Ποιοι είμαστε
Αρχική Ο J. Biden δεν φόρεσε ανάποδα το μετάλλιο που απένειμε σε βετεράνο πολέμουFAKE NEWS ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Ο J. Biden δεν φόρεσε ανάποδα το μετάλλιο που απένειμε σε βετεράνο πολέμου

15 Ιου
2022

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 2 έτη.

Ισχυρισμός:

Βίντεο δείχνει τον Joe Biden να φοράει ανάποδα το μετάλλιο που απένειμε σε βετεράνο πολέμου του Βιετνάμ.

Συμπέρασμα:

Ο επίμαχος ισχυρισμός προκύπτει από περικομμένο βίντεο χαμηλής ποιότητας, στο οποίο δεν φαίνεται καθαρά το μετάλλιο. Ωστόσο, βίντεο και στιγμιότυπα υψηλής ευκρίνειας αποδεικνύουν ότι ο J. Biden έβαλε από τη σωστή πλευρά το εικονιζόμενο μετάλλιο.

Σε δημοσιεύσεις που κυκλοφόρησαν στο Facebook εντοπίζουμε τον ισχυρισμό πως ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Joe Biden, έβαλε ανάποδα το μετάλλιο που απένειμε σε βετεράνο πολέμου του Βιετνάμ. Ωστόσο, ο εν λόγω ισχυρισμός είναι ψευδής καθώς βασίστηκε σε βίντεο κακής ποιότητας.

Σχετικές αναρτήσεις στο Facebook:

Το σύντομο βίντεο όπως κυκλοφόρησε στο Facebook:

Τι ισχύει

Το εξεταζόμενο απόσπασμα προέρχεται από την απονομή Μεταλλίου Τιμής (Medal of Honor) από τον Πρόεδρο τον ΗΠΑ, Joe Biden, σε τέσσερις στρατιώτες του αμερικανικού στρατού που πολέμησαν στον πόλεμο του Βιετνάμ. Η εν λόγω τελετή απονομής πραγματοποιήθηκε στις 5 Ιουλίου 2022 στον Λευκό Οίκο και μεταδόθηκε ζωντανά από αρκετά τηλεοπτικά κανάλια, όπως το C-SPAN και PBS. Μεταξύ των βετεράνων που έλαβαν μετάλλιο ήταν και ο Dwight W. Birdwell, τον οποίο βλέπουμε στο επίμαχο βίντεο που κυκλοφορεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ο υπό εξέταση ισχυρισμός βασίστηκε στο χαμηλής ποιότητας βίντεο που παραθέσαμε πιο πάνω, το οποίο έχει επίσης αποκοπεί ώστε να μη φαίνεται η στιγμή που το μετάλλιο παραδίδεται στον J. Biden και έπειτα πλησιάζει τον Dwight W. Birdwell από πίσω και το φοράει στο λαιμό του. Όπως βλέπουμε σε βίντεο του καναλιού PBS, το οποίο δείχνει ολόκληρη την τελετή απονομής, ο J. Biden έβαλε το μετάλλιο στον λαιμό του βετεράνου από την σωστή πλευρά, με το μετάλλιο να κρέμεται κανονικά στο στέρνο του.

Ακολουθούν στιγμιότυπα υψηλής ευκρίνειας που αποδεικνύουν τα ανωτέρω:

[Πηγή: AFP / SAUL LOEB]

Σύγκριση στιγμιότυπων χαμηλής και υψηλής ποιότητας:

Αριστερά: Στιγμιότυπο από το βίντεο όπως κυκλοφόρησε στο Facebook.
Δεξιά: Στιγμιότυπο από βίντεο που αναρτήθηκε στο YouTube.

Συμπέρασμα

Σύμφωνα με την ανωτέρω ανάλυση, ο ισχυρισμός ότι ο J. Biden φόρεσε ανάποδα το μετάλλιο που απένειμε σε βετεράνο πολέμου, είναι ψευδής. Συνοπτικά, ο επίμαχος ισχυρισμός προκύπτει από περικομμένο βίντεο χαμηλής ποιότητας, στο οποίο δεν φαίνεται καθαρά το μετάλλιο. Ωστόσο, βίντεο και στιγμιότυπα υψηλής ευκρίνειας αποδεικνύουν ότι ο J. Biden έβαλε από τη σωστή πλευρά το εικονιζόμενο μετάλλιο.