Ποιοι είμαστε
Αρχική Όχι, δεν εγκρίθηκε δαπάνη για παρακολούθηση αγώνα NBA των Boston Celtics από τον Κυριάκο ΜητσοτάκηΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΕΙΚΟΝΑ

Όχι, δεν εγκρίθηκε δαπάνη για παρακολούθηση αγώνα NBA των Boston Celtics από τον Κυριάκο Μητσοτάκη

24 Μαΐ
2022

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 2 έτη.

Ισχυρισμός:

Σύμφωνα με έγγραφο που αναρτήθηκε στη «Διαύγεια», εγκρίθηκε ποσό 1,056 ευρώ για την κάλυψη εξόδων της παρουσίας του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, σε αγώνα καλαθοσφαίρισης των Boston Celtics, συμπεριλαμβανομένου του κόστους αγοράς ποπ-κορν και κόκα-κόλας.

Συμπέρασμα:

Πρόκειται για ψηφιακή επεξεργασία πραγματικού εγγράφου (ΑΔΑ: ΨΩΗΦΕ-Ν2Λ), το οποίο αφορά την έγκριση ποσού υπέρ της Πρέσβεως της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον, Αλεξάνδρας Παπαδοπούλου, που επρόκειτο να παρίσταται στη Βοστώνη, μεταξύ 21 και 24 Μαΐου 2022, λόγω εκδηλώσεων του Boston College παρουσία του Πρωθυπουργού.

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κυκλοφόρησε εικόνα ενός εγγράφου που φέρεται να αφορά την έγκριση ποσού 1,056 ευρώ για την κάλυψη εξόδων της παρουσίας του πρωθυπουργού της Ελλάδας, Κυριάκου Μητσοτάκη, σε αγώνα καλαθοσφαίρισης των Boston Celtics, συλλόγου που αγωνίζεται στο NBA, πρωτάθλημα μπάσκετ των ΗΠΑ. Ωστόσο η επίμαχη εικόνα δεν απεικονίζει πραγματικό έγγραφο που αναρτήθηκε στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ.

Παραδείγματα σχετικών αναρτήσεων:

Σύμφωνα με τις εξεταζόμενες αναρτήσεις, με το έγγραφο της εικόνας εγκρίθηκε ποσό 1,055.98 ευρώ για την κάλυψη «των εξόδων παρουσίας του Π/Θ κ. Κ. Μητσοτάκη σε εκδήλωση του τοπικού πολιτιστικού συλλόγου “Οι Κέλτες της Βοστώνης”. Η δαπάνη περιλαμβάνει 1,000.00 ΕΥΡΩ αγοράς δελτίου ενίσχυσης στον ανωτέρω πολιτιστικό σύλλογο και 55.98 ΕΥΡΩ αγοράς τοπικών εδεσμάτων (καρποί αραβοσίτου) και αναψυκτικών (τύπου κόλα)».

Το παραπάνω κείμενο παραπέμπει ευθέως στην είδηση που κυκλοφόρησε τις προηγούμενες ώρες, ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρακολούθησε στις 24 Μαΐου 2022 αγώνα του αμερικανικού πρωταθλήματος NBA που έλαβε χώρα στη Βοστώνη, όπου βρισκόταν τότε στο πλαίσιο αναγόρευσής του σε επίτιμο διδάκτορα του Boston College. Συγκεκριμένα, παρακολούθησε αγώνα των Boston Celtics εναντίον των Miami Heat, που έληξε με 101-82 τελικό σκορ.

Τι ισχύει

Η εξεταζόμενη εικόνα δεν δείχνει πραγματικό έγγραφο που αναρτήθηκε στη «Διαύγεια» με αυτό το περιεχόμενο. Με Αριθμό Διαδικτυακής Ανάρτησης (ΑΔΑ) ΨΩΗΦΕ-Ν2Λ αναρτήθηκε το παρακάτω έγγραφο, η αυθεντική εκδοχή του οποίου αφορά την έγκριση ποσού υπέρ της Πρέσβεως της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον, Αλεξάνδρας Παπαδοπούλου, που επρόκειτο να παρίσταται στη
Βοστώνη μεταξύ 21 και 24 Μαΐου 2022, λόγω εκδηλώσεων του Boston College παρουσία του Πρωθυπουργού.

Συμπέρασμα

Με βάση τα παραπάνω, συμπεραίνουμε ότι η εικόνα που κυκλοφορεί είναι προϊόν ψηφιακής επεξεργασίας, και δεν δείχνει πραγματικό έγγραφο που αναρτήθηκε στην πλατφόρμα διαδικτυακής ανάρτησης πράξεων δημοσίων φορέων ΔΙΑΥΓΕΙΑ.

Το έγγραφο υπ’ αριθμόν ΑΔΑ ΨΩΗΦΕ-Ν2Λ, το οποίο τροποποιήθηκε για να παρουσιαστεί στην εξεταζόμενη εικόνα, αφορά την έγκριση ποσού υπέρ της Πρέσβεως της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον, Αλεξάνδρας Παπαδοπούλου, για την παρουσία της στη Βοστώνη λόγω εκδηλώσεων του Boston College παρουσία του Πρωθυπουργού της Ελλάδας. Δεν αφορά την κάλυψη εξόδων της παρουσίας του Κυριάκου Μητσοτάκη σε αγώνα μπάσκετ των Μπόστον Σέλτικς.