Ποιοι είμαστε
Αρχική Αυτό το βίντεο δεν δείχνει ρωσικό άρμα μάχης να επιβιώνει έπειτα από πλήγμα με αντιαρματικό πύραυλοΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Αυτό το βίντεο δεν δείχνει ρωσικό άρμα μάχης να επιβιώνει έπειτα από πλήγμα με αντιαρματικό πύραυλο

30 Μαΐ
2022

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 2 έτη.

Ισχυρισμός:

Ρωσικό άρμα μάχης T-72B3, επιβίωσε πλήγματος από αντιαρματικό πύραυλο Javelin, συνέχισε να κινείται και παρέμεινε επιχειρησιακό.

Συμπέρασμα:

Το εικονιζόμενο στο βίντεο ρωσικό άρμα μάχης, δέχτηκε καταστροφικό πλήγμα στην οροφή του από αντιαρματικό πύραυλο και ακινητοποιήθηκε εκτός δρόμου, φλεγόμενο και μη επιχειρησιακό.

Δημοσιεύματα που κυκλοφορούν, επικαλούμενα βίντεο που αναρτήθηκε στο Twitter, υποστηρίζουν πως ένα ρωσικό άρμα μάχης T-72B3, επιβίωσε και συνέχισε να είναι επιχειρησιακό, αφού δέχτηκε πλήγμα από αντιαρματικό πύραυλο Javelin, στην Ουκρανία, καθότι συνεχίζει να κινείται.

Το είδαμε στο defencenet.gr, pronews.gr, iskra.gr, el.gr

Τα εξεταζόμενα δημοσιεύματα αναφέρουν τα εξής:

Bίντεο: Ρωσικό άρμα μάχης Τ-72Β3 πλήττεται από αντιαρματικό Javelin και συνεχίζει
Τραυματίστηκε ένα μέλος του πληρώματος
Bίντεο δείχνει ρωσικό άρμα μάχης Τ-72Β3 να πλήττεται από αντιαρματικό Javelin και να συνεχίζει να είναι επιχειρησιακό.
Λέγεται πως άντεξε η ΕRA (explosive reactive armour) της οροφής του άρματος.
Προφανώς οι Ρώσοι έχουν κάνει σχετικές δοκιμές με τα Javelin που έχουν πέσει στα χέρια τους.

Τα δημοσιεύματα βασίζονται στο παρακάτω βίντεο, που αναρτήθηκε στο Twitter, ενώ αρχικά φαίνεται πως κυκλοφόρησε μέσω ρωσικών λογαριασμών στο Telegram.

Τι ισχύει

Στο χαμηλής ποιότητας βίντεο, βλέπουμε ένα άρμα μάχης να δέχεται πλήγμα στην οροφή του από κάποιο αντιαρματικό όπλο, ο τύπος του οποίου δεν είναι δυνατόν να διασαφηνιστεί. Η Ουκρανία έχει ήδη από το 2018, αποκτήσει τον αμερικανικής κατασκευής και προελεύσεως FGM-148 Javelin, που έχει σχεδιαστεί να πλήττει άρματα μάχης στην οροφή τους, όπου η θωράκιση είναι ασθενέστερη. Το εν λόγω βλήμα, διαθέτει διπλή κεφαλή και είναι σε θέση, σύμφωνα με τους κατασκευαστές, να διατρήσει πάσης φύσεως θωράκιση, συμπεριλαμβανομένης και της ενεργητικής εκρηκτικής θωρακίσεως (ERA), με την οποία είναι εξοπλισμένα τα ρωσικά άρματα μάχης, συμπεριλαμβανομένων των T-72, που επιχειρούν στην Ουκρανία.

Εξετάζοντας προσεκτικά το βίντεο, που κατόπιν γεωεντοπισμού, διαπιστώθηκε πως λήφθηκε πλησίον του Σεβεροντονέτσκ στο Ντονμπάς, διαπιστώνουμε πως το ρωσικό άρμα μάχης έχει δεχτεί καταστροφικό πλήγμα στην οροφή του πύργου του.

Διακρίνονται καθαρά φλόγες να εξέρχονται από τον θόλο παρατήρησης του αρχηγού του πληρώματος, γεγονός που σημαίνει πως το άρμα φλέγεται εσωτερικώς. Το άρμα συνεχίζει να κινείται λόγω κεκτημένης ταχύτητας.

Ακολουθεί γράφημα με την εξωτερική περιγραφή του άρματος T-72:

Ο θόλος παρατήρησης του αρχηγού πληρώματος (commanders cupola), βρίσκεται στα δεξιά της οροφής του πύργου. Πηγή: Steel Beasts

Επιπλέον, σύμφωνα με μεγαλύτερης διάρκειας βίντεο, που έχουν κυκλοφορήσει στο YouTube, βλέπουμε πως το άρμα μάχης, αναφλέγεται ολοσχερώς λίγα δευτερόλεπτα αργότερα, ενώ έχει βγει εκτός δρόμου και έχει ακινητοποιηθεί.

Ακολουθεί το πλήρες βίντεο της καταστροφής του ρωσικού άρματος:

Συμπέρασμα

Το ρωσικό άρμα μάχης, που εμφανίζεται στο επίμαχο βίντεο, δέχτηκε καταστροφικό πλήγμα στην οροφή του από αντιαρματικό πύραυλο και ακινητοποιήθηκε εκτός δρόμου όπου φαίνεται φλεγόμενο και μη επιχειρησιακό.

Fact-check for the sake of Democracy