Ποιοι είμαστε
Αρχική Όχι, δεν αποκωδικοποιήθηκε το διάσημο σήμα “Wow!”ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Όχι, δεν αποκωδικοποιήθηκε το διάσημο σήμα “Wow!”

26 Μαΐ
2022

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 2 έτη.

Ισχυρισμός:

Αποκωδικοποιήθηκε το σήμα "Wow!" που ανιχνεύθηκε το 1977, προερχόμενο από τον αστερισμό του Τοξότη.

Συμπέρασμα:

Η έρευνα πάνω στην οποία στηρίζονται τα δημοσιεύματα, δεν ασχολήθηκε με την αποκωδικοποίηση του σήματος, αλλά με την πιθανή προέλευσή του. Σε κανένα σημείο της επίμαχης έρευνας δεν γίνεται λόγος για "αποκωδικοποίηση" του σήματος "Wow!".

Σε διάφορα δημοσιεύματα, διατυπώνεται ο ισχυρισμός πως αποκωδικοποιήθηκε το σήμα “Wow!” που ανιχνεύθηκε το 1977, προερχόμενο από τον αστερισμό του Τοξότη. Ωστόσο, ο ισχυρισμός δεν ισχύει.

Παραδείγματα: news247.gr, tanea.gr, tovima.gr, thebest.gr, feeder.gr, newspepper.gr, sdna.gr, zarpanews.gr, cretedoc.org, chiospen.gr

Τα εξεταζόμενα δημοσιεύματα αναφέρουν τα εξής:

Αποκωδικοποιήθηκε το διάσημο Wow, μήνυμα που… “έστειλαν εξωγήινοι”

Επιστήμονες πιστεύουν πως το σήμα που κατέγραψε ραδιοτηλεσκόπιο -το 1977- και πιστευόταν πως έστειλαν εξωγήινοι, προέκυψε από αστερισμό του Τοξότη.
Από όταν υπάρχει πολιτισμός στη γη, υπάρχει και η απορία “είμαστε τα μόνα ζωντανά όντα του σύμπαντος ή υπάρχουν κι άλλα, κάπου αλλού εκεί έξω;”. Κάποια συμβάντα που προκύπτουν μέσα στα χρόνια, ενισχύουν τη θεωρία πως έχουμε παρέα.


Ένα ήταν το απλό και άκρως μυστηριώδες ηχητικό μήνυμα που ‘έπιασε’ το ραδιοτηλεσκόπιο Big Ear του Ohio State University (αναζητούσε μηνύματα στην ηλεκτρομαγνητική ζώνη συχνοτήτων των 1420,4056 megahertz, η οποία παράγεται από το στοιχείο υδρογόνο), τη νύχτα της 15ης Αυγούστου του 1977. Τι συνέλαβε ο μηχανισμός που καταστράφηκε το 1997, έπειτα από 40 χρόνια λειτουργίας; Ένα ‘wow’.


Το σήμα ήταν απίστευτα ισχυρό, αλλά πολύ σύντομο (διήρκεσε μόλις 1 λεπτό και 12 δευτερόλεπτα, όπως έγραψε ο αστρονόμος που το ανακάλυψε, ονόματι Jerry Ehman). Όταν είδε εκτύπωση ενός ανώμαλου σήματος, ο Ehman έγραψε “Wow!” στην έκθεση, για τη συμπλήρωση 30 χρόνων από την ανακάλυψη.


Σημείωσε και ότι “δεδομένου ότι το υδρογόνο είναι το πιο άφθονο στοιχείο στο σύμπαν, υπάρχει λογική στο να υποθέσουμε ότι ένας ευφυής πολιτισμός στον γαλαξία μας, ο οποίος επιθυμεί να κάνει αισθητή την παρουσία του, μπορεί να εκπέμπει ένα ισχυρό σήμα στενής ζώνης στη συχνότητα της ουδέτερης γραμμής υδρογόνου ή εκεί κοντά”.


Όπως δήλωσε ο ερασιτέχνης αστρονόμος, Alberto Caballero στο Live Science “θεωρείται το καλύτερο υποψήφιο ραδιοφωνικό σήμα SETI, που έχουμε συλλάβει με τα τηλεσκόπια μας”.
Σύμφωνα με τη NASA, το SETI είναι ακρωνύμιο που προκύπτει από τις λέξεις Search for extraterrestrial intelligence (αναζήτηση εξωγήινης νοημοσύνης). Πρόκειται για συλλογικό όρο που έχει να κάνει με τις επιστημονικές αναζητήσεις για ευφυή εξωγήινη ζωή. Για παράδειγμα, παρακολουθείται η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία, για σημάδια μετάδοσης από πολιτισμούς σε άλλους πλανήτες.
Η έννοια του SETI εμφανίστηκε στα μέσα του 20ου αιώνα, λίγο αφότου οι στρατοί σε όλο τον κόσμο άρχισαν να μεταδίδουν μηνύματα, χρησιμοποιώντας ισχυρά ηλεκτρομαγνητικά όργανα.


Η επιστημονική έρευνα άρχισε λίγο μετά την εμφάνιση του ραδιοφώνου, στις αρχές του 1900. Εστιασμένες διεθνείς προσπάθειες συνεχίζονται από τη δεκαετία του 1980. Το 2015, ο Stephen Hawking και ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος Yuri Milner ανακοίνωσαν μια χρηματοδοτούμενη προσπάθεια που ονομάζεται Breakthrough Listen.
Πίσω στο Wow, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι μπορεί να προήλθε από ένα αστέρι που μοιάζει με ήλιος και βρίσκεται 1.800 έτη φωτός μακριά, στον αστερισμό του Τοξότη. Οι ερευνητές αναζήτησαν επανειλημμένα κάτι άλλο, στο σημείο από το οποίο προήλθε το Wow, χωρίς επιτυχία.


Ο Caballero είπε ότι “το σήμα πιθανότατα προήλθε από κάποιο είδος φυσικού γεγονότος και όχι από εξωγήινους”, αν και οι αστρονόμοι έχουν αποκλείσει μερικές πιθανές προελεύσεις, όπως ένας διερχόμενος κομήτης.

Τι ισχύει

Στις 15 Αυγούστου 1977, το Big Ear Radio Telescope στο Ντέλαγουέαρ του Οχάιο, εντόπισε ένα ισχυρό ραδιοσήμα, προερχόμενο από το διάστημα και συγκεκριμένα, τον αστερισμό του Τοξότη, που διήρκεσε 72 δευτερόλεπτα. Ο αστρονόμος Τζέρι Έχμαν, εντόπισε την ακολουθία των χαρακτήρων 6EQUJ5, που περιγράφει τις αλλαγές στην ένταση του σήματος και έγραψε τη λέξη “Wow!”, στην εκτύπωση των δεδομένων από τον υπολογιστή του. Έκτοτε, το σήμα δεν έχει ανιχνευθεί ξανά και η ακριβής προέλευσή του, παραμένει άγνωστη, ενώ πιθανότατα οφείλεται σε φυσικό φαινόμενο. Ακόμη και αν πρόκειται για ραδιοεκπομπή από κάποιον εξωγήινο πολιτισμό, κάτι που δεν έχει αποδειχτεί, δεν έχει αποκωδικοποιηθεί και ουδείς γνωρίζει την ακριβή προέλευσή του.

Όσον αφορά τους ισχυρισμούς των τίτλων των δημοσιευμάτων περί “αποκωδικοποίησης” του σήματος “Wow!”, αυτοί βασίζονται σε παρερμηνεία ενός άρθρου του livescience.com, που με τη σειρά του αναφέρεται σε μια έρευνα, του αστρονόμου Αλμπέρτο Καμπαλέρο, ο οποίος μελέτησε δεδομένα που συλλέχθηκαν από το παρατηρητήριο Gaia Space του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος, για να εκτιμήσει την πηγή του σήματος, καταλήγοντας πως πιθανότατα προέρχεται από ένα ηλιακό σύστημα, γύρω από το άστρο 2MASS 19281982-2640123, σε απόσταση 1,800 ετών φωτός, χωρίς όμως να αποκλείει και άλλες πηγές, κάτι που ο ίδιος συνιστά να διερευνηθεί περισσότερο στο μέλλον. Ο Καμπαλέρο, σε κανένα σημείο της έρευνάς του, δεν κάνει λόγο για “αποκωδικοποίηση” του σήματος “Wow!”.

Συμπέρασμα

Από τα ανωτέρω γίνεται σαφές πως το προερχόμενο από το διάστημα σήμα “Wow!”, δεν έχει αποκωδικοποιηθεί, ενώ ακόμη και η προέλευσή του, παραμένει ασαφής.

Fact-check for the sake of Democracy