Ποιοι είμαστε
Αρχική Συνωμοσιολογικοί ισχυρισμοί για σύλληψη επιφανούς προσώπου στο ΜαϊάμιΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ ΣΥΝΩΜΟΣΙΟΛΟΓΙΑ

Συνωμοσιολογικοί ισχυρισμοί για σύλληψη επιφανούς προσώπου στο Μαϊάμι

24 Ιου
2022

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 2 έτη.

Ισχυρισμός:

Βίντεο δείχνει τη σύλληψη "ελίτ" προσωπικότητας από ένοπλους άντρες που επιβαίνουν σε ελικόπτερο Black Hawk στο Μαϊάμι των ΗΠΑ.

Συμπέρασμα:

Στην πραγματικότητα, το βίντεο δείχνει αποσπάσματα από το 160ο συνέδριο SOFIC για ομάδες ειδικών επιχειρήσεων και εταιρίες που δραστηριοποιούνται στον τομέα του στρατιωτικού εξοπλισμού, το οποίο έλαβε χώρα στην Τάμπα της Φλόριντα τον Μάιο του 2022.

Βίντεο που κυκλοφόρησε σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης συνοδεύεται από τον ισχυρισμό ότι απεικονίζει την σύλληψη ενός οικονομικά επιφανούς ατόμου, ή “ελίτ” όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στις εξεταζόμενες αναρτήσεις, από ένοπλους άντρες που επιβαίνουν σε ελικόπτερο Black Hawk στο Μαϊάμι της Φλόριντα. Ωστόσο, ο εν λόγω ισχυρισμός είναι ψευδής.

Σχετική ανάρτηση στο Facebook:

Το υπό εξέταση βίντεο:

Τι ισχύει

Οι εξεταζόμενες αναρτήσεις κάνουν λόγο για σύλληψη γνωστού προσώπου από ένοπλους άντρες που επιβαίνουν σε ελικόπτερο Black Hawk στο Μαϊάμι των ΗΠΑ.

Ωστόσο, με αναζήτηση στιγμιότυπων του βίντεο, εντοπίσαμε ανάρτηση του ίδιου κλιπ στο TikTok από τον Μάιο του 2022. Στον ίδιο λογαριασμό στο TikTok μπορούμε να βρούμε και το εξής βίντεο, στο οποίο μεταξύ άλλων, περιλαμβάνονται πλάνα και από το επίμαχο κλιπ:

Στην αρχή του παραπάνω βίντεο, όπου εμφανίζεται το ελικόπτερο Black Hawk που βλέπουμε και στο υπό εξέταση κλιπ, υπάρχει ο τίτλος “160TH SOFIC Demo 2022”:

Το SOFIC, ή “Special Operations Forces Industry Conference” είναι ένα συνέδριο για ομάδες στρατιωτικών επιχειρήσεων και εταιρίες που δραστηριοποιούνται στον αμυντικό εξοπλισμό. Το 160ο συνέδριο SOFIC έλαβε χώρα στην Τάμπα της Φλόριντα, και όχι στο Μαϊάμι, μεταξύ 16 και 19 Μαΐου του 2022 και τα πλάνα που βλέπουμε στο επίμαχο βίντεο προέρχονται από την εν λόγω εκδήλωση.

Σε βίντεο που αναρτήθηκαν από την εκδήλωση στο YouTube, στο κανάλι για την πόλη της Τάμπα, εντοπίζουμε και το επίμαχο πλάνο με το ελικόπτερο Black Hawk, στα πρώτα δευτερόλεπτα.

Η τοποθεσία επιβεβαιώνεται και μέσω Google Maps όπου μπορούμε να δούμε τις παραλιακές βίλες μπροστά από τις οποίες περνάει το ελικόπτερο Black Hawk στο υπό εξέταση βίντεο:

Συμπέρασμα

Με βάση όλα τα διαθέσιμα στοιχεία, ο ισχυρισμός ότι βίντεο που κυκλοφορεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνει τη σύλληψη επιφανούς ατόμου από ένοπλους άντρες με ελικόπτερο Black Hawk στο Μαϊάμι των ΗΠΑ, είναι ψευδής. Το επίμαχο βίντεο δείχνει αποσπάσματα από το 160ο συνέδριο SOFIC για ομάδες ειδικών επιχειρήσεων και εταιρίες που δραστηριοποιούνται στον τομέα του στρατιωτικού εξοπλισμού, το οποίο έλαβε χώρα στην Τάμπα της Φλόριντα τον Μάιο του 2022.