Ποιοι είμαστε
Αρχική Αυτές οι φωτογραφίες δεν δείχνουν αυτοκόλλητα με επιγραφές «Αεροπλάνα με Ρώσους πρέπει να συντριβούν» στις πτήσεις μεγάλων αεροπορικών εταιρειώνΧωρίς κατηγορία

Αυτές οι φωτογραφίες δεν δείχνουν αυτοκόλλητα με επιγραφές «Αεροπλάνα με Ρώσους πρέπει να συντριβούν» στις πτήσεις μεγάλων αεροπορικών εταιρειών

29 Ιου
2022

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 2 έτη.

Ισχυρισμός:

Αυτοκόλλητα με αντιρωσικά μηνύματα σε πίνακες των μεγάλων αεροπορικών εταιρειών Lufthansa, Turkish Airlines, Bangkok Airways και Emirates: «Αεροπλάνα με Ρώσους ΠΡΕΠΕΙ να ΣΥΝΤΡΙΒΟΥΝ»

Συμπέρασμα:

Δεν τεκμηριώνεται από κανένα στοιχείο πως τα αυτοκόλλητα εμφανίστηκαν σε τουαλέτες αεροσκαφών των εταιριών Lufthansa, Turkish Airlines, Bangkok Airways και Emirates. Αντιθέτως, το πρώτο εξ αυτών βρέθηκε σε αεροσκάφος της ρωσικής εταιρίας Pobeda Airlines, ενώ για το δεύτερο δεν υπάρχει η παραμικρή απόδειξη πως επικολλήθηκε σε αεροσκάφος δυτικής αεροπορικής εταιρίας

Δημοσιεύματα που κυκλοφορούν υποστηρίζουν πως πολιτικά αυτοκόλλητα με αντιρωσικές εκκλήσεις τοποθετούνται σε περίοπτη θέση στις τουαλέτες αεροσκαφών μεγάλων αερομεταφορέων, συμπεριλαμβανομένων των Lufthansa, Turkish Airlines, Bangkok Airways και Emirates, αναγράφοντας: «Αεροπλάνα με Ρώσους πρέπει να συντριβούν».

Παραδείγματα: pronews.gr, defencenet.gr, el.gr

Τα δημοσιεύματα αναφέρουν:

Aδιανόητο: Αυτοκόλλητα με επιγραφές «Αεροπλάνα με Ρώσους πρέπει να συντριβούν» στις πτήσεις μεγάλων αεροπορικών εταιρειών

Πρωτοφανές μίσος «χτίζεται» στις δυτικές κοινωνίες


Πολιτικά αυτοκόλλητα με αντιρωσικές εκκλήσεις τοποθετούνται σε περίοπτη θέση στις τουαλέτες. Συγκεκριμένα, η επιγραφή πάνω τους γράφει: «Αεροπλάνα με Ρώσους πρέπει να συντριβούν».

Αυτοκόλλητα παρατηρήθηκαν στα αεροπλάνα μεγάλων αερομεταφορέων, συμπεριλαμβανομένων των Lufthansa, Turkish Airlines, Bangkok Airways και Emirates.

Τα δημοσιεύματα βασίζουν τους ισχυρισμούς τους στις δυο παρακάτω φωτογραφίες:

Τι ισχύει

Η αρχική πηγή των φωτογραφιών και του ισχυρισμού είναι το κανάλι “Подъём” στο Telegram, όπου αναρτήθηκαν στις 15 Ιουνίου 2022. Κατόπιν, αναπαράχθηκε από ρωσόφωνες ιστοσελίδες (παραδείγματα εδώ και εδώ). Ωστόσο, οι φωτογραφίες που παραθέτουν τα υπό εξέταση άρθρα δεν τεκμηριώνουν πως λήφθηκαν σε τουαλέτες αεροσκαφών δυτικών αερομεταφορέων.

Οι εικόνες με το κείμενο που τις περιγράφει. Στο κόκκινο πλαίσιο, μεταξύ των άλλων εταιριών όπου υποτίθεται πως βρέθηκαν τα αυτοκόλλητα, αναφέρεται και η ρωσική Pobeda Airlines, θυγατρική χαμηλού κόστους της Aeroflot, κάτι που δεν έχει εξακριβωθεί.

Η λεζάντα, στη σχετική ανάρτηση στο Telegram, σύμφωνα με τη μεταφράστρια Όλγα Σαπολάγιεβα, αναφέρει τα εξής:

Στο διαδίκτυο κυκλοφορούν φωτογραφίες με αυτοκόλλητα από αεροπλάνα διαφόρων αεροπορικών εταιρειών με αντιρωσικές εκκλήσεις. Ένα κανάλι, το οποίο δημοσιεύει τις αναφορές των ακτιβιστών, ισχυρίζεται ότι τα αυτοκόλλητα ήταν τοποθετημένα στις τουαλέτες των αεροπορικών εταιρειών, όπως Lufthansa, Turkish Airlines, Bangkok Airways και Pobeda. Το γραφείο τύπου της ρωσικής αεροπορικής εταιρείας ενημέρωσε το Podiom ότι οι πληροφορίες για την παράνομη τοποθέτηση των αυτοκόλλητων εξακριβώνονται.

Αξίζει να επισημανθεί πως τα ελληνικά δημοσιεύματα σκοπίμως παραλείπουν να αναφέρουν τη ρωσική αεροπορική εταιρία.

Κατά την έρευνά μας, διαπιστώσαμε πως οι φωτογραφίες έχουν ληφθεί σε αεροσκάφος ρωσικής αεροπορικής εταιρίας, από τις επιγραφές που διακρίνονται στα ρώσικα.

Συγκρίνοντας την παραπάνω φωτογραφία με άλλη εικόνα από άλλη εταιρία, διαπιστώνουμε πως προέρχεται από τουαλέτα ενός αεροσκάφους τύπου Boeing 737. Η ρωσική εταιρία Pobeda Airlines πετάει αποκλειστικά με αεροσκάφη Boeing 737. Ακολουθούν χαρακτηριστικές εικόνες που προέρχονται από βίντεο στο YouTube:

Όσον αφορά τη δεύτερη εικόνα των δημοσιευμάτων, δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να τεκμηριώνει πως η επιγραφή βρίσκεται σε αεροσκάφος κάποιας εκ των αναφερθέντων αεροπορικών εταιριών (Lufthansa, Turkish Airlines, Bangkok Airways και Emirates). Εξάλλου, εάν υπήρχαν, το περιστατικό θα είχε γίνει αμέσως γνωστό μέσω ΜΜΕ και κοινωνικών δικτύων. Πουθενά δεν κυκλοφορεί η ίδια ή κάποια παρόμοια φωτογραφία. Η μοναδική πηγή για όλα τα ελληνικά και ρωσικά δημοσιεύματα, είναι το κανάλι “Подъём” στο Telegram.

Τα αυτοκόλλητα με τις περιγραφές, φανερώνουν πως πρόκειται για πρόχειρη εκτύπωση πάνω σε απλό χαρτί, που έχει κολληθεί πρόχειρα σε τουαλέτες αεροσκαφών.
Η εικόνα των αυτοκόλλητων είναι παρμένη από το διαδίκτυο

Συμπέρασμα

Από τα ανωτέρω στοιχεία, γίνεται σαφές πως η πρώτη φωτογραφία, που χρησιμοποιούν τα δημοσιεύματα, προέρχεται από αεροσκάφος της ρωσικής εταιρίας Pobeda Airlines. Όσον αφορά τη δεύτερη φωτογραφία, δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να στηρίζει τον ισχυρισμό πως έχει τραβηχτεί σε τουαλέτα αεροσκάφους δυτικής αεροπορικής εταιρίας. Τα επίμαχα αυτοκόλλητα προέρχονται από αντιγραφή και τροποποίηση εικόνας που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο ενώ η μοναδική πηγή των ισχυρισμών είναι ένα ρωσικό κανάλι στο Telegram. Σε κάθε περίπτωση, δεν στοιχειοθετείται ο ισχυρισμός πως αυτοκόλλητα με επιγραφές «Αεροπλάνα με Ρώσους πρέπει να συντριβούν» τοποθετήθηκαν σε πτήσεις μεγάλων αεροπορικών εταιρειών, όπως η Lufthansa, Turkish Airlines, Bangkok Airways και Emirates.

Fact-check for the sake of Democracy