Ποιοι είμαστε
Αρχική Η Πολωνία, η Σουηδία και η Νορβηγία δεν μήνυσαν την Ευρώπη για αεροψεκασμούςHOAXES ΣΥΝΩΜΟΣΙΟΛΟΓΙΑ

Η Πολωνία, η Σουηδία και η Νορβηγία δεν μήνυσαν την Ευρώπη για αεροψεκασμούς

18 Μαΐ
2022

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 2 έτη.

Ισχυρισμός:

Η Πολωνία, η Σουηδία και η Νορβηγία μηνύουν τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για τους αεροψεκασμούς που πραγματοποιεί στην Ευρώπη. Την είδηση μετέδωσε το πρακτορείο Reuters.

Συμπέρασμα:

Δεν έχει εντοπιστεί κανένα έγγραφο που να επιβεβαιώνει ότι οι εν λόγω χώρες έχουν υποβάλλει οποιουδήποτε είδους μήνυση. Η "είδηση" δεν μεταδόθηκε από κανένα πρακτορείο ειδήσεων. Η ομάδα ελέγχου ειδήσεων του Reuters δημοσίευσε άρθρο που καταρρίπτει τον υπό εξέταση ισχυρισμό.

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κυκλοφόρησε ο ισχυρισμός ότι η Πολωνία, η Σουηδία και η Νορβηγία μηνύουν την Ευρώπη στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για τους αεροψεκασμούς. Ακόμη αναφέρεται ότι οι κρατούμενοι πιλότοι έχουν επιβεβαίωσει ότι ψεκάζουν με ένα χημικό που προκαλεί χημική πνευμονίτιδα. Ωστόσο, οι εν λόγω ισχυρισμοί δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Αναλυτικά όλο το κείμενο που υπάρχει στις δημοσιεύσεις:

Εκπληκτικό! Πολωνία, Σουηδία και Νορβηγία υποβάλλουν μήνυση κατά του ΠΟΥ γιατί μολύνουν την Ευρώπη. Αυτό είναι που πρόδωσε το Reuters.Οι κρατούμενοι πιλότοι έχουν παραδεχθεί ότι ψεκάζουν χημικό που προκαλεί χημική πνευμονίτιδα! Άλλη μια άποψη …. Κάποια άλλα στοιχεία .Και εμάς μας λένε για Αφρικανική σκόνη.

Tον ισχυρισμό συνοδεύει εικόνα από εσωτερικό αεροπλάνου, στην οποία διακρίνονται δεξαμενές σε πράσινο χρώμα. Ακολουθούν στιγμιότυπα από κοινοποιήσεις που εντοπίστηκαν στο Facebook, κάποιες από τις οποίες χρονολογούνται απο προηγούμενα έτη.

Τι ισχύει

Δεν υπάρχει κανένα επίσημο έγγραφο που να αποδεικνύει ότι η Πολωνία, η Σουηδία και η Νορβηγία κατέθεσαν – από κοινού ή μεμονωμένα – οποιουδήποτε είδους μήνυση, αναφορά ή καταγγελία στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ.) για αεροψεκασμούς. Επίσης, κανένα διεθνές ΜΜΕ, ούτε το Reuters, δεν μετέδωσε αυτήν ή κάποια παρόμοια είδηση. Μάλιστα, η ομάδα ελέγχου ειδήσεων του Reuters, κατέρριψε με άρθρο τον υπό εξέταση ισχυρισμό.

Όσον αφορά την εικόνα που συνοδεύει τον ισχυρισμό, αυτή εντοπίζεται στο διαδίκτυο από το 2011. Συγκεκριμένα, χρησιμοποιήθηκε σε άρθρο που δημοσιεύθηκε στον ιστότοπο midlandskies.blogspot.de με το κείμενο που το πλαισιώνει να αναφέρει ότι σε αυτήν απεικονίζονται δεξαμενές γεμάτες με χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται για τον καθαρισμό πετρελαιοκηλίδων.

Στιγμιότυπο από το άρθρο που δημοσιεύθηκε η εικόνα.

Οι θεωρίες συνωμοσίας για τους αεροψεκασμούς είναι ευρέως διαδεδομένες ανά την υφήλιο. Σύμφωνα με αυτές, κυβερνήσεις ή άλλα μέρη εμπλέκονται σε ένα μυστικό πρόγραμμα για την προσθήκη τοξικών χημικών στην ατμόσφαιρα με τη χρήση αεροσκαφών. Οι υποστηρικτές τους διατείνονται ότι τα αεροπλάνα αφήνουν πίσω τους κατά τη διάρκεια της πτήσης ίχνη γεμάτα με τέτοιες τοξικές χημικές ουσίες, τις οποίες οι ίδιοι αποκαλούν chemtrails και με τις οποίες υποτίθεται ότι ψεκάζεται ο πληθυσμός. Ωστόσο, στην πραγματικότητα τα ίχνη των αεροσκαφών στον ουρανό, που είναι εμφανή εάν πληρούνται ορισμένες ατμοσφαιρικές συνθήκες, δημιουργούνται από την συμπύκνωση των υδρατμών που περιέχονται στα καυσαέριά τους και είναι γνωστοί με τον αγγλικό όρο contrails.

Αξίζει να αναφερθεί ότι στην Ελλάδα, σε έρευνα που πραγματοποίησε το 2018 η διαΝΕΟσις (σελίδα 71 του pdf), το 28.7% των ερωτηθέντων δήλωσε πως τα ορατά ίχνη που αφήνουν τα αεροπλάνα στον ουρανό είναι αέρια ψεκασμού.

Συμπέρασμα

Δεν έχει εντοπιστεί κανένα έγγραφο που να επιβεβαιώνει ότι η Πολωνία, η Σουηδία και η Νορβηγία έχουν υποβάλλει οποιουδήποτε είδους μήνυση κατά της Ευρώπης για αεροψεκασμούς. Η ομάδα ελέγχου ειδήσεων του Reuters δημοσίευσε άρθρο που καταρρίπτει τον υπό εξέταση ισχυρισμό.

Η Σπυριδούλα Μάρκου είναι κάτοχος του μεταπτυχιακού "Δημοσιογραφία και Νέα Μέσα" του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ακόμη, είναι πτυχιούχος του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Από το 2016 συμμετέχει σε ερευνητικά προγράμματα του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ. Είναι μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ).