Ποιοι είμαστε
Αρχική Η ψευδής ιστορία του απόστρατου 67χρονου Στρατηγού Πάβελ που ανακάλεσε στην ενεργό υπηρεσία η ΡωσίαFAKE NEWS ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Η ψευδής ιστορία του απόστρατου 67χρονου Στρατηγού Πάβελ που ανακάλεσε στην ενεργό υπηρεσία η Ρωσία

21 Ιου
2022

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 2 έτη.

Ισχυρισμός:

Όπως δείχνει φωτογραφία, ο Πούτιν έστειλε τον εν αποστρατεία 67χρονο στρατηγό «Πάβελ», που ζυγίζει 127 κιλά, στην πρώτη γραμμή, στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Συμπέρασμα:

Πρόκειται για τον Ιβάν Ιβάνοβιτς Τούρτσιν, 58 ετών, απόστρατο συνοριοφύλακα, που είχε υπηρετήσει επί σειρά ετών στο Ουζμπεκιστάν. Η φωτογραφία ελήφθη κατά την εορτή της Ημέρας του Συνοριοφύλακα, την 28 Μαΐου 2022, στο Γιελάν, κωμόπολη της Ρωσίας. Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι ο άνδρας αυτός ανακλήθηκε στην ενεργό υπηρεσία και βρίσκεται σε εμπόλεμη ζώνη στην Ουκρανία.

Μια ψευδής ιστορία κυκλοφόρησε τον Ιούλιο του 2022 στις ελληνικές ενημερωτικές σελίδες, που αναπαρήγαγαν την είδηση πως ένας εύσωμος άνδρας, ο 67χρονος Πάβελ, στρατηγός εν αποστρατεία του Ρωσικού Στρατού, ανακλήθηκε στην ενεργό υπηρεσία εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία.

Παραδείγματα: protothema.gr, parapolitika.gr, patrisnews.com, flashnews.gr, gegonota.news, tilegrafimanews.gr

Τα δημοσιεύματα ανέφεραν τα εξής:

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο Πούτιν στέλνει τον εν αποστρατεία στρατηγό «Πάβελ» στην πρώτη γραμμή

Ο «Πάβελ» είναι 67 ετών, ζυγίζει 127 κιλά, τρώει πέντε γεύματα την ημέρα, πίνει ένα μπουκάλι βότκα και τώρα καλείται να πολεμήσει στην πρώτη γραμμή για τη «μητέρα» Ρωσία

Πρόκειται για έναν υπέρβαρο Ρώσο εν αποστρατεία στρατηγό που επιστράτευσε ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, για να πολεμήσει στην Ανατολική Ουκρανία αφού έχει ξεμείνει από ανώτερους αξιωματικούς.

Ο 67χρονος στρατηγός φέρεται να τέθηκε επικεφαλής των ρωσικών ειδικών δυνάμεων που δρουν στην περιοχή, αφού ο πρώην διοικητής της μονάδας τραυματίστηκε σοβαρά ύστερα από επίθεση πυροβολικού

Όπως αναφέρει η κυριακάτικη εφημερίδα «Daily Star», ο εν αποστρατεία στρατηγός και βετεράνος του καταστροφικού πολέμου της Ρωσίας στο Αφγανιστάν, είναι γνωστός ως «Στρατηγός Πάβελ».

«Οι περισσότεροι από τους καλύτερους και σκληραγωγημένους ανώτερους διοικητές του Πούτιν έχουν σκοτωθεί ή τραυματιστεί πολεμώντας στην Ουκρανία, επομένως ο Ρώσος πρόεδρος καταφεύγει ακόμη και σε εν αποστρατεία στρατηγούς, ένας από αυτούς είναι ο «Στρατηγός Πάβελ», προσθέτει το σχετικό δημοσίευμα.

«Ο Πούτιν είναι σαν ένα αφεντικό της μαφίας στο οποίο κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί να υπακούσει. Εάν ένας εν αποστρατεία στρατηγός λάβει μήνυμα από τον Πούτιν που λέει ότι “η μητέρα Ρωσία σε χρειάζεται για να πολεμήσεις στην Ουκρανία”, δεν μπορείς να κάνεις πολλά», αναφέρει η εφημερίδα Daily Star.

Τα άρθρα συνοδεύονταν από την εξής φωτογραφία:

Τι ισχύει

Τα ελληνικά δημοσιεύματα φαίνεται να επικαλούνται δημοσίευμα της Daily Star, βρετανικής ταμπλόιντ ιστοσελίδας, της οποίας το άρθρο έχει διαγραφεί. Στιγμιότυπο οθόνης παρέχεται από την ομάδα ελέγχου γεγονότων Knack, που μαζί με την ομάδα Check από το, επίσης βελγικό, VRT, ήταν οι πρώτοι fact-checkers που ερεύνησαν και τεκμηρίωσαν την ψευδή διάσταση της είδησης.

[πηγή εικόνας: knack.be]

Όπως αναλυτικά τεκμηρίωσε το Knack, που προέβη σε αναζήτηση του προσώπου των εικονιζόμενων στη φωτογραφία ατόμων μέσω της εφαρμογής αναγνώρισης προσώπων Pimeyes, η φωτογραφία έχει ληφθεί στη ρωσική κωμόπολη Γιελάν (Елань), επαρχία Βόλγκογκραντ.

Σε ρεπορτάζ τοπικού μέσου (εφημερίδα «Еланские вести»), κατέστη δυνατή η εύρεση της αρχικής φωτογραφίας, που είναι εκτενέστερη σε πλάτος από την εικόνα που συνόδευσε τα δημοσιεύματα.

Από αριστερά διακρίνονται οι Ντμίτριϊ Φιόντοροβιτς Λίτβινοφ (ЛИТВИНОВ Дмитрий Фёдорович) και Αλεξάντρ Σεργκιέγιεβιτς Μπονταρένκο (Бондаренко Александр Сергеевич), στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης του Γιελάν. Πηγή φωτογραφίας: elanskie-vesti.ru.

Συγκεκριμένα, είχε αναρτηθεί την 01/06/2022, στο πλαίσιο ρεπορτάζ για την εορτή της «Ημέρας του Συνοριοφύλακα (День пограничника)» (28 Μαΐου), και αναφέρθηκε ότι ο εορτασμός έλαβε χώρα στο «Κεντρικό Πάρκο πολιτισμού και αναψυχής». Πράγματι, από χαρακτηριστικά σημεία αναφοράς στο εν λόγω πάρκο (μνημείο, εκκλησία), τεκμηριώνεται ότι η τοποθεσία λήψης της φωτογραφίας είναι το Центральный парк (Tsentralniy Park) της κωμόπολης Γιελάν, συγκρίνοντας με φωτογραφίες που είναι αναρτημένες ως σχετικές με την τοποθεσία στους Χάρτες Google και Yandex.

Επάνω αριστερά, η επίμαχη φωτογραφία.

Ο ίδιος άνδρας, έχει φωτογραφηθεί και σε διάφορες άλλες στιγμές της εκδήλωσης.

Οι fact-checkers από το Βέλγιο Lotte Lambrecht και Rien Emmery κατάφεραν, μέσω ομάδας στο Odnoklassniki, ρωσικό μέσο κοινωνικής δικτύωσης (ok.ru), να βρουν το προσωπικό προφίλ του εικονιζομένου. Πρόκειται για τον Ιβάν Ιβάνοβιτς Τούρτσιν (Турчин Иван Иванович), που δηλώνει ως ημερομηνία γέννησης 29/06/1964, εν αποστρατεία Συνοριοφύλακα, πιθανόν με καταγωγή από το Γιελάν, και με έτη υπηρεσίας στα σύνορα του Ουζμπεκιστάν (πρώην Σοβιετικά σύνορα με Αφγανιστάν).

Σύμφωνα με όσα εντόπισαν αναρτημένα στο λογαριασμό του:

Αποδεικνύεται ότι δεν είναι 67χρονος στρατηγός και το όνομά του δεν είναι ούτε «Πάβελ». Το πραγματικό του όνομα είναι Ιβάν Ιβάνοβιτς Τούρτσιν (58 ετών). Στο προφίλ, μοιράζεται κάθε είδους πληροφορίες και δεκάδες φωτογραφίες για τη στρατιωτική του σταδιοδρομία, η οποία διήρκεσε από το 1982 έως το 2011. Μετά από πολλά χρόνια υπηρεσίας στο ρωσικό-σοβιετικό στρατό, ο Τούρτσιν εργάστηκε από το 1999 μέχρι τη συνταξιοδότησή του στη Συνοριοφυλακή στο Ουζμπεκιστάν, στις πόλεις Yizzakh και Termiz, στα σύνορα με το Αφγανιστάν.

Από τις φωτογραφίες που δημοσιεύει στο διαδίκτυο, φαίνεται ότι ο Τούρτσιν συμμετέχει στην «Ημέρα της Συνοριοφυλακής» στο Γιελάν τουλάχιστον από το 2013. Τις τελευταίες εβδομάδες, έχει δημοσιεύσει κυρίως βίντεο με Ρώσους τραγουδιστές, εμπνευσμένα αποσπάσματα, παλιές φωτογραφίες και συνταγές για πίτες και άλλα ρωσικά πιάτα. Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι έχει επανέλθει στην ενεργό υπηρεσία, πόσω μάλλον στην Ουκρανία

Στιγμιότυπο οθόνης από την αρχική σελίδα του χρήστη иван турчин (1) στο ok.ru.
Ελήφθη στις 18/07/2022 / Ellinika Hoaxes.
Στιγμιότυπο οθόνης από τις πρόσφατες αναρτήσεις του χρήστη иван турчин (1) στο ok.ru.
Ελήφθη στις 18/07/2022 / Ellinika Hoaxes.

Το πηλίκιο – μπερές που φέρει στην επίμαχη φωτογραφία ταιριάζει με το πηλίκιο της Συνοριοφυλακής στην πρώην ΕΣΣΔ. Από τις αναρτηθείσες φωτογραφίες δεν μπορεί να εξαχθεί ο βαθμός με τον οποίο υπηρετούσε, ωστόσο δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι έφτασε σε βαθμό ανωτάτου αξιωματικού.

Λαμβάνοντας υπόψη το προφίλ που αναφέρθηκε παραπάνω και περιέχει ημερομηνία γέννησης 29/06/2022, καταφέραμε να εντοπίσουμε και δεύτερο προσωπικό προφίλ που συνδέεται με τον εν θέματι. Σε αυτό μάλιστα περιέχονται και φωτογραφίες από τη φετινή εκδήλωση της Ημέρας του Συνοριοφύλακα στο Γιέλαν.

Στιγμιότυπο οθόνης από την αρχική σελίδα του χρήστη иван турчин (2) στο ok.ru.
Ελήφθη στις 18/07/2022 / Ellinika Hoaxes.
Στιγμιότυπο οθόνης από την εικόνα προφίλ του иван турчин (2) στο ok.ru.
H φωτογραφία έχει ληφθεί μπροστά στο Μνημείο που, όπως δείξαμε παραπάνω, βρίσκεται στο Πάρκο του Γιελάν.
Ελήφθη στις 18/07/2022 / Ellinika Hoaxes.

Τα ληξιαρχικά στοιχεία του εν λόγω αποστράτου συνοριοφύλακα επιβεβαιώνονται έμμεσα και από μία εγγραφή του το 2014 σε τοπικές εκλογές ως υποψηφίου. Σύμφωνα με τη σχετική καταχώρηση στον ιστότοπο volgograd.vybory.izbirkom.ru, ο Турчин Иван Иванович (Τούρτσιν, Ιβάν Ιβάνοβιτς), γεννηθείς 29/06/1964, αναφέρεται ως κάτοικος Γιελάν, Ρωσία, επάγγελμα «συνταξιούχος της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας (ФСБ) της Ρωσικής Ομοσπονδίας» (σ.σ. η Συνοριοφυλακή δεν υπάγεται στον Στρατό Ξηράς της Ρωσίας, αλλά στην ФСБ). Αναφέρεται ως απόφοιτος τεχνικής-επαγγελματικής εκπαίδευσης.

Συμπέρασμα

Με βάση τα παραπάνω στοιχεία, μπορούμε να συμπεράνουμε ότι ο εικονιζόμενος εύσωμος ένστολος άνδρας δεν είναι κάποιος εν αποστρατεία στρατηγός του Ρωσικού Στρατού, ούτε έχει ηλικία 67 ετών. Ονομάζεται Ιβάν Τούρτσιν είναι ετών 58. Η φωτογραφία ελήφθη κατά την εορτή της Ημέρας του Συνοριοφύλακα, την 28 Μαΐου 2022, στο Γιελάν, κωμόπολη της Ρωσίας. Πρόκειται για απόστρατο συνοριοφύλακα, που είχε υπηρετήσει επί σειρά ετών στο Ουζμπεκιστάν. Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι ο άνδρας αυτός ανακλήθηκε στην ενεργό υπηρεσία και βρίσκεται σε εμπόλεμη ζώνη στην Ουκρανία.