Ποιοι είμαστε
Αρχική Αυτή η φωτογραφία δε δείχνει αντιαεροπορικά πυροβόλα Βofors βαμμένα με ελληνικά χρώματα παραλλαγής στην ΟυκρανίαΛΕΙΠΕΙ ΘΕΜΑΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ

Αυτή η φωτογραφία δε δείχνει αντιαεροπορικά πυροβόλα Βofors βαμμένα με ελληνικά χρώματα παραλλαγής στην Ουκρανία

15 Μαΐ
2022

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 2 έτη.

Ισχυρισμός

Αντιαεροπορικά πυροβόλα Βofors των 40 mm βαμμένα με ελληνικά χρώματα παραλλαγής στην Ουκρανία

Συμπέρασμα

Πρόκειται για πυροβόλα Bofors που φέρουν κοινή βαφή παραλλαγής, που έχει χρησιμοποιηθεί και από άλλους στρατούς.

Ισχυρισμός

Φωτογραφία αποδεικνύει πως οι Αμερικανοί παρέλαβαν τα πυροβόλα το 2021 από τις αποθήκες του Ελληνικού Στρατού.

Συμπέρασμα

Η φωτογραφία λήφθηκε το 2011 και απεικονίζει την παράδοση κανών και λοιπών απαρτίων από ελληνικής ιδιοκτησίας Bofors, για χρήση σε αμερικανικά αεροσκάφη AC-130.

Ισχυρισμός

Η κίτρινη βαφή της "ελληνικής" κάνης, είναι ίδια με αυτή στη φωτογραφία με το ουκρανικό όπλο.

Συμπέρασμα

Από τις φωτογραφίες που παραθέτουν τα δημοσιεύματα, αποδεικνύεται πως οι κίτρινες βαφές, είναι σε διαφορετικά σημεία.

Σε διάφορες ιστοσελίδες, κυκλοφορεί μια φωτογραφία που δείχνει έναν Ουκρανό στρατιώτη, να ποζάρει μπροστά από ένα αντιαεροπορικό πυροβόλο Βofors L/60 των 40 mm, με τον ισχυρισμό πως είναι βαμμένο με ελληνικά χρώματα παραλλαγής, αρά ίσως δόθηκαν από την Ελλάδα, διότι είναι ο μοναδικός χρήστης του συγκεκριμένου όπλου. Ο ισχυρισμός όμως είναι αναληθής.

Το είδαμε στο pronews.gr, iskra.gr, kefaloniamagazine.gr, happenednow.gr, fornews.gr, oparlapipas.gr.

Τα υπό εξέταση δημοσιεύματα αναφέρουν:

Αντιαεροπορικά πυροβόλα Βofors των 40 mm βαμμένα με ελληνικά χρώματα παραλλαγής στην Ουκρανία! – Τα έδωσαν;
Τα χρησιμοποιούσε ο ΕΣ ως αντιαποβατικά όπλα στα νησιά του Αιγαίου!
Αντιαεροπορικά Βofors L/60 των 40 mm, σουηδικής κατασκευής ακριβώς ίδια με αυτά που χρησιμοποιεί σε αντιαποβατικούς, πλέον, ρόλους ο Ελληνικός Στρατός στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, έκαναν την εμφάνισή τους στην Ουκρανία στα χέρια Ουκρανών!
Το ερώτημα είναι αν η Ελλάδα παρέδωσε και αυτά τα όπλα στην Ουκρανία και το καθεστώς Ζελένσκι! Να σημειώσουμε ότι η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα που έχει ακόμα επιχειρησιακά πυροβόλα Βofors L/60 των 40 mm και συνεπώς πρέπει να απαντηθεί το ερώτημα.Το πιο σημαντικό: Αποσύρθηκαν από το Ανατολικό Αιγαίο; Γιατί όλα τα μέχρι στιγμής όπλα (ρουκέτες των 122 χλστ. αντιαρματικά όπλα RPG-18, MANPADS Stinger) που έστειλε η κυβέρνηση Μητσοτάκη στον Ζελένσκι, είναι από τα νησιά του Αιγαίου!
Πώς έφτασαν από την Ελλάδα στην Ουκρανία; Το 2021 η Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων της USAF (AFSOC) έστειλε μια ομάδα στην Ελλάδα για να επιθεωρήσει και να εγκρίνει την αγορά των πυροβόλων προκειμένου να προωθηθούν σε «άλλες αγορές».Στις ελληνικές αποθήκες, ανακαλύφθηκαν 140 πυροβόλα (μαρτυρία Bill Walter, υπεύθυνος του προγράμματος στο Strike Requirements Branch της AFSOC). Στην παρακάτω φωτό οι Αμερικανοί παραλαμβάνουν τα πυροβόλα από τις αποθήκες του Ελληνικού Στρατού:
Εοισήμως, τότε η ελληνική κυβέρνηση έδωσε τα 140 πυροβόλα. Προσέξτε την βαφή μιας κάννης: Είναι η ίδια με αυτή της φωτό στην Ουκρανία.
Τα πυροβόλα ήταν σε αποθήκες των νησιών.

Τι ισχύει;

Τα δημοσιεύματα παραθέτουν την παρακάτω φωτογραφία, που διακινήθηκε μέσω Twitter, δίχως όμως να συνοδεύεται από τον ισχυρισμό πως φέρουν ελληνική παραλλαγή ή είναι ελληνικής προελεύσεως.

Σε κανένα σημείο της παραπάνω φωτογραφίας δε διακρίνεται “ελληνική παραλλαγή”, αλλά το σύνηθες “χακί” χρώμα, με το οποίο βάφονται σχεδόν όλα τα όπλα σταθερής βάσεως, από όλους τους στρατούς για λόγους αποκρύψεως και ανάλογα το περιβάλλον στο οποίο επιχειρούν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η κάτωθι φωτογραφία με το ίδιο όπλο, στα ίδια χρώματα, που προέρχεται από στατική έκθεση στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Photo Credit: U.S. Army
Bofors στο Imperial War Museum του Λονδίνου (πηγή)

Αν και το όπλο σχεδιάστηκε τη δεκαετία του ’30, από τη σουηδική εταιρία AB Bofors, σε πολλές παραλλαγές, αναλόγως το ρόλο που θα εξυπηρετούσαν, η πιο κοινές ήταν η L/60 και η L/70 και χρησιμοποιήθηκε εκτενώς κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά και για πολλές δεκαετίες, ακόμη και μέχρι σήμερα.

Το πυροβόλο Bofors αυτό κάθε αυτό, σε διάφορες διαμορφώσεις, είναι σε χρήση με πολλούς στρατούς ανά την υφήλιο, ακόμη και με τις ΗΠΑ, την Ινδία, τη Σουηδία κτλ. Νέας τεχνολογίας μοντέλα που βασίζονται στα αρχικά Bofors L/60/70, συνεχίζουν να κατασκευάζονται. Τα Bofors L/60, όπως το εικονιζόμενο, έχει χρησιμοποιηθεί από δεκάδες στρατούς ανά την υφήλιο και όχι μόνο από την Ελλάδα.

Τα υπό εξέταση δημοσιεύματα, παραθέτουν και την παρακάτω φωτογραφία, ως “απόδειξη” πως ο Ελληνικός Στρατός, παρέδωσε πυροβόλα Bofors σε Αμερικανούς και με τη σειρά τους, τα παρέδωσαν στην Ουκρανία.

Η φωτογραφία όμως κυκλοφορεί τουλάχιστον από το 2013 (έχει ληφθεί το 2011) και απεικονίζει την παράδοση κανών, δακτυλίων κλείστρων και λοιπών απαρτίων (όχι ολόκληρου του συστήματος όπως φαίνεται στη φωτογραφία από την Ουκρανία, όπως για παράδειγμα, της ρυμουλκούμενης βάσης μεταφοράς), στον Αμερικανό Bill Walter, από ελληνικά αποθέματα που δε χρησιμοποιούνταν από το 2005. Η κίτρινη βαφή, χρησιμοποιήθηκε για την επισήμανση των κανών που θα παραδίδονταν στις ΗΠΑ. Για την ακρίβεια, δόθηκαν 136 κάνες, 5 δακτύλιοι κλείστρων και λοιπά εξαρτήματα.

Τα ανωτέρω υλικά, σύμφωνα με τις τότε πληροφορίες, θα χρησιμοποιούνταν για να εξοπλίσουν αεροσκάφη εγγύς υποστήριξης AC-130U, γνωστά και ως “ιπτάμενα φρούρια”.

Στην εικόνα βλέπουμε στα αριστερά, κάνη πυροβόλου L/60 Bofors των 40mm που εξοπλίζει αμερικανικό AC-130, όμοιο με αυτά που παραδόθηκαν από τον ΕΣ και δεξιά πυροβόλο των 105mm

Στο παρακάτω βίντεο, αεροσκάφος AC-130 βάλει με όλα τα όπλα του, συμπεριλαμβανομένου του πυροβόλου Bofors των 40mm.

Η αρχική εικόνα με τον έλεγχο – παράδοση των υλικών από τα πυροβόλα Bofors στις ΗΠΑ, όπως αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας (USAF):

Επιπλέον, αν συγκρίνουμε τις δυο φωτογραφίες, διαπιστώνουμε πως τα χρώματα που μοιάζουν, δε βρίσκονται στο ίδιο σημείο.

Αριστερά το σημείο που θα έπρεπε να είναι βαμμένη η “ελληνική” κάνη, δεξιά το σημείο που φαίνεται με κίτρινο χρώμα στην “ουκρανική” κάνη.

Τέλος, η φωτογραφία με το ουκρανικό Bofors, φέρει κίτρινη βαφή σε δακτύλιο συγκράτησης ελατηρίου απόσβεσης μέρους της οπισθοδρόμησης της κάνης, κατά την εκτέλεση βολής. Το κίτρινο χρώμα δηλαδή, δε βρίσκεται επί της κάνης, δηλαδή πιο μπροστά, όπως φαίνεται στη φωτογραφία που τραβήχτηκε στην Ελλάδα το 2011.

Τομή του επίμαχου σημείου του όπλου, όπου διακρίνεται ο δακτύλιος και το ελατήριο (πηγή)

Συμπέρασμα

Από τα ανωτέρω γίνεται σαφές πως το πυροβόλο Bofors, μπροστά από το οποίο φωτογραφίζεται Ουκρανός στρατιώτης, δε φέρει “ελληνική” παραλλαγή, αλλά ένα κοινό χρώμα παραλλαγής, που χρησιμοποιείται και από άλλους στρατούς, που έχουν χρησιμοποιήσει το συγκεκριμένο όπλο. Επιπλέον, το κίτρινο χρώμα στις δυο κάνες, βρίσκεται σε διαφορετική θέση, ενώ οι δυο φωτογραφίες που τις απεικονίζουν, έχουν ληφθεί με διαφορά 11 χρόνων μεταξύ τους.

Fact-check for the sake of Democracy