Ποιοι είμαστε
Αρχική Η Σερβία δεν κήρυξε τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας τρομοκρατική οργάνωσηFAKE NEWS ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Η Σερβία δεν κήρυξε τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας τρομοκρατική οργάνωση

14 Ιου
2022

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 2 έτη.

Ισχυρισμός:

H Σερβία κήρυξε τον ΠΟΥ τρομοκρατική οργάνωση και αποχωρεί.

Συμπέρασμα:

Αναζητώντας πληροφορίες στη διεθνή και σερβική ειδησεογραφία, διαπιστώσαμε πως δεν υπάρχει καμία αναφορά σε αποχώρηση της Σερβίας από τον ΠΟΥ ή αναφορά σε χαρακτηρισμό του φορέα ως τρομοκρατική οργάνωση. Ο εκπρόσωπος της πρωθυπουργού της Σερβίας, ανέφερε στο AFP, πως ο εξεταζόμενος ισχυρισμός είναι "παράλογος".

Δημοσιεύματα και αναρτήσεις στα κοινωνικά δίκτυα, υποστηρίζουν πως η Σερβία αποχώρησε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) και τον χαρακτήρισε τρομοκρατική οργάνωση. Οι ισχυρισμοί ωστόσο είναι ψευδείς.

Παραδείγματα: greeknewsondemand.com, press-gr.com, inewsgr.com, apagoreuetai-group.blogspot.com

Στα εξεταζόμενα δημοσιεύματα διαβάζουμε τα εξής:

H Σερβία κήρυξε τov ΠOY τρoμoκρατική oργάvωσn και απoχωρεί…!!!

Κατέρρευσε η Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας η οποία πέρασε τις τελευταίες 7 ημέρες εξετάζοντας τις 13 αμφιλεγόμενες τροποποιήσεις του Τζο Μπάιντεν!!!! στους Διεθνείς Κανονισμούς Υγείας (International Health Regulations, IHR).

ΔΕΝ θα αρπάζει τελικά την εθνική κυριαρχία ΚΑΜΙΑΣ ΧΩΡΑΣ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγεία μετά από πίεση πολλών χωρών-μελών του ΟΗΕ!!!

Η αρχή της κατάρρευσης ήρθε την Τετάρτη, 25 Μαΐου, που έτυχε να είναι και η Ημέρα της Αφρικής όταν η Μποτσουάνα διάβασε μια δήλωση εκ μέρους των 47 μελών της AFRO, λέγοντας ότι θα αρνηθούν συλλογικά την υποστήριξή τους για τις «μεταρρυθμίσεις», για τις οποίες πολλά αφρικανικά μέλη ανησυχούσαν πολύ.

Πολλές άλλες χώρες δήλωσαν επίσης ότι είχαν επιφυλάξεις για τις αλλαγές και δεν θα τις υποστηρίξουν. Ανάμεσά τους η Βραζιλία, η Ρωσία, Ινδία, Κίνα, η Νότια Αφρική, το Ιράν και η Μαλαισία. Η Βραζιλία είπε συγκεκριμένα ότι θα αποχωρήσει από τον ΠΟΥ, αντί να επιτρέψει στον πληθυσμό της να υπόκειται στις νέες τροποποιήσεις.

Παράδειγμα σχετική ανάρτησης στο Facebook:

Τι ισχύει

Αρχικά, θα πρέπει να επισημάνουμε πως ο τίτλος στα εξεταζόμενα άρθρα δεν έχει καμία σχέση με το περιεχόμενο, το οποίο δεν παρουσιάζει καμία απόδειξη πως “η Σερβία κήρυξε τov ΠOY τρομοκρατική οργάνωση και αποχωρεί”.

Χρησιμοποιώντας λέξεις κλειδιά, διαπιστώνουμε πως δεν υπάρχει καμία αναφορά για αυτή την εξέλιξη στη διεθνή ειδησεογραφία. Ομοίως, μεταφράζοντας τον ισχυρισμό στα σέρβικα (Srbija je proglasila Svedsku zdravstvenu organizaciju teroristickom organizacijom), με τη βοήθεια της δημοσιογράφου Milica Ljubičić, που εργάζεται για τον ανεξάρτητο σερβικό οργανισμό ελέγχου γεγονότων Raskrinkavanje, διαπιστώσαμε πως δεν υπάρχει επίσης καμία αναφορά σε τοπικά ΜΜΕ.

Ανατρέχοντας στον κατάλογο των χωρών, στις οποίες έχει γραφεία και δραστηριοποιείται ο ΠΟΥ, διαπιστώνουμε πως η Σερβία είναι μια από αυτές, με την έδρα να βρίσκεται στο Βελιγράδι.

Ημερομηνία λήψης στιγμιότυπου, 11/6/2022

Σε τηλεφωνική επικοινωνία με το AFP στις 2 Ιουνίου 2022, ο Mladen Basic, εκπρόσωπος της πρωθυπουργού της Σερβίας Ana Brnabic, δήλωσε ότι ο ισχυρισμός πως η Σερβία χαρακτήρισε τον ΠΟΥ τρομοκρατική οργάνωση και θα αποχωρήσει από αυτόν είναι “παράλογος”.

Συμπέρασμα

Αναζητώντας πληροφορίες στη διεθνή και σερβική ειδησεογραφία, διαπιστώσαμε πως δεν υπάρχει καμία αναφορά σε αποχώρηση της Σερβίας από τον ΠΟΥ ή αναφορά σε χαρακτηρισμό του φορέα ως τρομοκρατική οργάνωση. Ο εκπρόσωπος της πρωθυπουργού της Σερβίας, ανέφερε στο AFP, πως ο εξεταζόμενος ισχυρισμός είναι “παράλογος”.

Fact-check for the sake of Democracy