Ποιοι είμαστε
Αρχική Όχι, Ουκρανοί πρόσφυγες ΔΕΝ πυρπόλησαν το σπίτι τους προσπαθώντας να κάψουν τη Ρωσική σημαίαFAKE NEWS ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Όχι, Ουκρανοί πρόσφυγες ΔΕΝ πυρπόλησαν το σπίτι τους προσπαθώντας να κάψουν τη Ρωσική σημαία

28 Μαΐ
2022

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 2 έτη.

Ισχυρισμός:

Ουκρανοί πρόσφυγες στη Γερμανία επιχείρησαν να κάψουν ρωσική σημαία και…πυρπόλησαν το σπίτι τους.

Συμπέρασμα:

Το βιντεοληπτικό υλικό που παρουσιάζεται ως τεκμήριο αποτελεί συρραφή αποσπασμάτων από παλαιότερα βίντεο. Κανένα από τα εξεταζόμενα αποσπάσματα, ωστόσο, δεν συνδέεται με υπόθεση που να αφορά Ουκρανούς πρόσφυγες.

Σύμφωνα με ισχυρισμό που κυκλοφόρησε πρόσφατα σε μέσα ενημέρωσης και ιστολόγια, Ουκρανοί πρόσφυγες στη Γερμανία έβαλαν φωτιά στο σπίτι τους, όταν επιχείρησαν να κάψουν μια ρωσική σημαία. Τον ισχυρισμό συνοδεύει ένα σύντομο βίντεο που παρουσιάζεται εν είδει τεκμηρίου. Ωστόσο, ο επίμαχος ισχυρισμός δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Ας δούμε τι ισχύει.

Παραδείγματα: el.gr

Στα εξεταζόμενα δημοσιεύματα διαβάζουμε τα εξής:

Οι πρόσφυγες από την Ουκρανία στην Ευρώπη συνεχίζουν να συμπεριφέρονται βλακωδώς και να καταστρέφουν την περιουσία των ντόπιων που τους προστάτευσαν. Έτσι, την παραμονή του γερμανικού Wulfen, στους μετανάστες δεν άρεσε η ρωσική σημαία που βρίσκεται στο κτίριο που παρέχεται στους πρόσφυγες και έτσι ποφάσισαν να τη μεταφέρουν στη βεράντα και να της βάλουν φωτιά. Ωστόσο τα πράγματα δεν πήγαν…ακριβώς όπως σχεδίαζαν.

Ακολουθεί το «βίντεο-τεκμήριο»:

Τι ισχύει

Προτού αναλύσουμε το επίμαχο βίντεο, αξίζει να αναφέρουμε πως η υπό εξέταση είδηση αναπαράγεται και έχει αποδομηθεί ήδη από την 19η Μαΐου του 2022, από τη σελίδα ελέγχου γεγονότων Correctiv και το Γερμανικό παράρτημα ελέγχου γεγονότων, του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων. Ειδικότερα, το εν λόγω βίντεο αναπαράχθηκε από τους γερμανόφωνους χρήστες ως κομμάτι ευρύτερου ρεπορτάζ της ηλεκτρονικής έκδοσης της εφημερίδας, “Bild”.

Ξεκινώντας λοιπόν από τον τελευταίο ισχυρισμό, πρέπει να σημειωθεί πως ο αρχισυντάκτης της ηλεκτρονικής έκδοσης της “Bild”, Timo Lokoschat, ξεκαθάρισε σε σχόλιό του στο Twitter πως ουδέποτε δημοσιεύτηκε το εν λόγω ρεπορτάζ με την υπογραφή της Bild. «Είναι τελείως ψευδές» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Η αναζήτηση με λέξεις κλειδιά δεν μας οδήγησε σε κάποιο άρθρο της Bild που να σχετίζεται με την υπό εξέταση «είδηση».

Ανάλυση του βίντεο

Το βίντεο που εξετάζουμε έχει διάρκεια τριάντα δευτερολέπτων και αποτελεί συρραφή τριών επιμέρους αποσπασμάτων, τα οποία θα αναλύσουμε παρακάτω.

Στο πρώτο απόσπασμα [00:00 – 00:10] εντοπίζονται πλάνα από ένα πηνίο Τέσλα, το οποίο μέσω της παραγωγής υψηλής τάσης ηλεκτρικής ενέργειας καίει μια ρωσική σημαία. Όπως επισημαίνουν στην έρευνά τους οι ελεγκτές γεγονότων του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων, κατά τη διάρκεια του αποσπάσματος διακρίνεται ένα υδατογράφημα, το οποίο παραπέμπει στο προφίλ ενός φοιτητή του Πολυτεχνείου της Πράγας στην πλατφόρμα του Instagram.

Κατόπιν σχετικής επικοινωνίας του AFP με τον Marek Novotný, ο τελευταίος παραδέχτηκε πως τράβηξε το βίντεο στην Τσεχία και το ανήρτησε στο διαδίκτυο στις 23 Μαρτίου του 2022. Ωστόσο, όταν το βίντεο ξεκίνησε να αναπαράγεται με διαφορετική πλαισίωση, ο φοιτητής έσπευσε να το διαγράψει από το προφίλ του στο Instagram, ενώ άλλαξε επίσης τις ρυθμίσεις θέασης στο YouTube μετατρέποντάς το σε ιδιωτικό. Τέλος, ο Marek ξεκαθάρισε πως το σπίτι του ουδέποτε πήρε φωτιά.

Το φλεγόμενο σπίτι

Στο δεύτερο κατά σειρά πλάνο [00:10 – 00:16], εντοπίζουμε ένα σπίτι που φλέγεται. Είναι σκόπιμο να αναφερθεί πως το εν λόγω απόσπασμα προέρχεται από βίντεο που βρίσκεται αναρτημένο στην πλατφόρμα του YouTube ήδη από τον Ιούλιο του 2013.

Σύμφωνα με τον τίτλο του βίντεο, αυτό έχει ληφθεί στην κοινότητα Walluf, η οποία βρίσκεται στο κρατίδιo της Έσσης, στην κεντρική Γερμανία.

Καταφέραμε να γεωεντοπίσουμε την ακριβή τοποθεσία λήψης του βίντεο, και επιβεβαιώνουμε πως πράγματι αυτό ελήφθη στην κοινότητα Oberwalluf (δηλ. Άνω Walluf), η οποία βρίσκεται στην Έσση.

Γεωεντοπισμός του φλεγόμενου κτηρίου.
Συντεταγμένες: 50.039089576598336, 8.140980170554682

Δημοσιεύματα από τον τοπικό τύπο και το οπτικοακουστικό υλικό που τα συνοδεύει τεκμηριώνουν πλήρως ότι το βίντεο δεν είναι πρόσφατο, ενώ επίσης δεν έχει καμία σχέση με την Τσεχία ή τον ισχυρισμό ότι Ουκρανοί πρόσφυγες επιχείρησαν δήθεν να κάψουν ρωσική σημαία και έβαλαν φωτιά στο σπίτι τους.

Παρομοίως, το τρίτο και τελευταίο εξεταζόμενο απόσπασμα [00:16- 00:30] παρουσιάζεται εσφαλμένα ως πρόσφατο ή σχετικό με εμπρησμό σπιτιού από Ουκρανούς μετανάστες. Πηγή του εν λόγω βίντεο αποτελεί ρεπορτάζ, στο οποίο η Natalie Michalski παρουσιάζει το μέγεθος της καταστροφής που υπέστη το σπίτι της στην πόλη Osterholz-Scharmbeck της Κάτω Σαξονίας, ύστερα από το ξέσπασμα φωτιάς στις 26 Ιανουαρίου του 2021.

Στα αρστερά ένα καρέ από το υπό εξέταση βίντεο. Στα δεξιά, καρέ από το πραγματικό βίντο

Τέλος, είναι σκόπιμο να αναφέρουμε πως, σύμφωνα με το AFP, από το αστυνομικό τμήμα της Dessau-Roßlau δεν προκύπτει κάποια καταγγελία για περιστατικό πυρκαγιάς, στο οποίο να εμπλέκονται Ουκρανοί πρόσφυγες.

Συμπέρασμα

Λαμβάνοντας υπόψιν όλα τα παραπάνω, καθίσταται σαφές ότι «βίντεο-τεκμήριο» αποτελεί στην πραγματικότητα συρραφή βιντεοληπτικού υλικού, το οποίο δεν είναι πρόσφατο και ουδεμία σχέση έχει με την «είδηση» ότι Ουκρανοί πρόσφυγες έβαλαν δήθεν φωτιά στο σπίτι τους στη Γερμανία στην προσπάθειά τους να κάψουν τη ρωσική σημαία. Κατά συνέπεια, καθότι αναληθής, ο υπό εξέταση ισχυρισμός καταρρίπτεται.

Απόφοιτος του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ).