Ποιοι είμαστε
Αρχική Η φωτογραφία με κάψιμο βιβλίων ουκρανικής ιστορίας ΔΕΝ είναι πρόσφατη, ούτε προέρχεται από τη ΜελιτόποληΛΕΙΠΕΙ ΘΕΜΑΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ

Η φωτογραφία με κάψιμο βιβλίων ουκρανικής ιστορίας ΔΕΝ είναι πρόσφατη, ούτε προέρχεται από τη Μελιτόπολη

29 Μαΐ
2022

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 2 έτη.

Ισχυρισμός:

Φωτογραφία δείχνει κάψιμο ουκρανικών βιβλίων ιστορίας από ρωσικές δυνάμεις κατοχής στη Μελιτόπολη, στο πλαίσιο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022.

Συμπέρασμα:

Πρόκειται για περιστατικό που έλαβε χώρα το 2010, στη Συμφερούπολη της Κριμαίας. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εποχής, στη διοργάνωση της δράσης συμμετείχαν φιλορωσικές οργανώσεις.

Σε αναρτήσεις και άρθρα ιστολογίων, εντοπίστηκε μια φωτογραφία με βιβλία που καίγονται σε σωρό, με την άμεση ή έμμεση σημείωση ότι αφορούν πρόσφατο περιστατικό στη Μελιτόπολη της Ουκρανίας. Ωστόσο, η φωτογοραφία προέρχεται από αρκετά παλαιότερο περιστατικό, που έλαβε χώρα στην περιοχή της Κριμαίας.

Παραδείγματα δημοσιεύσεων:

Επίσης, η υπό εξέταση φωτογραφία πλαισίωσε άρθρα ιστοσελίδων όπως skai.gr, skaikritis.gr.

Τι ισχύει

Στις 18 Μαΐου 2022, αναφέρθηκε από ουκρανικές στρατιωτικές δυνάμεις ότι ρωσικές δυνάμεις κατοχής στη Μελιτόπολη έχουν απαγορεύσει ή και καταστρέψει βιβλία από βιβλιοθήκες. Η υπό εξέταση φωτογραφία, ωστόσο, δεν αποτελεί ένδειξη για κάτι τέτοιο, καθώς προέρχεται από παλαιότερο περιστατικό που έλαβε χώρα το 2010, στη Συμφερούπολη της Κριμαίας, σε διαφορετικό σημείο της Ουκρανίας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με ρεπορτάζ μέσων ενημέρωσης, στις 14 Μαρτίου 2010, στο πλαίσιο διαδήλωσης στη Συμφερούπολη μελών του φιλορωσικού κόμματος ПСПУ και της, επίσης φιλορωσικής, οργάνωσης νεολαίας Прорыв, μέλη του συγκεντρωμένου πλήθους έκαψαν στην Πλατεία Λένιν βιβλία, συμπεριλαμβανομένων εγχειριδίων ουκρανικής ιστορίας και άλλων σχολικών εγχειριδίων. Επικαλέστηκαν τον ισχυρισμό πως οι μαθητές και οι σπουδαστές δεν διδάσκονται «σωστά» την ιστορία. [πηγή 1][πηγή 2][πηγή 3]

Σχετική αναφορά με βίντεο από την καύση των βιβλίων έγινε και σε δελτίο ειδήσεων εγχώριου τηλεοπτικού σταθμού (Телеканал 1+1):

Ενδεικτικά, το πρακτορείο УНИАН είχε δημοσιεύσει τότε φωτογραφίες του Αλεξέι Σουβόροφ από την καύση των βιβλίων:

Το εν λόγω περιστατικό πράγματι εκτυλίχθηκε στην προαναφερθείσα πλατεία της Συμφερούπολης, όπως προκύπτει από σύγκριση στιγμιοτύπων από ρεπορτάζ και της εικόνας που παρέχουν οι χάρτες Yandex.

Η υπό εξέταση φωτογραφία, πάντως, εντοπίζεται στο διαδίκτυο το 2014, όταν σε ουκρανικές ιστοσελίδες δημοσιεύθηκαν εικόνες σχετικά με την παλαιότερη πυρπόληση βιβλίων. [πηγή 1][πηγή 2]

[πηγή εικόνας: censor.net]

Το γεγονός πως η φωτογραφία απεικονίζει τα συμβάντα στη Συμφερούπολη το 2010 προκύπτει ευχερώς με μια σύγκριση βιβλίων από τον απεικονιζόμενο, στο βίντεο του τηλεοπτικού καναλιού, σωρό.

Δεξιά: το κάτω δεξιά τμήμα της υπό εξέταση φωτογραφίας. Αριστερά, στιγμιότυπο από το ρεπορτάζ του καναλιού “Телеканал 1+1”.

Συμπέρασμα

Η φωτογραφία που κυκλοφορεί δεν δείχνει κάψιμο ουκρανικών βιβλίων ιστορίας από ρωσικές δυνάμεις κατοχής στη Μελιτόπολη, στο πλαίσιο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022. Πρόκειται για περιστατικό που έλαβε χώρα το Μάρτιο του 2010, στη Συμφερούπολη της Κριμαίας. Σύμφωνα με ρεπορτάζ που είχαν τότε κυκλοφορήσει, στη διοργάνωση της δράσης συμμετείχαν φιλορωσικές οργανώσεις.