Ποιοι είμαστε
Αρχική Βίντεο με πυροσβέστες δεν σχετίζεται με διαδηλώσεις αγροτών στην ΟλλανδίαΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Βίντεο με πυροσβέστες δεν σχετίζεται με διαδηλώσεις αγροτών στην Ολλανδία

18 Ιου
2022

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 2 έτη.

Ισχυρισμός:

Βίντεο δείχνει συγκέντρωση πυροσβεστών στην Ολλανδία προς συμπαράσταση των αγροτών της χώρας.

Συμπέρασμα:

Στην πραγματικότητα, το επίμαχο βίντεο προέρχεται από την Πολωνία και δείχνει συγκέντρωση πυροσβεστών, η οποία έγινε για φιλανθρωπικό σκοπό.

Σε δημοσιεύσεις που διαμοιράστηκαν στο Facebook εντοπίζουμε βίντεο συνοδευόμενο από τον ισχυρισμό ότι δείχνει διαδήλωση πυροσβεστών στην Ολλανδία, οι οποίοι υποτίθεται συμπαραστέκονται στους αγρότες της χώρας. Ωστόσο, παρότι τα πλάνα είναι πραγματικά, προέρχονται από την Πολωνία και δεν σχετίζονται με τις διαδηλώσεις αγροτών στην Ολλανδία.

Σχετική ανάρτηση στο Facebook:

Το εξεταζόμενο βίντεο:

Τι ισχύει

Το επίμαχο βίντεο ξεκίνησε να διαμοιράζεται σε ξενόγλωσσα και ελληνικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης με αφορμή διαδηλώσεις αγροτών οι οποίες έλαβαν χώρα το τελευταίο διάστημα στην Ολλανδία, εν όψει περιβαλλοντικών μεταρρυθμίσεων που αφορούν τη μείωση εκπομπής αζώτου στην ατμόσφαιρα. Ωστόσο, το υπό εξέταση βίντεο προέρχεται από την Πολωνία και δεν έχει καμία σχέση με τις προαναφερθείσες διαδηλώσεις αγροτών στην Ολλανδία.

Το βίντεο δημοσιεύθηκε αρχικά στο TikTok το Μάιο του 2022 και, σύμφωνα με τη λεζάντα της ανάρτησης, η εικονιζόμενη συγκέντρωση σχετιζόταν με φιλανθρωπικό σκοπό.

Η λεζάντα του εν λόγω βίντεο είναι στην πολωνική γλώσσα και στα αγγλικά μεταφράζεται ως “Night Rescue Ride for Mai“. Ο εν λόγω τίτλος αφορά ένα φιλανθρωπικό γεγονός που δημοσιεύθηκε και στο Facebook, με σκοπό τη συγκέντρωση χρημάτων για τις θεραπείες ενός κοριτσιού 5 χρονών, την Maja, η οποία πάσχει από εγκεφαλική παράλυση.

Συμπέρασμα

Συνοψίζοντας, το υπό εξέταση βίντεο δεν σχετίζεται με τις διαδηλώσεις αγροτών στην Ολλανδία. Στην πραγματικότητα, το βίντεο προέρχεται από την Πολωνία και δείχνει συγκέντρωση πυροσβεστών, η οποία έγινε για φιλανθρωπικό σκοπό.