Ποιοι είμαστε
Αρχική Ψευδείς ισχυρισμοί περί σύνδεσης εμβολίων για την COVID-19 με προβλήματα υγείας βρεφών στην ΑυστραλίαΨΕΥΔΟΕΠΙΣΤΗΜΗ

Ψευδείς ισχυρισμοί περί σύνδεσης εμβολίων για την COVID-19 με προβλήματα υγείας βρεφών στην Αυστραλία

27 Ιου
2022

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 2 έτη.

Ισχυρισμός:

Αυξανόμενος αριθμός μωρών στην Αυστραλία εμφανίζει κατεστραμμένο ανοσοποιητικό σύστημα ως αποτέλεσμα των εμβολίων για την COVID-19.

Συμπέρασμα:

Τα αυξημένα περιστατικά σχετίζονται με διατάραξη των τυπικών περιόδων λοίμωξης με RSV, που λάμβανε χώρα τον χειμώνα, λόγω περιοριστικών μέτρων για την πανδημία. Η επιστημονική βιβλιογραφία δείχνει ξεκάθαρα ότι ο εμβολιασμός σε εγκύους είναι ασφαλής και αποτελεσματικός, προλαμβάνοντας σημαντικές επιπλοκές και πρβολήματα υγείας στο έμβρυο σε περίπτωση λοίμωξης με τον ιό SARS-CoV-2.

Δημοσιεύματα και αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αναπαράγουν τον ισχυρισμό πως αυξανόμενος αριθμός μωρών στην Αυστραλία εμφανίζει κατεστραμμένο ανοσοποιητικό σύστημα ως αποτέλεσμα των εμβολίων για την COVID-19. Ωστόσο, ο εν λόγω ισχυρισμός είναι ψευδής.

Παραδείγματα: pronews.gr, ygeiamasnews.gr, attikanea.info, press-gr.com

Στα εξεταζόμενα δημοσιεύματα, μεταξύ άλλων, διαβάζουμε τα εξής:

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Daily Mail με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, τα μωρά αυτά αρρωσταίνουν και πεθαίνουν επειδή «δεν έχουν ανοσία».

Αυτό δείχνει ότι οι γονείς των παιδιών, και κυρίως οι «πλήρως εμβολιασμένες» μητέρες τους, δεν τους παρέχουν την κατάλληλη ανοσία.

Η Νέα Νότια Ουαλία στην Αυστραλία, έχει δει σχεδόν 10πλάσια αύξηση τις τελευταίες εβδομάδες των αποκαλούμενων «μωρών πανδημίας», που πρέπει να μεταφερθούν εσπευσμένα σε μονάδα εντατικής για νοσηλεία.

Οι αναφορές δείχνουν ότι αυτά τα μωρά αναπτύσσουν μια μυστηριώδη αναπνευστική ασθένεια, που απαιτεί κρίσιμη ιατρική παρέμβαση. Τα μέσα ενημέρωσης αποκαλούν την ασθένεια αναπνευστικό συγκυτιακό ιό, ή RSV.

Κάθε χρόνο, περίπου 120.000 μικρά παιδιά λέγεται ότι πεθαίνουν από RSV. Και στη ΝΝΟ, τα ποσοστά του εκτινάχθηκαν από 355 περιπτώσεις την εβδομάδα, μόλις πριν από τρεις εβδομάδες σε 3.775 περιπτώσεις την εβδομάδα αυτήν τη στιγμή.

Αναγνωρίζοντας ότι τα «εμβόλια» του κορωνοϊού της Γουχάν (Covid-19) καταστρέφουν την αναπαραγωγική διαδικασία, είναι λογικό ότι εκείνα τα μωρά που με κάποιο τρόπο καταφέρνουν να επιβιώσουν, θα είναι περισσότερο από πιθανό ανυπεράσπιστα από άποψη ανοσοποιητικού, όπως βλέπουμε τώρα.

Τι ισχύει

Τα ελληνικά δημοσιεύματα μετέφεραν πρακτικά αυτούσιο άρθρο που δημοσίευσε η σελίδα DailyMail στις 28 Ιουνίου του 2022.

Ωστόσο, στο εν λόγω άρθρο της DailyMail δεν γίνεται καμία αναφορά σε σύνδεση της κατάστασης των βρεφών στην Αυστραλία με εμβόλια για την COVID-19, ή αναφορά των εν λόγω εμβολίων εν γένει. Οι περιπτώσεις στις οποίες αναφέρεται το άρθρο της DailyMail, και κατ’ επέκταση τα ελληνικά δημοσιεύματα, αφορούν εξάρσεις του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού ή RSV.

Πρόκειται για έναν ιό ο οποίος προκαλεί κυρίως επιδημική λοίμωξη του αναπνευστικού συστήματος σε βρέφη και μικρά παιδιά. Ο ιός είναι ιδιαίτερα μεταδοτικός και μια από τις μεγαλύτερες πηγές μετάδοσης είναι οι παιδικοί σταθμοί και τα νηπιαγωγεία λόγω της μεγάλης επαφής που έχουν μεταξύ τους τα παιδιά.

Η εξήγηση των αυξημένων περιπτώσεων στην Αυστραλία

Τα εξεταζόμενα ελληνικά δημοσιεύματα ισχυρίζονται πως η αύξηση των περιστατικών RSV σε βρέφη και μικρά παιδιά είναι αποτέλεσμα αδύναμου έως κατεστραμμένου ανοσοποιητικού, που σχετίζεται με τον εμβολιασμό των μητέρων τους για την COVID-19. Ωστόσο, μέχρι σήμερα δεν υπάρχει καμία έγκριτη επιστημονική μελέτη ή ανακοίνωση επίσημου επιστημονικού φορέα που κάνει λόγο για έκπτωτη ανοσολογική προστασία σε βρέφη και παιδιά ή πρόκληση προβλήματος υγείας ως άμεση ή έμμεση συνέπεια των εμβολίων για την COVID-19.

Σειρά μελετών και ανασκοπήσεων θεσμών υγείας έχει τεκμηριώσει με σαφήνεια ότι οι έγκυες και τα έμβρυά τους ανήκουν σε ομάδες ιδιαίτερα αυξημένου κινδύνου για επιπλοκές ή θάνατο λόγω της COVID-19. Αντιθέτως, ο εμβολιασμός των εγκύων προσφέρει σε αυτές και στα έμβρυά τους υψηλή σχετική προστασία ενώ δεν έχει παρατηρηθεί καμία απροσδόκητη παρενέργεια. Σχετική προστασία έχει τεκμηριωθεί και στα νήπια λίγων μηνών, καθώς έχουν λάβει προστατευτικά αντισώματα από τη μητέρα τους. [πηγή 1][πηγή 2][πηγή 3][πηγή 4][πηγή 5][πηγή 6][πηγή 7]

Ο λόγος για τις αυξημένες περιπτώσεις λοίμωξης βρεφών και μικρών παιδιών από RSV έχει αναλυθεί σε πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Communications τον Μάιο του 2022.

Όπως εξηγούν οι ερευνητές, το ίδιο φαινόμενο παρατηρήθηκε και το 2020 όταν η περίοδος όπου τυπικά εμφανίζεται έξαρση περιπτώσεων RSV, δηλαδή τον χειμώνα λόγω μεγαλύτερου συνωστισμού παιδιών μικρής ηλικίας σε κλειστούς χώρους, συνέπεσε με την θέσπιση αυστηρών κανόνων κοινωνικού περιορισμού για την πανδημία της COVID-19. Στο πλαίσιο αυτών των περιορισμών έκλεισαν παιδικοί σταθμοί και νηπιαγωγεία, μειώνοντας δραματικά την επαφή των παιδιών μεταξύ τους. Το αποτέλεσμα ήταν να μην παρατηρηθεί η τυπική αύξηση στα περιστατικά RSV. Το καλοκαίρι του ίδιου έτους, ωστόσο, οι περιορισμοί ξεκίνησαν να χαλαρώνουν και άρχισε πάλι να υπάρχει κοινωνική επαφή μεταξύ των παιδιών, με αποτέλεσμα να εμφανιστεί μεγάλη αύξηση στα περιστατικά RSV από τον Σεπτέμβριο η οποία έφτασε μέχρι τις αρχές του 2021.

Αντίστοιχα φαινόμενα παρατηρούνται και το 2022, καθώς η διατάραξη των τυπικών περιόδων λοίμωξης και ο περιορισμός αλληλεπίδρασης στο πλαίσιο προστασίας από την πανδημία έχει συμβάλει στην έξαρση περιστατικών σε περιόδους που κανονικά δεν εμφανίζονταν τόσο σημαντικά ποσοστά λοιμώξεων RSV, όταν η κοινωνική αλληλεπίδραση επανέρχεται σε φυσιολογικά επίπεδα.

Συμπέρασμα

Με βάση όλα τα διαθέσιμα στοιχεία, ο ισχυρισμός ότι οι αυξημένες περιπτώσεις RSV στην Αυστραλία οφείλονται σε αποδυναμωμένο ανοσοποιητικό σύστημα βρεφών και μικρών παιδιών λόγω εμβολιασμού της μητέρας τους είναι ψευδής. Τα αυξημένα περιστατικά σχετίζονται με διατάραξη των τυπικών περιόδων λοίμωξης με RSV, που λάμβανε χώρα τον χειμώνα, λόγω περιοριστικών μέτρων για την πανδημία. Η επιστημονική βιβλιογραφία δείχνει ξεκάθαρα ότι ο εμβολιασμός σε εγκύους είναι ασφαλής και αποτελεσματικός, προλαμβάνοντας σημαντικές επιπλοκές και προβλήματα υγείας στο έμβρυο σε περίπτωση λοίμωξης με τον ιό SARS-CoV-2.

Είναι πτυχιούχος χημείας (B.Sc.) απο το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ). Αυτή τη στιγμή παρακολουθεί το αγγλόφωνο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών με τίτλο “Μaster of Arts in Digital Media, Communication and Journalism” στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.