Ποιοι είμαστε
Αρχική Όχι, το βίντεο ΔΕΝ δείχνει έκρηξη που προκάλεσε ρωσικός πύραυλος στην ΟυκρανίαΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΒΙΝΤΕΟ FAKE NEWS ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Όχι, το βίντεο ΔΕΝ δείχνει έκρηξη που προκάλεσε ρωσικός πύραυλος στην Ουκρανία

24 Ιου
2022

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 2 έτη.

Ισχυρισμός:

Βίντεο δείχνει πρόσφατο χτύπημα ρωσικού υπερηχητικού πυραύλου Κινζάλ στην Ουκρανία.

Συμπέρασμα:

Πρόκειται για ψηφιακά κατασκευασμένο βίντεο, όχι πραγματικό περιστατικό.

Ένα εντυπωσιακό βίντεο που φαίνεται να δείχνει έκρηξη που προκάλεσε πτώση πυραύλου, διαμοιράστηκε από τους χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης σαν πραγματικό περιστατικό που συνέβη κατά τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας. Σύμφωνα με αναρτήσεις στο Facebook, απαθανατίστηκε πλήγμα από ρωσικό υπερηχητικό πύραυλο Kinzhal σε ουκρανική αποθήκη όπλων. Ωστόσο, αυτό είναι ψευδές, Πρόκειται για προϊόν ψηφιακής επεξεργασίας.

Παραδείγματα δημοσιεύσεων στο Facebook (στιγμιότυπα που ελήφθησαν στις 23/06/2022):

Παραδείγματα άρθρων: pronews.gr, defencenet.gr, warnews247.gr

Στιγμιότυπο από άρθρο στο Defencenet. Ημερομηνία λήψης: 23/06/2022

Το βίντεο που περιέχουν οι υπό εξέταση αναρτήσεις και άρθρα είναι το εξής:


Τι ισχύει

Το βίντεο αναρτήθηκε αρχικά στις 27 Φεβρουαρίου 2022 στο YouTube και στο TikTok από τον ίδιο χρήστη, τον αυτοαποκαλούμενο InsanePatient2. Σε αμφότερες τις περιπτώσεις, η περιγραφή του βίντεο ήταν η εξής:

«Κι αν η Ρωσία ξεκινούσε πυρηνικό πόλεμο;

Τι θα γινόταν αν η Ρωσία/ο Πούτιν ξεκινούσε πυρηνικό πόλεμο με την Ουκρανία και τις υπόλοιπες χώρες του κόσμου;»

Θα πρέπει να σημειωθεί πως ο εν λόγω χρήστης, που περιγράφει το περιεχόμενο του καναλιού του με το ακρωνύμιο VFX (ήτοι Visual Effects, οπτικά εφέ), συστηματικά αναρτά βίντεο που είναι αποτέλεσμα ψηφιακής επεξεργασίας, και παρακάτω μπορείτε να δείτε μια ενδεικτική περίπτωση κατασκευής από τον προαναφερθέντα χρήστη ενός βίντεο όπου φαίνεται η σελήνη να πλησιάζει δήθεν απειλητικά τη γη, με χρήση του ιδίου «φόντου»:

Ο ίδιος ο χρήστης έχει έμμεσα διευκρινίσει από τις 03/03/2022 στα σχόλια της ανάρτησής του στο TikTok πως πρόκειται για προϊόν ψηφιακής επεξεργασίας.

«Προς όλα τα ηλίθια άτομα που νομίζουν ότι προσπαθώ να κοροϊδέψω τον κόσμο: κυριολεκτικά οι λέξεις “τι θα γινόταν αν” βρίσκονται στον τίτλο. Ζητήστε βοήθεια».

Τέλος, δεν υπάρχει κάποια τεκμηριωμένη αναφορά για χρήση υπερηχητικών πυραύλων Κινζάλ στον εν εξελίξει πόλεμο μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, κατά τα τέλη Φεβουαρίου του 2022. Ρεπορτάζ για τη χρήση τέτοιου πυραυλικού συστήματος εντοπίζονται αργότερα, το Μάρτιο 2022.

Με βάση όλα τα διαθέσιμα στοιχεία, τα υπό εξαίρεση δημοσιεύματα και αναρτήσεις αναπαράγουν ως πραγματικό ένα βίντεο ενός δημιουργού ψηφιακού επεξεργασμένου περιεχομένου, και συνεπώς πρόκεται για βίντεο κατασκευασμένο, προϊόν ψηφιακής επεξεργασίας.

Συμπέρασμα

Το βίντεο δεν δείχνει πρόσφατο χτύπημα ρωσικού υπερηχητικού πυραύλου Κινζάλ προς ουκρανική αποθήκη πυρομαχικών. Πρόκειται για ψηφιακά κατασκευασμένο βίντεο, όχι πραγματικό περιστατικό.