Ποιοι είμαστε
Αρχική Παρουσίαση βίντεο του 2017 ως πλάνα από βασανισμό Ουκρανών στρατιωτών που αιχμαλωτίστηκαν στο ΑζοφστάλΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Παρουσίαση βίντεο του 2017 ως πλάνα από βασανισμό Ουκρανών στρατιωτών που αιχμαλωτίστηκαν στο Αζοφστάλ

5 Αυγ
2022

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 2 έτη.

Ισχυρισμός:

Βίντεο που κυκλοφόρησε στο Facebook δείχνει τις συνθήκες κράτησης των Ουκρανών στρατιωτών που αιχμαλωτίστηκαν από τις ρωσικές δυνάμεις μετά την παράδοση του Αζοφστάλ.

Συμπέρασμα:

Πρόκειται για βίντεο που δείχνει τις συνθήκες που επικρατούσαν σε κέντρο κράτησης στην Οδησσό της Ουκρανίας το 2017 και δεν έχει καμία σχέση με την πρόσφατη εισβολή στην Ουκρανία.

Σε αναρτήσεις λογαριασμών στο Facebook κυκλοφόρησε βίντεο το οποίο παρουσιάζεται ως πλάνα από βασανισμό των Ουκρανών στρατιωτών που αιχμαλωτίστηκαν από τις ρωσικές δυνάμεις στο Αζοφστάλ, πριν τον θάνατο τους από την επίθεση που δέχτηκε το κέντρο κράτησής τους στις 29 Ιουλίου 2022. Ωστόσο πρόκειται για παλαιότερο βίντεο, το οποίο δεν έχει καμία σχέση με την εισβολή στην Ουκρανία.

Παράδειγμα σχετικής ανάρτησης στο Facebook:

Τι ισχύει

Στις εξεταζόμενες αναρτήσεις γίνεται προσπάθεια σύνδεσης του επίμαχου βίντεο με τις συνθήκες κράτησης των Ουκρανών στρατιωτών που αιχμαλωτίστηκαν από τις ρωσικές δυνάμεις κατά την παράδοση του εργοστασίου Αζοφστάλ στην Ουκρανία τον Μάιο του 2022. Ορισμένοι εκ των κρατουμένων απελευθερώθηκαν, στο πλαίσιο ανταλλαγής αιχμαλώτων πολέμου μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας, ωστόσο κάποιοι εκ των στρατιωτών παρέμεναν υπό κράτηση από τις ρωσικές δυνάμεις. Στις 29 Ιουλίου 2022 το κέντρο κράτησης των αιχμαλώτων αυτών στην Ολένιβκα δέχτηκε επίθεση, από την οποία σκοτώθηκαν τουλάχιστον 50 κρατούμενοι. Το εξεταζόμενο βίντεο, ωστόσο, δεν έχει καμία σχέση με τα γεγονότα που έλαβαν χώρα το 2022 στην Ουκρανία.

Χρησιμοποιώντας στιγμιότυπα από το επίμαχο βίντεο και την μηχανή αντίστροφης αναζήτησης εικόνων Yandex κατάφεραμε να εντοπίσουμε την αρχική πηγή.

Πρόκειται για βίντεο που δημοσίευσε στο προσωπικό της προφίλ στο Facebook η Larysa Sargan, γραμματέας Τύπου του Γενικού Εισαγγελέα της Οδησσού το 2017.

Το αρχικό βίντεο που αναρτήθηκε το 2017:

Στο timestamp του αρχικού βίντεο, στην πάνω δεξιά γωνία, φαίνεται η πραγματική ημερομηνία και ώρα που γυρίστηκε το επίμαχο βίντεο.

Σύμφωνα με την κ. Sargan, στο βίντεο φαίνονται οι βίαιες συνθήκες που επικρατούσαν στο κέντρο κράτησης SIZO της Οδησσού στην Ουκρανία εκείνη την περίοδο. Οι αντιδράσεις που προκάλεσε η δημοσίευση του εν λόγω βίντεο είχε οδηγήσει σε έρευνα από το Γραφείο του Εισαγγελέα. Παρακάτω φαίνεται και η σύγκριση του βίντεο που κυκλοφόρησε πρόσφατα στο Facebook με το αρχικό βίντεο όπου φαίνεται καθαρά ότι είναι πανομοιότυπα.

Συμπέρασμα

Με βάση όλα τα διαθέσιμα στοιχεία είναι σαφές πως ο ισχυρισμός, ότι το εξεταζόμενο βίντεο που κυκλοφόρησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης απεικονίζει τις συνθήκες κράτησης των αιχμάλωτων Ουκρανών στρατιωτών από τις ρωσικές δυνάμεις στην Ολένβικα μετά την παράδοση του Αζοφστάλ, είναι ψευδής. Τα πλάνα δείχνουν συνθήκες που επικρατούσαν σε κέντρο κράτησης της Οδησσού το 2017 και δεν έχουν καμία σχέση με την πρόσφατη εισβολή στην Ουκρανία.

Είναι πτυχιούχος χημείας (B.Sc.) απο το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ). Αυτή τη στιγμή παρακολουθεί το αγγλόφωνο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών με τίτλο “Μaster of Arts in Digital Media, Communication and Journalism” στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.