Ποιοι είμαστε
Αρχική Βίντεο δεν δείχνει πραγματικό μαμούθFAKE NEWS

Βίντεο δεν δείχνει πραγματικό μαμούθ

31 Ιου
2022

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 2 έτη.

Ισχυρισμός:

Βίντεο δείχνει ζωντανό μαμούθ μετά το 1890, ενώ το είδος εξαφανίστηκε πριν 4,000 χρόνια.

Συμπέρασμα:

Το υπό εξέταση βίντεο έχει υποστεί επεξεργασία και στην πραγματικότητα προέρχεται από ντοκιμαντέρ του BBC, το οποίο δημιουργήθηκε συνδυάζοντας εικόνες ζώων φτιαγμένες σε ηλεκτρονικό υπολογιστή και ρομπότ σε σχήμα ζώων.

Σε δημοσιεύσεις που κυκλοφόρησαν από λογαριασμούς στο Facebook, εντοπίζουμε βίντεο το οποίο υποτίθεται δείχνει ζωντανά μαμούθ, ενώ το συγκεκριμένο είδος εξαφανίστηκε πριν από 4,000 χρόνια. Στην πραγματικότητα, ωστόσο, πρόκειται για περικομμένο βίντεο από ντοκιμαντέρ του BBC, το οποίο δημιουργήθηκε με εικόνες ζώων φτιαγμένες σε ηλεκτρονικό υπολογιστή.

Σχετική δημοσίευση στο Facebook:

Το υπό εξέταση βίντεο όπως διαμοιράστηκε από λογαριασμούς στο Facebook:

Τι ισχύει

Αρχικά, είναι σκόπιμο να αναφέρουμε πως τα μαμούθ ήταν ένα είδος ελέφαντα που έζησε κατά τη διάρκεια του Πλειστόκαινου και του Ολόκαινου (που συνεχίζεται μέχρι σήμερα), το οποίο άρχισε να εξαφανίζεται πριν από περίπου 11,000 χρόνια. Μια τελευταία ομάδα μαμούθ προσπάθησε να επιβιώσει στο νησί Wrangel της Βόρειας Σιβηρίας μέχρι περίπου 2,000 χρόνια π.Χ. Σε κάθε περίπτωση, δεν υπάρχει κάποια ένδειξη για ζωντανό μαμούθ τα τελευταία σχεδόν 4,000 χρόνια.

Όσον αφορά το εξεταζόμενο βίντεο, κατόπιν αντίστροφης αναζήτησης εικόνας, εντοπίζεται δημοσιευμένο σε διάφορα κανάλια στο YouTube από το 2016, το 2018 και το 2019.

Τα προαναφερθέντα βίντεο στο YouTube, συνοδεύονται από μια περιγραφή, στην οποία αναφέρεται πως γυρίστηκαν το 1943, από έναν Γερμανό φωτογράφο και μέλος του γερμανικού στρατού, τον Holger Hildebrand, όταν είχε σταλεί ως αιχμάλωτος πολέμου στη Σιβηρία.

Ωστόσο, το 1943 δεν υπήρχαν μαμούθ στη Σιβηρία, καθώς είχαν ήδη εξαφανιστεί, και η εν λόγω ιστορία έχει ήδη καταρριφθεί από ομάδες ελέγχου γεγονότων το 2015 και 2020 αντίστοιχα.

Στην πραγματικότητα, το επίμαχο βίντεο προέρχεται από τη σειρά ντοκιμαντέρ του BBC, Walking with Beasts, που κυκλοφόρησε το 2001 και αποτελείται από 6 επεισόδια με θέμα ζώα που ζούσαν πριν από χιλιάδες χρόνια, κατά την καινοζωική εποχή. Όπως αναφέρεται και στην περιγραφή της σειράς, στην ιστοσελίδα του BBC, το συγκεκριμένο ντοκιμαντέρ γυρίστηκε συνδυάζοντας εικόνες ζώων φτιαγμένες σε ηλεκτρονικό υπολογιστή (CGI) και ρομπότ σε σχήμα ζώων (animatronics).

[Πηγή]

[Μετάφραση λεζάντας]
Σειρά ντοκιμαντέρ που αναβιώνει τη ζωή κατά την Καινοζωική περίοδο χρησιμοποιώντας εικόνες φτιαγμένες σε ηλεκτρονικό υπολογιστή και ρομποτική.

Πιο συγκεκριμένα, το εξεταζόμενο βίντεο έχει περικοπεί από το επεισόδιο 6 με τίτλο Mammoth Journey, ενώ έχει επίσης υποστεί περαιτέρω επεξεργασία. Το εν λόγω επεισόδιο διάρκειας σχεδόν 30 λεπτών, βρίσκεται δημοσιευμένο ολόκληρο στην ιστοσελίδα Dailymotion, καθώς και σε ξεχωριστά αποσπάσματα στο YouTube.

[Στιγμιότυπο από το 6ο μέρος του επεισοδίου “Mammoth Journey” στο YouTube]

Το απόσπασμα που έχει περικοπεί από το συγκεκριμένο επεισόδιο εντοπίζεται στο 19:03 έως το 19:13 του βίντεο της Dailymotion και στο 0:49 έως το 0:57 του βίντεο στο Youtube.

[Πηγή]

Ωστόσο, το περικομμένο βίντεο υπέστη επεξεργασία καθώς μεγεθύνθηκε ώστε να μη φαίνονται τα υπόλοιπα CGI μαμούθ, έγινε ασπρόμαυρο και αντιστράφηκε η εικόνα. Όπως φαίνεται από τη σύγκριση μεταξύ αρχικού και επεξεργασμένου αποσπάσματος, πρόκειται για το ίδιο βίντεο.

[Αριστερά: Το αρχικό βίντεο από το ντοκιμαντέρ του BBC.
Δεξιά: Το επεξεργασμένο βίντεο που κυκλοφόρησε στο Facebook.]

Συμπέρασμα

Συνοψίζοντας, ο ισχυρισμός πως το υπό εξέταση βίντεο δείχνει πραγματικό μαμούθ, είναι ψευδής. Το εν λόγω βίντεο έχει υποστεί επεξεργασία και στην πραγματικότητα προέρχεται από ντοκιμαντέρ του BBC, το οποίο δημιουργήθηκε συνδυάζοντας εικόνες ζώων φτιαγμένες σε ηλεκτρονικό υπολογιστή και ρομπότ σε σχήμα ζώων.