Ποιοι είμαστε
Αρχική Ψευδείς ισχυρισμοί για εμπορία οργάνων παιδιών από το Τάγμα Αζόφ με την υποστήριξη του Ερυθρού ΣταυρούΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Ψευδείς ισχυρισμοί για εμπορία οργάνων παιδιών από το Τάγμα Αζόφ με την υποστήριξη του Ερυθρού Σταυρού

30 Ιου
2022

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 2 έτη.

Ισχυρισμός:

Φωτογραφικό υλικό και βίντεο αποδεικνύουν πως το Τάγμα Αζόφ εμπορεύεται όργανα παιδιών με την κάλυψη του Ερυθρού Σταυρού και πως ο Ερυθρός Σταυρός μοιράζει φυλλάδια με οδηγίες για κατασκευή εκρηκτικών μηχανισμών.

Συμπέρασμα:

Το επίμαχο βίντεο δημοσιεύθηκε στο Telegram από επικεφαλής ομάδας που υπάγεται σε αυτονομιστές υπέρ της Ρωσίας και, πέραν της κακής ανάλυσης που δεν επιτρέπει τεκμηρίωση της τοποθεσίας, δεν παρουσιάζει κανένα ουσιαστικό τεκμήριο προς υποστήριξη των εξεταζόμενων ισχυρισμών. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε για το θέμα ο Ερυθρός Σταυρός εξηγεί ότι οι οδηγίες που δείχνει το βίντεο είναι δημόσια προσβάσιμες διαδικτυακά και βοηθούν ομάδες στο πεδίο να εντοπίζουν και να εξουδετερώνουν επικίνδυνες εκρηκτικές συσκευές με σκοπό την προστασία του άμαχου πληθυσμού. Επίσης, στην ίδια ανακοίνωση, τονίζεται πως ο Ερυθρός Σταυρός δεν συλλέγει ιατρικά αρχεία όπως αυτά που φαίνονται στο εξεταζόμενο βίντεο.

Σε ιστολόγια και αναρτήσεις μέσων κοινωνικής δικτύωσης κυκλοφόρησε ο ισχυρισμός ότι φωτογραφικό υλικό και βίντεο αποδεικνύουν πως το τάγμα Αζόφ εμπορεύεται όργανα παιδιών με την κάλυψη του Ερυθρού Σταυρού. Ωστόσο, ο εν λόγω ισχυρισμός είναι ψευδής.

Παραδείγματα: dimpenews.com, ksipnistere.com

Στα εξεταζόμενα δημοσιεύματα, μεταξύ άλλων, διαβάζουμε τα εξής:

Ο Αζόφ στη Μαριούπολη εμπλέκεται στην εμπορία οργάνων παιδιών με την κάλυψη του Ερυθρού Σταυρού! Σ΄εξέλιξη έρευνα ρωσικών αρχών, βρέθηκαν ντοκουμέντα! ΒΙΝΤΕΟ ΦΩΤΟ

Ο Αζόφ στη Μαριούπολη εμπλέκεται στην εμπορία οργάνων παιδιών με την κάλυψη του Ερυθρού Σταυρού για ΄΄μαύρη” μεταμόσχευση. Το ίδιο έγκλημα πολέμου έκαναν οι σκοτεινές δυνάμεις της Δύσης έκαναν σε Σερβία και Συρία. Η Ουκρανία είναι το ευρωπαϊκό επίκεντρο της εμπορίας παιδιών. Η Ρωσία μόλις ξεκίνησε έρευνα για τις δραστηριότητες του Ερυθρού Σταυρού της Μαριούπολης, μετά την ανακάλυψη ενός αρχείου που περιείχε τα στοιχεία παιδιών με το σήμανση «υγιή όργανα».Επίσης ίσως ο Ερυθρός Σταυρός διεξήγαγε εθνοτικά πειράματα. Ναζιστικός ευγονισμός.


Ουκρανία πρωταθλήτρια διακίνησης παιδιών. Το 10% που διακινούνται παγκοσμίως είναι από Ουκρανία. Δεκάδες ανήλικοι πουλήθηκαν σεξουαλικοί σκλάβοι σε Ουκρανούς πολιτικούς α΄ γραμμής!

Στη βάση της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού στην απελευθερωμένη Μαριούπολη, βρέθηκαν έγγραφα που δεν έπρεπε να έχει αυτή η ανθρωπιστική οργάνωση. Ποια μυστικά έκρυβε η οργάνωση υπό το πρόσχημα των μαχητών του Αζόφ*;

Ανάμεσα στα έγγραφα που βρέθηκαν,είναι για παράδειγμα, τα ιατρικά αρχεία εκατοντάδων παιδιών, τα οποία, όπως αποδείχθηκε, εξετάστηκαν αποκλειστικά για την ύπαρξη υγιών εσωτερικών οργάνων.

Ο Volodymyr Taranenko, ο επικεφαλής της Εθνικής Φρουράς, ο δημιουργός του έργου CyberDonbass, έμαθε για όσα ανακαλύφθηκαν στη Μαριούπολη στη βάση του Ερυθρού Σταυρού.

Στο κανάλι του στο Telegram δημοσίευσε βίντεο από τον έλεγχο των πρώην χώρων του οργανισμού. Στα πλαίσια – οδηγίες για τη δημιουργία εκρηκτικών μηχανισμών και τη χρήση όπλων, υλικά για χημική και βιολογική προστασία. Όμως το πιο συγκλονιστικό εύρημα ήταν ακριβώς τα ιατρικά αρχεία υγιών παιδιών.

Το βίντεο που επικαλούνται τα εξεταζόμενα δημοσιεύματα είναι το εξής:

Τι ισχύει

Ισχυρισμοί για διακίνηση παιδιών από την Ουκρανία

Η αναφορά σε πρωτιά της Ουκρανίας στην διακίνηση παιδιών που εντοπίζουμε στα εξεταζόμενα άρθρα είναι ψευδής.

Ενώ υπάρχουν οργανισμοί οι οποίοι παρακολουθούν την διακίνηση ανθρώπων ανά τον κόσμο, δεν υπάρχει μια βασική κατάταξη χωρών αναφορικά με το πόσα παιδιά διακινούνται από την κάθε μία ξεχωριστά.

Η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ILO), μια ειδικευμένη οργάνωση του ΟΗΕ που επιδιώκει την προώθηση της κοινωνικής δικαιοσύνης και των διεθνώς αναγνωρισμένων ανθρωπίνων και εργασιακών δικαιωμάτων, εκδίδει ετήσιες αναφορές σχετικά με το ζήτημα της διακίνησης ανθρώπων οι οποίες αποτελούν τις πιο ενδελεχείς ανασκοπήσεις στοιχείων από αρμόδιους οργανισμούς παγκοσμίως.

Οι εν λόγω αναφορές χωρίζουν τις διάφορες χώρες σε επίπεδα, ανάλογα με τις προσπάθειες που κάνουν για την αντιμετώπιση της διακίνησης ανθρώπων. Στο επίπεδο 1 εντάσσονται χώρες οι οποίες εναρμονίζονται πλήρως με τα κατώτερα στάνταρ που ορίζει η σχετική νομοθεσία, ενώ στο επίπεδο 2 εντάσσονται χώρες οι οποίες ακολουθούν τις σχετικές οδηγίες, αλλά όχι πλήρως. Στο επίπεδο 3 βρίσκουμε χώρες οι οποίες δεν ακολουθούν καθόλου, ούτε κάνουν προσπάθεια για να ακολουθήσουν, τα στάνταρ της σχετικής νομοθεσίας για την αντιμετώπιση της διακίνησης ανθρώπων.

Η σχετική αναφορά που εξέδωσε η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας το 2021, τοποθετεί την Ουκρανία στο επίπεδο 2, μαζί με την Δανία και την Γερμανία. Στο επίπεδο 1 βρίσκονται οι ΗΠΑ μαζί με το Ηνωμένο Βασίλειο και τον Καναδά. Σε αντίθεση, η Ρωσία, το Ιράν, η Βόρεια Κορέα και το Αφγανιστάν ανήκουν στο επίπεδο 3.

Ισχυρισμοί για βίντεο με αποδείξεις διακίνησης παιδιών και κατασκευής πυρομαχικών από τον Ερυθρό Σταυρό

Τα εξεταζόμενα δημοσιεύματα ισχυρίζονται πως στο βίντεο που παραθέσαμε στην αρχή του άρθρου, φαίνονται ιατρικά αρχεία από εκατοντάδες παιδιά που εξετάστηκαν για να διαπιστωθεί η υγεία των οργάνων τους, με σκοπό την αφαίρεση και πώλησή τους από τον Ερυθρό Σταυρό. Επίσης ισχυρίζονται πως στο ίδιο βίντεο φαίνονται οδηγίες για την δημιουργία εκρηκτικών μηχανισμών και τη χρήση όπλων, το οποίο τεκμηριώνει ότι ο Ερυθρός Σταυρός συνεργάζεται και υποστηρίζει άμεσα τον Ουκρανικό στρατό. Και οι δυο ισχυρισμοί ωστόσο είναι ψευδείς.

Το βίντεο δημοσίευσε ο Volodymyr Taranenko, επικεφαλής της ομάδας “Peoples Squad” η οποία ανήκει στην ομάδα φιλορωσικών αυτονομιστών “Donetsk People’s Republic” (DPR), στο Telegram στις 29 Μαΐου 2022.

Όπως εξήγησε και σε επίσημη σχετική του ανακοίνωση η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ICRC), τα έγγραφα που αφορούσαν οπλικό εξοπλισμό είναι οδηγίες για εξουδετέρωση επικίνδυνων αντικειμένων που ενδέχεται να συναντήσουν μέλη του οργανισμού όταν βρίσκονται σε εμπόλεμες ζώνες. Επίσης, στην ίδια ανακοίνωση ο Ερυθρός Σταυρός τονίζει ότι τα ιατρικά έγγραφα που φαίνονται στο βίντεο δεν ανήκουν στον φορέα ούτε συλλέγονται τέτοια έγγραφα στο πλαίσιο της δράσης του στην Ουκρανία. Ολόκληρη η ανακοίνωση της Επιτροπής αναφέρει τα εξής:

[Αρχικό κείμενο]

One of the ICRC’s main objectives is to alleviate the suffering of the civilian population in armed conflict. Given this, a core ICRC programme is to increase awareness on the risks caused by mines and other explosive remnants of war, as well as to provide support to local authorities who mark hazardous areas and remove such weapons. In order to properly identify and dispose of unexploded ordnance, the ICRC prints and distributes manuals to explain the threat such weapons pose to civilians living in contaminated areas.

These ICRC manuals are not confidential. In fact, our reference material is publicly available online in multiple languages. Another manual that appears in the video is commonly used by teams working to neutralize dangerous items to avoid accidents.

The ICRC also runs programmes to help people become more financially self-sustainable in the face of economic challenges due to armed conflict. We have in recent years distributed incubators as part of our agro-economic programs, to help families raise poultry, in full transparency with the authorities. Any suggestion that these incubators would be used for anything else is preposterous.

The video also alleges that the ICRC has a stack of medical records of children. The ICRC has not collected any such records. The video also insinuates that the ICRC is involved in organ trafficking. This is another unequivocally false allegation.


The ICRC carries out its activities in full transparency with the authorities.

[Μετάφραση]

Ένας από τους βασικούς στόχους του ICRC είναι να μετριάσει την ταλαιπωρία του άμαχου πληθυσμού σε ένοπλες συγκρούσεις. Σε αυτό το πλαίσιο, ένα από τα προγράμματα του ICRC προσανατολίζεται στην ενημέρωση για τους κινδύνους που υπάρχουν, όπως νάρκες και άλλες εκρηκτικές συσκευές ή απομεινάρια τους, καθώς και στην παροχή βοήθειας σε τοπικές αρχές οι οποίες προσπαθούν να εντοπίσουν και να σημειώσουν τις περιοχές που είναι επικίνδυνες και να απομακρύνουν τέτοιου είδους όπλα. Για να γίνει σωστά η ανίχνευση και η εξουδετέρωση/απόρριψη μη εκραγείς πυρομαχικών, το ICRC εκτυπώνει και διανέμει εγχειρίδια που εξηγούν τον κίνδυνο που ενέχουν τέτοια όπλα για πολίτες που μένουν σε επικίνδυνες ζώνες.

Αυτά τα εγχειρίδια του ICRC δεν αποτελούν απόρρητα. Για την ακρίβεια, το υλικό μας είναι δημόσια διαθέσιμο διαδικτυακά σε πολλές γλώσσες. Ένα άλλο εγχειρίδιο που εμφανίζεται στο επίμαχο βίντεο χρησιμοποιείται συχνά από ομάδες οι οποίες προσπαθούν να εξουδετερώσουν επικίνδυνα αντικείμενα ώστε να αποφευχθούν ατυχήματα.

Ο ICRC τρέχει επίσης προγράμματα τα οποία βοηθούν τους πολίτες να γίνουν πιο οικονομικά αυτόνομοι όταν έρχονται αντιμέτωποι με οικονομικές δυσκολίες λόγω της ένοπλης διαμάχης. Τα τελευταία χρόνια έχουμε διανέμει εκκολαπτικές μηχανές, στο πλαίσιο των αγρο-οικονομικών μας προγραμμάτων, για να βοηθήσουμε οικογένειες να μεγαλώσουν πουλερικά, σε πλήρη διαφάνεια με τις τοπικές αρχές. Οποιοσδήποτε ισχυρισμός πως αυτές οι εκκολαπτικές μηχανές θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για οτιδήποτε άλλο, είναι εξωφρενικός.

Στο ίδιο βίντεο γίνεται ο ισχυρισμός ότι ο ICRC κατέχει ιατρικά αρχεία παιδιών. Ο ICRC δεν έχει συλλέξει τέτοιου είδους αρχεία. Στο βίντεο υπονοείται επίσης ότι ο ICRC εμπλέκεται στην διακίνηση οργάνων. Και αυτός ο ισχυρισμός είναι πλήρως ψευδής.

Ο ICRC διεξάγει όλες τις δραστηριότητες του σε πλήρη διαφάνεια με τις τοπικές αρχές.

Συμπέρασμα

Συνοψίζοντας, ο ισχυρισμός ότι βίντεο που κυκλοφορεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αποδεικνύει πως ο Ερυθρός Σταυρός εμπλέκεται με εμπόριο παιδικών οργάνων και βοηθάει τον Ουκρανικό Στρατό δίνοντας οδηγίες για κατασκευή εκρηκτικών μηχανισμών είναι πλήρως ψευδής. Το επίμαχο βίντεο δημοσιεύθηκε στο Telegram από επικεφαλής ομάδας που υπάγεται σε αυτονομιστές υπέρ της Ρωσίας και, πέραν της κακής ανάλυσης που δεν επιτρέπει τεκμηρίωση της τοποθεσίας, δεν παρουσιάζει κανένα ουσιαστικό τεκμήριο προς υποστήριξη των εξεταζόμενων ισχυρισμών. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε για το θέμα ο Ερυθρός Σταυρός εξηγεί ότι οι οδηγίες που δείχνει το βίντεο είναι δημόσια προσβάσιμες διαδικτυακά και βοηθούν ομάδες στο πεδίο να εντοπίζουν και να εξουδετερώνουν επικίνδυνες εκρηκτικές συσκευές με σκοπό την προστασία του άμαχου πληθυσμού. Επίσης, στην ίδια ανακοίνωση, τονίζεται πως ο Ερυθρός Σταυρός δεν συλλέγει ιατρικά αρχεία όπως αυτά που φαίνονται στο εξεταζόμενο βίντεο.