Ποιοι είμαστε
Αρχική Ψηφιακά επεξεργασμένες οι συγκεκριμένες φωτογραφίες που δείχνουν τον Λιγνάδη μαζί με Μητσοτάκη και ΤσίπραΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΕΙΚΟΝΑ

Ψηφιακά επεξεργασμένες οι συγκεκριμένες φωτογραφίες που δείχνουν τον Λιγνάδη μαζί με Μητσοτάκη και Τσίπρα

18 Ιου
2022

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 2 έτη.

Ισχυρισμός:

Εικόνες δείχνουν τον Δημήτρη Λιγνάδη με τον Αλέξη Τσίπρα, και με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Συμπέρασμα:

Δεν είναι πραγματικές φωτογραφίες, αλλά προϊόν ψηφιακής επεξεργασίας. Στην αυθεντική τους εκδοχή, ο Αλέξης Τσίπρας είχε φωτογραφηθεί το 2013 με τη σύντροφό του, Περιστέρα Μπαζιάνα, και ο Κυριάκος Μητσοτάκης με το γιο του, Κωνσταντίνο, το 2021.

Ήδη από το 2021, κυκλοφορούν στο διαδίκτυο εικόνες που προέρχονται από φωτογραφίες που έχουν υποστεί ψηφιακή επεξεργασία, προκειμένου να απεικονίζονται μαζί ο Δημήτρης Λιγνάδης με τον Αλέξη Τσίπρα ή τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Παραδείγματα δημοσιεύσεων στο Facebook:

Στιγμιότυπα που ελήφθησαν από το Facebook, 17/07/2022

Η φωτογραφία με τον Αλέξη Τσίπρα κυκλοφορεί ήδη από το 2021, και είχε διαδοθεί μέσω άρθρου του in.gr.

Η δήθεν φωτογραφία Τσίπρα-Λιγνάδη

Αντίστοιχα, η εικόνα Μητσοτάκη-Λιγνάδη φαίνεται πως διαδόθηκε μέσω του zougla.gr, που την ανήρτησε στη στήλη «το σκίτσο της ημέρας» στις 13/07/2022.

Τι ισχύει

Αρχικά, θα πρέπει να σημειωθεί ότι η πραγματική φωτογραφία, που τροποποιήθηκε εκ των υστέρων για να εμφανίζεται ο Δημήτρης Λιγνάδης στο πλευρό του Αλέξη Τσίπρα, κυκλοφορεί τουλάχιστον από τον Ιανουάριο του 2015, και έχει ληφθεί από το φωτογραφικό πρακτορείο NDP Photo (Nikolareas-Daskalakis-Poupoulidou). [πηγή]

Απεικονίζεται μαζί του η σύντροφός του, Περιστέρα Μπαζιάνα, και η φωτογραφία έχει υποστεί πρώτα «καθρεπτισμό», ώστε το σηκωμένο ελαφρώς, δεξί χέρι του Αλέξη Τσίπρα, με το οποίο αγγίζει στην πλάτη τη σύντροφό του, να φαίνεται ως αριστερό.

Η αυθεντική φωτογραφία

Ανατρέχοντας σε δημοσιεύματα παρελθόντων ετών, κατέστη δυνατόν να εντοπίσουμε παρόμοιες φωτογραφίες του ζεύγους από την ίδια κοινωνική περίσταση, με την ίδια αμφίεση. Συγκεκριμένα, η φωτογραφία έχει ληφθεί το βράδυ της 17ης Σεπτεμβρίου 2013, στο Ηρώδειο (Θέατρο Ηρώδου Αττικού, Αθήνα), όπου έλαβε χώρα συναυλία της Μαρίας Φαραντούρη.

Παρακάτω μπορείτε να δείτε φωτογραφία που ελήφθη υπό διαφορετική οπτική γωνία, σε σχέση με την προαναφερθείσα αυθεντική φωτογραφία, και πιο κάτω διάφορες άλλες φωτογραφίες από το διάζωμα του θεάτρου, κατά τη διάρκεια της συναυλίας.

Πηγή: tlife.gr

Σχετικά με τη δεύτερη υπό εξέταση φωτογραφία που δήθεν δείχνει τον Κυριάκο Μητσοτάκη με τον Δ. Λιγνάδη, αυτή προέρχεται από φωτογραφία που αναρτήθηκε τον Οκτώβριο του 2021 στον επίσημο λογαριασμό του Κ. Μητσοτάκη στο Instagram, και στην οποία διακρίνονται ο νυν πρωθυπουργός με τον γιο του, Κωνσταντίνο, εν αναμονή παρακολούθησης ταινίας σε κινηματογράφο.

Πηγή εικόνας: Instagram (στιγμιότυπο ελήφθη στις 17/07/2022)

Συμπέρασμα

Οι συγκεκριμένες εικόνες, που, σύμφωνα με τους εξεταζόμενους ισχυρισμούς, απεικονίζουν τον Αλέξη Τσίπρα και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αντίστοιχα, μαζί με το Δημήτρη Λιγνάδη, δεν είναι πραγματικές φωτογραφίες, αλλά έχουν υποστεί ψηφιακή επεξεργασία. Στην αυθεντική τους εκδοχή, ο Αλέξης Τσίπρας είχε φωτογραφηθεί το 2013 με τη σύντροφό του, Περιστέρα Μπαζιάνα, και ο Κυριάκος Μητσοτάκης με το γιο του, Κωνσταντίνο, το 2021.