Ποιοι είμαστε
Αρχική Οι εικονιζόμενοι άνδρες με τα ναζιστικά τατουάζ δεν είναι Ουκρανοί πρόσφυγεςHOAXES

Οι εικονιζόμενοι άνδρες με τα ναζιστικά τατουάζ δεν είναι Ουκρανοί πρόσφυγες

29 Ιου
2022

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 2 έτη.

Ισχυρισμός:

Οι εικονιζόμενοι άνδρες με τα ναζιστικά τατουάζ είναι Ουκρανοί πρόσφυγες.

Συμπέρασμα:

Οι διαθέσιμες πληροφορίες δεν συνηγορούν υπέρ του ισχυρισμού ότι οι εικονιζόμενοι άνδρες είναι Ουκρανοί πρόσφυγες, αλλά ότι είναι Ούγγροι ακόλουθοι της RAC κουλτούρας που επισκέφθηκαν την Κροατία στο πλαίσιο ενός ετήσιου μουσικού φεστιβάλ, το οποίο έλαβε χώρα στις 2 Ιουλίου του 2022. Από ρεπορτάζ του τοπικού τύπου, καθίσταται σαφές πως σύμφωνα με τις αρμόδιες αστυνομικές αρχές, οι άνδρες επισκέφτηκαν παραλία της Κροατίας στις 3 Ιουλίου του 2022, κοινώς μια μέρα μετά το μουσικό φεστιβάλ.

Σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης διαμοιράζονται φωτογραφίες δύο ανδρών που φέρουν τατουάζ με ναζιστικά σύμβολα, όπως η σβάστικα και το έμβλημα του ναζιστικού αετού (Parteiadler). Σύμφωνα με χρήστες, στις λήψεις απεικονίζονται δύο Ουκρανοί πρόσφυγες. Ωστόσο, αυτός ο ισχυρισμός δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Ας δούμε τι ισχύει.

Παραδείγματα δημοσιεύσεων:

Τι ισχύει

Καταρχάς, σημειώνεται πως ο εξεταζόμενος ισχυρισμός από κοινού με τις επίμαχες φωτογραφίες κυκλοφορεί σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Twitter, ήδη από τις 15 Ιουλίου του 2022. Ακολουθούν σχετικά παραδείγματα στη σερβική εκδοχή:

https://twitter.com/Stevanov_unuk/status/1547993023207723009

Τη γαλλική:

https://twitter.com/Veritiste/status/1548275851841507329

Καθώς και την ελληνική:

Η φωτογραφία των δύο ανδρών, όπως έχει σημειώσει ήδη η ομάδα ελέγχου γεγονότων στο observers france24, έχει τραβηχτεί σε παραλιακό μπαρ της πόλης Ριέκα (Rijeka) στην Κροατία. Λαμβάνοντας υπόψιν τη θέση των δέντρων και το διάδρομο μπροστά από το μπαρ, μπορέσαμε να επαληθεύσουμε την ακριβή τοποθεσία λήψης της υπό εξέταση φωτογραφίας. Λεπτομέρειες όπως οι διαφημίσεις από κροατικές εταιρείες παραγωγής παγωτών και φυσικού επιτραπέζιου νερού επιβεβαιώνουν τα ανωτέρω.

Σύγκριση: Αριστερά φωτογραφία του beach bar Morski prasac, αλιευμένη από το Google Maps.
Στα δεξιά η επίμαχη λήψη.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις των εργαζομένων της επιχείρησης στον ηλεκτρονικό τύπο, μια ομάδα ατόμων, που έμοιαζαν με fan club μουσικού συγκροτήματος, είχε πράγματι επισκεφτεί την παραλία της Ριέκα. Μάλιστα, εργαζόμενος του μπαρ παρατήρησε πως ένα άτομο από την προαναφερθείσα ομάδα έφερε τατουάζ του ναζιστικού συμβόλου της Ustaše, μιας κροατικής φασιστικής οργάνωσης.

Στις 13 Ιουλίου του 2022, το τοπικό Aστυνομικό Tμήμα (Primorsko-Goranska) έλαβε σχετική αναφορά για την παρουσία ατόμων με ναζιστικά τατουάζ στην παραλία “Kantrida” της Ριέκα. Ωστόσο, όπως προέκυψε από την έρευνα των Αρχών, οι άνδρες είχαν επισκεφτεί την εν λόγω παραλία πριν από δέκα (10) ημέρες, κοινώς στις 3 Ιουλίου του 2022.

Από την έρευνα της κροατικής “Antifa Vjesnik” προκύπτει πως ο ψηλότερος άνδρας στα αριστερά, με τη δερματοστηξία στο πρόσωπο, ονομάζεται “Matu” και είναι μπασίστας του αντικομμουνιστικού (RAC) ουγγρικού συγκροτήματος Fehér Vihar (Λευκή Καταιγίδα).

Επιπρόσθετο οπτικοακουστικό υλικό που συλλέξαμε καταδεικνύει πως το συγκεκριμένο άτομο έχει ουγγρική καταγωγή και όχι ουκρανική. Στη συνέχεια παραθέτουμε μερικά στιγμιότυπα από εκδηλώσεις και συναυλίες των “Fehér Vihar” που έλαβαν χώρα στην Ουγγαρία και στις οποίες εντοπίζεται ο εν λόγω άνδρας με τα ναζιστικά τατουάζ.

Από φωτορεπορτάζ της ουγγρικής “Nationalista Zone” προκύπτει πως οι “Fehér Vihar” συμμετείχαν σε live για τα 35χρόνια ίδρυσης του ουγγρικού συγκροτήματος “OI-KOR“, στο Analog Music Hall της Βουδαπέστης. Στις ακόλουθες λήψεις εντοπίζεται ο “Matu” να παίζει μπάσο στην εκδήλωση που έλαβε χώρα στα τέλη Νοεμβρίου του 2018.

[πηγή]

Σε βιντεοληπτικό υλικό που εντοπίζεται δημοσιευμένο στην πλατφόρμα του VK, ο Matu φαίνεται να παίζει με τους Fehér Vihar στο ουγγρικό καλοκαιρινό φεστιβάλ που πραγματοποιήθηκε στις 22 Ιουλίου του 2017, στη Βουδαπέστη.

Επιπλέον, αξίζει να σημειωθεί πως τον Αύγουστο του 2020 ο νεαρός μουσικός είχε πάρει μέρος σε αθλοπαιδιές στη Βουδαπέστη, οι οποίες τελέστηκαν προς τιμήν του θανόντος Ian Stuart Donaldson, ενός Βρετανού που το 1987 ίδρυσε το νεοναζιστικό δίκτυο προώθησης μουσικών συγκροτημάτων και ακροδεξιά πολιτική οργάνωση Blood and Honor. Υπενθυμίζουμε πως το “Blut und Ehre” – ή αλλιώς “Αίμα Τιμή”- αποτέλεσε πολιτικό σύνθημα της ναζιστικής νεολαίας του Χίτλερ.

Σημείωση: Η ανωτέρω φωτογραφία αλιεύθηκε από την αρχειοθετημένη έκδοση της ιστοσελίδας nsbp.shop. Η “Nordic Sun Records Budapest
Nordic Sun Bt.” είναι μια ουγγρική εταιρία προώθησης της RAC κουλτούρας.

Όπως αναφέρει και το “Antifa Vjesnik”, ο Matu έχει φωτογραφηθεί φορώντας t-shirt του Blood and Honor Hungary. Η φωτογραφία ανακτήθηκε από την ομώνυμη ιστοσελίδα.

Πηγή: Blood & Honor Hungary
Επεξεργασία: Ellinika Hoaxes
Γιατί βρίσκονταν στην Κροατία

Παρότι οι δυο άνδρες παρουσιάζονται ως Ουκρανοί πρόσφυγες που παραθερίζουν σε παραλία της Κροατίας, δεν είναι αυτός ο μόνος λόγος της επίσκεψής τους στη χώρα.

Πιο συγκεκριμένα, ήδη από το 2014 και εξής, το κροατικό παρακλάδι της οργάνωσης Blood and Honor, το οποίο φαίνεται να ιδρύθηκε το 2004, οργανώνει στα τέλη Ιουνίου με αρχές Ιουλίου ένα ετήσιο, επιμνημόσυνο, πλέον κρυφό φεστιβάλ που ονομάζεται “Despa, προς τιμήν ενός μέλους της οργάνωσης Blood and Honour Croatia, που έχασε τη ζωή του σε τροχαίο δυστύχημα.

Παράδειγμα αφίσας από το Despa Memorial του 2019.
Πηγή: Blood and Honour Βουλγαρία

Σύμφωνα με μήνυμα που εντόπισε το observers france24 στο κανάλι της ουγγρικής Blood and Honour στο Telegram, το φετινό φεστιβάλ Despa έλαβε χώρα στις 2 Ιουλίου του 2022, στην Κροατία. Αναλυτικά:

Η επιμνημόσυνη συναυλία Despa έλαβε χώρα στις 2 Ιουλίου του 2022 στην Κροατία. Συγκεντρώθηκαν περίπου 70 άτομα από χώρες όπως η Κροατία, η Γερμανία, η Αγγλία, η Ουγγαρία, η Σλοβενία και η Ελβετία. Έπαιξαν οι μπάντες Feher Torveny, Codex Frei και Smart Violence, οι οποίες προσέφεραν φοβερό θέαμα. Ευχαριστούμε όλα τα συγκροτήματα και τους επισκέπτες που στήριξαν την εκδήλωση.

Διαβάζοντας το εν λόγω μήνυμα, καθίσταται σαφές πως η Ουκρανία ουδέποτε κατονομάστηκε ως χώρα προέλευσης εκείνων που συμμετείχαν στο event.

Ο άνδρας με το καπέλο

Μέχρι την ημερομηνία δημοσίευσης του παρόντος άρθρου, η ταυτοποίηση του άνδρα στα δεξιά δεν έχει καταστεί εφικτή. Ωστόσο, εξετάζοντας προσεκτικά την επίμαχη φωτογραφία, βλέπουμε πως στο καπέλο που φορά αναγράφονται οι λέξεις “Don Gatto”. Κατόπιν σχετικής αναζήτησης, διαπιστώσαμε πως οι Don Gatto είναι μια Hardcore μπάντα που ιδρύθηκε το 2009 στην Ουγγαρία.

Στην εικόνα/σύγκριση παραθέσαμε μια φωτογραφία από καπέλο, το οποίο πωλούνταν στην ιστοσελίδα του συγκροτήματος Don Gatto. Ακόμη, παραθέσαμε το επίσημο logo της ουγγρικής μπάντας.

Αποστείλαμε σχετικό ερώτημα στο μπαρ που βρίσκεται στην παραλία “Kantrida” της Ριέκα, προκειμένου να μάθουμε περισσότερα για την γλώσσα επικοινωνίας των ανδρών που φέρουν τα ναζιστικά τατουάζ. Μέχρι στιγμής, δεν έχουμε λάβει κάποια απάντηση. Σε κάθε περίπτωση, τα ανωτέρω αποτελούν ισχυρές ενδείξεις πως ούτε ο άνδρας με το καπέλο είναι Ουκρανός, αλλά ότι έχει επίσης ουγγρική καταγωγή.

Συμπέρασμα

Λαμβάνοντας υπόψιν τις διαθέσιμες πληροφορίες, καθίσταται σαφές πως οι άνδρες που φέρουν ως τατουάζ ναζιστικά σύμβολα, δεν είναι Ουκρανοί πρόσφυγες που παραθερίζουν στην Κροατία. Αντιθέτως, πρόκειται για μέλη ενός νεοναζιστικού δικτύου (Blood and Honour), που επισκέφτηκαν την Ριέκα της Κροατίας στο πλαίσιο ενός ετήσιου, μουσικού φεστιβάλ, το οποίο διοργανώνεται από το Blood and Honour Croatia, ήδη από το 2014. Κάθε χρόνο, με αφορμή το φεστιβάλ “Despa”, στα τέλη Ιουνίου ή στις αρχές Ιουλίου, στην Κροατία συγκεντρώνονται οπαδοί της RAC κουλτούρας και πραγματοποιούν συναυλία εις μνήμην ενός μέλους που έχασε τη ζωή του σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα. Στις επίμαχες λήψεις, εντοπίζουμε στα αριστερά τον “Matu”, τον μπασίστα του ουγγρικού συγκροτήματος “Fehér Vihar“, ο οποίος έχει πάρει μέρος σε διάφορα μουσικά φεστιβάλ στην πρωτεύουσα της Ουγγαρίας, Βουδαπέστη. Ο άνδρας στα δεξιά δεν έχει ταυτοποιηθεί μέχρι στιγμής, εντούτοις, αν λάβουμε υπόψιν το ευρύτερο πλαίσιο της επίσκεψης των μελών της Blood and Honour στην Κροατία, καθώς και το καπέλο του γνωστού ουγγρικού συγκροτήματος, μπορούμε να υποστηρίξουμε πως και αυτός ο εικονιζόμενος άνδρας είναι ουγγρικής καταγωγής.

Απόφοιτος του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ).