Ποιοι είμαστε
Αρχική Όχι, αυτά δεν ήταν τα τελευταία λόγια του Steve JobsΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ LIKE FARMING

Όχι, αυτά δεν ήταν τα τελευταία λόγια του Steve Jobs

29 Μαΐ
2022

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 2 έτη.

Ισχυρισμός:

Τα τελευταία λόγια του Steve Jobs αφορούσαν τον πλούτο και τη ζωή.

Συμπέρασμα:

Σύμφωνα με την αδερφή του, η οποία ήταν παρούσα στον θάνατο του, τα τελευταία λόγια του Steve Jobs ήταν "oh wow. oh wow. oh wow".

Ευρεία διάδοση γνωρίζουν τα τελευταία χρόνια στα κοινωνικά δίκτυα αναρτήσεις με τον ισχυρισμό πως παραθέτει τα τελευταία λόγια του πρώην CEO της Apple, Steve Jobs. Ωστόσο, στο σύνολο τους δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Παράδειγμα πρόσφατων σχετικών αναρτήσεων στο Facebook:

Στις υπό εξέταση αναρτήσεις διαβάζουμε τα εξής:

Πέθανε δισεκατομμυριούχος σε ηλικία 56 ετών από καρκίνο στο πάγκρεας. Και τα τελευταία του λόγια (Steve Jobs) σε κάνουν να σκεφτείς το νόημα της ζωής:.

“Τελικά, ο πλούτος είναι απλά ένα γεγονός της ζωής που έχω συνηθίσει. Αυτή τη στιγμή, όταν ξαπλώνω στο άρρωστο κρεβάτι μου αναπολώντας όλη μου τη ζωή, συνειδητοποιώ ότι όλη η αναγνώριση και ο πλούτος που διαθέτω είναι ανούσια και στερούνται του υψηλότερου νοήματος μπροστά στον επικείμενο θάνατο.

Χαρίστε στον εαυτό σας ένα καλό. και να σέβεσαι τους άλλους. Όσο μεγαλώνουμε, τόσο πιο έξυπνοι γινόμαστε, και σταδιακά συνειδητοποιούμε ότι ένα ρολόι $30 και ένα ρολόι $300 την ίδια ώρα. Είτε έχουμε πορτοφόλι $30 είτε πορτοφόλι $300, και τα δύο έχουν το ίδιο χρηματικό ποσό.

Είτε οδηγούμε αυτοκίνητο $150.000 είτε αυτοκίνητο $30.000, ο δρόμος και η απόσταση είναι ίδια, φτάνουμε στον ίδιο προορισμό.

300 τετραγωνικά ή 3000 τετραγωνικά σπίτι στο οποίο ζούμε, εξίσου μόνος. Η αληθινή εσωτερική σου ευτυχία δεν προέρχεται από τα υλικά πράγματα αυτού του κόσμου.

Αν πετάξεις με αεροπλάνο πρώτης θέσης ή οικονομίας και πέσει το αεροπλάνο, πηγαίνεις μαζί του.

Λοιπόν… Ελπίζω να συνειδητοποιείς ότι το να έχεις φίλους ή κάποιον να μιλήσεις είναι αληθινή ευτυχία! Πέντε αδιαμφισβήτητα γεγονότα: Μην τρέφετε την επιθυμία να είστε πλούσιοι στα παιδιά σας. Μεγαλώστε τα για να προσπαθήσουν να είναι ευτυχισμένοι. Έτσι όταν μεγαλώσουν, θα γνωρίζουν την αξία των πραγμάτων, όχι την τιμή.

“Τρώτε το φαγητό ως φάρμακο. Διαφορετικά, θα πρέπει να τρώτε φάρμακα ως τροφή. ” Αυτοί που σε αγαπούν δεν θα σε αφήσουν ποτέ, ακόμα κι αν έχουν 100% λόγους να σε εγκαταλείψουν. Αυτός ή αυτή θα βρίσκει πάντα έναν λόγο να είναι δυνατός και να μην σε αφήσει.

Υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ του να είσαι άνθρωπος και του να είσαι άνθρωπος. Αν θες να πας γρήγορα, πήγαινε μόνος σου! Μα αν θες να πας μακριά, πηγαίνετε μαζί!

Τι ισχύει

Το υπό εξέταση κείμενο εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο διαδίκτυο τον Νοέμβρη του 2015, περίπου τέσσερα χρόνια μετά τον θάνατο του Steve Jobs, σε ανάρτηση στον ιστότοπο gkindshivani.com. Όπως αναφέρεται στην εν λόγω ανάρτηση, ο ισχυρισμός εστάλη ανώνυμα στον αρθρογράφο μέσω email, και δεν μπορεί να επιβεβαιώσει την αυθεντικότητα του, εντούτοις το ανάρτησε κανονικά:

Αν και αυτά τα λόγια μου εστάλησαν στο όνομα του Steve Jobs, αλλά ελλείψει κάποιας αξιόπιστης πηγής δεν μπορούν να αποδοθούν στον κύριο Jobs.

Ανάλογα κείμενα, με τροποποιήσεις ή προσθήκες, εμφανίζονται κατά καιρούς στο Facebook και γνωρίζουν σημαντική διάδοση:

Στην πραγματικότητα όμως, αυτά δεν ήταν τα τελευταία λόγια του Steve Jobs. Όπως περιέγραψε σε άρθρο της η Mona Simpson, μυθιστοριογράφος, καθηγήτρια Αγγλικών στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες, και αδερφή του πρώην συνιδρυτή της Apple, στις 16 Οκτωβρίου 2011, σε ομιλία της στην επιμνημόσυνη τελετή του στη Memorial Church του Πανεπιστημίου Στάνφορντ ανέφερε τις τελευταίες στιγμές και τα τελευταία λόγια του Steve Jobs:

Οι τελευταίες λέξεις του Στιβ, ώρες νωρίτερα, ήταν μονοσύλλαβες, επαναλαμβανόμενες τρεις φορές.

Πριν φύγει, κοίταξε την αδερφή του την Πάτι, μετά για πολλή ώρα τα παιδιά του, μετά τη σύντροφο της ζωής του, τη Λορίν, και μετά πέρα ​​από τους ώμους τους.

Τα τελευταία λόγια του Steve ήταν: Oh wow. Oh wow. Oh wow.

Σε αρκετές περιπτώσεις, τέτοιου είδους αναρτήσεις έχουν ως σκοπό την επίκληση στο συναίσθημα, προκειμένου μια σελίδα να συλλέξει όσο περισσότερα Like και χρήστες μπορεί, προκειμένου να χρησιμοποιήσει τη δημοτικότητα της με πιθανώς κακόβουλο τρόπο, μια πρακτική που ονομάζεται Like Farming.

Με ανάλογους ισχυρισμούς σχετικά με τα τελευταία λόγια του Steve Jobs έχουν επίσης ασχοληθεί ειδησεογραφικοί ιστότοποι και πιστοποιημένοι οργανισμοί επαλήθευσης γεγονότων όπως το USA Today, το Reuters, το Reader’s Digest, το Politifact, και το Snopes.

Συμπέρασμα

Τα τελευταία λόγια του Steve Jobs δεν περιείχαν μια παρακινητική ομιλία με θέμα τον πλούτο και τη ζωή. Σύμφωνα με την αδερφή του, η οποία ήταν παρούσα στον θάνατο του, τα τελευταία λόγια του Steve Jobs ήταν “oh wow. oh wow. oh wow”.

Έχει εργαστεί ως ανεξάρτητος δημοσιογράφος σε ηλεκτρονικά ΜΜΕ, στους τομείς της επιστήμης και της τεχνολογίας.