Ποιοι είμαστε
Αρχική Φωτογραφίες άσχετου διεμφυλικού ατόμου παρουσιάζονται ως φωτογραφίες του δολοφόνου 19 παιδιών και 2 δασκάλων στο ΤέξαςΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Φωτογραφίες άσχετου διεμφυλικού ατόμου παρουσιάζονται ως φωτογραφίες του δολοφόνου 19 παιδιών και 2 δασκάλων στο Τέξας

26 Μαΐ
2022

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 2 έτη.

Ισχυρισμός:

Φωτογραφίες δείχνουν τον Σαλβαδόρ Ράμος, 18χρονο που δολοφόνησε 19 μαθητές και 2 δασκάλες σε πόλη του Τέξας. Πρόκειται για διεμφυλικό άτομο.

Συμπέρασμα:

Οι φωτογραφίες δεν δείχνουν τον Σαλβαδόρ Ράμος, αλλά άσχετο με αυτόν άτομο.

Στις 25 Μαΐου 2022, άρχισαν να κυκλοφορούν φωτογραφίες ενός διεμφυλικού ατόμου συνοδεία του ισχυρισμού ότι δείχνουν τον 18χρονο που δολοφόνησε 19 μαθητές και 2 δασκάλες σε πόλη του Τέξας. Ο ισχυρισμός, όμως, είναι ψευδής.

Παραδείγματα ορισμένων εκ των δεκάδων δημοσιεύσεων στο Facebook:

Οι εν λόγω φωτογραφίες διαδόθηκαν και μέσω Twitter:

Τι ισχύει

Στις 24 Μαΐου 2022, ένας 18χρονος άνδρας, ονόματι Salvador Rolando Ramos, πυροβόλησε και σκότωσε 19 παιδιά και 2 εκπαιδευτικούς στην πόλη Uvalde του Τέξας, στις ΗΠΑ. Όπως έγινε γνωστό, ο δράστης σκοτώθηκε κατά τη συμπλοκή του με τις αστυνομικές δυνάμεις που έσπευσαν στο σχολείο “Robb Elementary School”. [πηγή]

Η φωτογραφία του δράστη σύντομα αναρτήθηκε με την άδεια των αστυνομικών και δικαστικών αρχών, και είναι η εξής:

Δεν έχει γνωστοποιηθεί κάποια συγκεκριμένη πληροφορία σχετικά με τον σεξουαλικό προσανατολισμό του δράστη, δεν υπάρχει όμως και καμία ένδειξη ότι επρόκειτο για διεμφυλικό άτομο. Φίλος του έχει δηλώσει πως ο Ράμος είχε πραγματοποιήσει στο παρελθόν ανάρτηση με προσβλητικό κείμενο απέναντι στην LGBT+ κοινότητα.

Οι φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν δεν απεικονίζουν τον Σαλβαδόρ Ράμος, όπως είναι καταρχάς εύκολα αντιληπτό από τη φωτογραφία του δράστη που δημοσιοποίησαν οι αρχές. Επιπρόσθετα, η αυτοπροσδιοριζόμενη ως διεμφυλική χρήστης του Reddit και Instagram και που απεικονίζεται στις υπό εξέταση φωτογραφίες, έχει επανειλημμένα διαψεύσει ότι πρόκειται για τον δράστη του μακελειού, πραγματοποιώντας αναρτήσεις μετά τον υποτιθέμενο «θάνατό» του.

Σύμφωνα με συνέντευξη που παραχώρησε στο αμερικανικό δίκτυο NBC, είναι γνωστή με το όνομα Σαμ, είναι ηλικίας 20 ετών, και μένει στην πολιτεία Τζόρτζια των ΗΠΑ.

Τον ισχυρισμό ότι οι υπό εξέταση φωτογραφίες δείχνουν δήθεν το δράστη των δολοφονιών στο Τέξας έχουν καταρρίψει κι άλλοι οργανισμοί διασταύρωσης ειδήσεων διεθνώς, όπως οι Maldita, LeadStories, PolitiFact και Indiatoday.

Συμπέρασμα

Δεν αληθεύει ότι φωτογραφίες ενός τρανς ατόμου απεικονίζουν τον 18χρονο δράστη δολοφονιών στο Τέξας. Ο Σαλβαδόρ Ράμος έχει διαφορετικό οπτικά πρόσωπο, και το απεικονιζόμενο στις φωτογραφίες διεμφυλικό άτομο, που ονομάζεται Σαμ, δεν έχει σχέση με το δράστη.