, στις 17 Φεβρουαρίου του ίδιου έτους, η άμυνα της πόλης Debaltseve (ρωσικά: Деба́льцево) έπεσε, και στους δρόμους της ξέσπασαν οδομαχίες. Την επομένη, οι αυτονoμιστές κατέλαβαν τον στρατηγικής σημασίας σιδηροδρομικό σταθμό, ενώ τα ουκρανικά στρατεύματα αποσύρθηκαν. [πηγή 1][πηγή 2][πηγή 3]

Ο ανταποκριτής του υπό εξέταση δελτίου βρισκόταν στην πόλη Debaltseve και κάλυπτε την κατάληψή της από τους αυτονομιστές.

Με την Debaltseve στα χέρια των φιλορώσων αυτονομιστών, τα σύμβολα της Ουκρανίας αντικαταστάθηκαν από εκείνα της συνομοσπονδίας της αυτοαποκαλούμενης Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ (DPR) και της Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουχάνσκ (LPR), δηλαδή της Νοβορωσίας. Σημειώνεται πως τα πλάνα αναρτήθηκαν επίσης στις 22 Φεβρουαρίου του 2015 από το υπαγόμενο στο LPR Τάγμα «Φάντασμα» (Prizrak Brigade) σε ευρύτερο βίντεο για τη δράση των στρατιωτών του κατά τη διάρκεια της κατάληψης της Debaltseve.

Γεωεντοπισμός

Χάρη στα ελεύθερα προσβάσιμα γεωχωρικά δεδομένα και το αρχείο δορυφορικών λήψεων του Google Earth ταξιδέψαμε πίσω στο 2015 και καταφέραμε να γεωταυτοποιήσουμε το σημείο λήψης του επίμαχου βίντεο. Αναλυτικότερα, το βίντεο τραβήχτηκε στο γειτονικό χωριό Novohryhorivka (Новогригорівка), που βρίσκεται βορειότερα της Debaltseve.

Συντεταγμένες: 48.365190188728405, 38.41336037949785

Ακόμα, αξίζει να σημειώσουμε πως η καμινάδα στην οποία αναρριχήθηκε ο φιλορώσος αυτονομιστής εξαφανίζεται από τις δορυφορικές λήψεις μετά τον Αύγουστο του 2017.

Σύγκριση δορυφορικών λήψεων με φωτογραφίες του σημείου που αλιεύθηκαν από ιστολόγιο των κατοίκων της περιοχής.
Σύγκριση δορυφορικών λήψεων με φωτογραφίες του σημείου που αλιεύθηκαν από ιστολόγιο των κατοίκων της περιοχής.
Συμπέρασμα

Με βάση τα παραπάνω, καθίσταται σαφές πως παρότι οι φωτογραφίες είναι πραγματικές ουδεμία σχέση έχουν με την Μαριούπολη ή τις πρόσφατες επιθέσεις ρωσικών στρατευμάτων σε ουκρανικά εδάφη. Κατά συνέπεια, ο υπό εξέταση ισχυρισμός καταρρίπτεται.

Απόφοιτος του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ).