Ποιοι είμαστε
Αρχική Όχι, ο Άλμπερτ Μπουρλά ΔΕΝ δήλωσε ότι έχει ως στόχο την κατά 50% μείωση του παγκόσμιου πληθυσμού έως το 2023ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΒΙΝΤΕΟ ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Όχι, ο Άλμπερτ Μπουρλά ΔΕΝ δήλωσε ότι έχει ως στόχο την κατά 50% μείωση του παγκόσμιου πληθυσμού έως το 2023

29 Μαΐ
2022

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 2 έτη.

Ισχυρισμός:

Ο CEO της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά, δήλωσε ότι από το 2019 έθεσε ως στόχο την κατά 50% μείωση του παγκόσμιου πληθυσμού έως το 2023.

Συμπέρασμα:

Ο ισχυρισμός βασίζεται σε ψηφιακά επεξεργασμένο βίντεο. Στην πραγματικότητα, ο Άλμπερτ Μπουρλά δήλωσε πως ένας από τους στόχους της εταιρίας του το 2019 ήταν να μειώσουν κατά 50% μέχρι το 2023 τον αριθμό των ανθρώπων στον κόσμο που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να αγοράσουν τα φάρμακά της εταιρίας.

Με αφορμή συνέντευξη του CEO της φαρμακευτικής εταιρίας Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά, κυκλοφόρησε ο ισχυρισμός πως ο κ. Μπουρλά δήλωσε ότι έχει ως στόχο την κατά 50% μείωση του παγκόσμιου πληθυσμού έως το 2023. Ωστόσο πρόκειται για πλήρη διαστρέβλωση της δήλωσής του.

Παραδείγματα δημοσιεύσεων στο Facebook:

Ο ισχυρισμός αναπαρήχθη επίσης στο NewTube και το YouTube.

Το βίντεο που κυκλοφόρησε είναι το εξής:

Τι ισχύει

Το βίντεο που κυκλοφορεί έχει δημοσιευθεί νωρίτερα στην πλατφόρμα Bitchute. Δεν αποδίδει, όμως, την πραγματική φράση του χρησιμοποίησε ο Άλμπερτ Μπουρλά σε πρόσφατη συνέντευξή του.

Ειδικότερα, στις 25 Μαΐου 2022, ο CEO της Pfizer είχε πραγματοποιήσει δημόσια εμφάνιση στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (World Economic Forum) στο Νταβός, όπου είχε συνέντευξη με τον Κλάους Σβαμπ (Klaus Schwab). Το πλήρες βίντεο της εν λόγω συζήτησης, όπως αναρτήθηκε στο επίσημο κανάλι του World Economic Forum στο YouTube, είναι το εξής:

Όπως φαίνεται καθαρά στο σημείο 02:39-03:02 του εν λόγω βίντεο, ο κ. Μπουρλά ανέφερε επί λέξει τα εξής:

Δήλωση: I think that, uh, it’s really a fulfilling of a dream that we had together with my leadership team when we started in ’19, the first week we met in January of ’19 in California and to set up the goals for the next five years. And one of them was by 2023 we will reduce the number of people in the world that cannot afford our medicines by 50%. I think today this dream is becoming a reality.

Μετάφραση: Νομίζω ότι, είναι πραγματικά μια εκπλήρωση ενός ονείρου που είχαμε μαζί με την ηγετική μου ομάδα όταν ξεκινήσαμε το ’19, την πρώτη εβδομάδα που συναντηθήκαμε – τον Ιανουάριο του ’19 στην Καλιφόρνια – για να βάλουμε τους στόχους για την επόμενη πέντε χρόνια. Και ένας από αυτούς ήταν μέχρι το 2023 [να] μειώσουμε τον αριθμό των ανθρώπων στον κόσμο που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να αγοράσουν τα φάρμακά μας κατά 50%. Νομίζω ότι σήμερα αυτό το όνειρο γίνεται πραγματικότητα

Ωστόσο, στο υπό εξέταση βίντεο έχει συμπεριληφθεί, κατόπιν ψηφιακής επεξεργασίας, μόνον η φράση «μέχρι το 2023 θα μειώσουμε τον αριθμό των ανθρώπων στη γη κατά 50%», παραλείποντας σκόπιμα το κρίσιμο σημείο της φράσης που δίνει το ακριβές νόημα της δήλωσης του κ. Μπουρλά.

Δηλαδή, ανατρέχοντας στο αυθεντικό βίντεο της συνέντευξης του Άλμπερτ Μπουρλά, διαπιστώνουμε ότι δεν προέβη σε δήλωση που επιδοκιμάζει κάποια «παγκόσμια μείωση πληθυσμού» (σύνηθες θέμα θεωριών συνωμοσίας), αλλά αναφέρεται στο στόχο της εταιρίας για την αύξηση του πληθυσμού ανά τον κόσμο που θα έχει την οικονομική δυνατότητα πρόσβασης στα φαρμακευτικά της προϊόντα.

Η δήλωση αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο της ανακοίνωσης της Pfizer την ίδια ημέρα, σύμφωνα με την οποία η εταιρία δεσμεύεται πως θα παρέχει όλα τα τρέχοντα και μελλοντικά προστατευόμενα με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας φάρμακα και εμβόλια που είναι διαθέσιμα στις ΗΠΑ ή την ΕΕ, σε μη κερδοσκοπική βάση σε 45 χώρες με χαμηλότερο εισόδημα. Η Ρουάντα, η Γκάνα, το Μαλάουι, η Σενεγάλη και η Ουγκάντα είναι οι πέντε πρώτες χώρες που δεσμεύτηκαν να προσχωρήσουν στη Συμφωνία.

Συμπέρασμα

Ο ισχυρισμός ότι ο CEO της Pfizer δήλωσε ότι από το 2019 έθεσε ως στόχο την κατά 50% μείωση του παγκόσμιου πληθυσμού έως το 2023 είναι ψευδής. Ο εν λόγω ισχυρισμός βασίζεται σε ψηφιακά επεξεργασμένο βίντεο, όπου συρράπτονται δύο διαφορετικά τμήματα μιας φράσης του κατά τη διάρκεια συνέντευξής στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ το 2022.

Στην πραγματικότητα, ο Άλμπερτ Μπουρλά δήλωσε πως ένας από τους στόχους της εταιρίας του το 2019 ήταν να μειώσουν κατά 50% μέχρι το 2023 τον αριθμό των ανθρώπων στον κόσμο που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να αγοράσουν τα φάρμακά της εταιρίας.