Ποιοι είμαστε
Αρχική Αυτή η φωτογραφία δεν δείχνει μαϊμού να σώζει κουτάβιΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Αυτή η φωτογραφία δεν δείχνει μαϊμού να σώζει κουτάβι

23 Αυγ
2022

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 2 έτη.

Ισχυρισμός:

Φωτογραφία δείχνει διάσωση κουταβιού από μια μαϊμού σε ατύχημα.

Συμπέρασμα:

Η φωτογραφία, την οποία τράβηξε ο φωτογράφος Dani Weiss, είναι από την Ταϊλάνδη, δείχνει την μαϊμού να παίζει με το κουτάβι και δεν έχει καμία σχέση με ατύχημα ή διάσωση.

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωση κυκλοφορεί εδώ και αρκετά χρόνια μια φωτογραφία που δείχνει μια μαϊμού να κρατάει ένα κουτάβι. Η επίμαχη φωτογραφία συνοδεύεται από τον ισχυρισμό ότι η μαϊμού διέσωσε το κουτάβι από ατύχημα. Ωστόσο, ο εν λόγω ισχυρισμός δεν ευσταθεί.

Παράδειγμα σχετική ανάρτησης στο Facebook:

Τι ισχύει

Η εξεταζόμενη φωτογραφία κυκλοφορεί στο διαδίκτυο τουλάχιστον από το 2006. Οι αναφορές για το πλαίσιο της διάσωσης ποικίλουν μεταξύ αναρτήσεων, με ορισμένους χρήστες να κάνουν λόγο για διάσωση από πλημμύρα στην Ταϊλάνδη, από σπίτι που κατέρρευσε ή από έκρηξη εργοστασίου στην Κίνα. Ο ισχυρισμός για έκρηξη εργοστασίου στην Κίνα, ο οποίος ξεκίνησε να αναπαράγεται αρκετά χρόνια αργότερα, πιθανότατα αφορά το ατύχημα που έγινε στο εργοστάσιο της πόλης Nanjing στην Κίνα το 2010, στο οποίο 13 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και εκατοντάδες τραυματίστηκαν.

Ωστόσο, η επίμαχη φωτογραφία δεν έχει καμία σχέση με την προαναφερόμενη έκρηξη εργοστασίου ή οποιοδήποτε άλλο ατύχημα. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για φωτογραφία που τράβηξε ο φωτογράφος Dani Weiss σε μια επίσκεψη του στην νοτιοανατολική Ασία.

Σύμφωνα με τον φωτογράφο, η μαϊμού έπαιζε απλά με το κουτάβι ενώ σε συμπληρωματική φωτογραφία που τράβηξε φαίνεται αυτό που αναφέρει ο κ. Weiss.

Η παραπάνω φωτογραφία, όπως και η εξεταζόμενη, βρίσκονται στο σχετικό άλμπουμ της σελίδας του φωτογράφου και μπορείτε να τις δείτε από την αρχειοθετημένη σελίδα εδώ.

Δεδομένης της απήχησης που είχε η εξεταζόμενη φωτογραφία ήδη από τις αρχές του 2010, ο Dani Weiss είχε κάνει σχετική δήλωση στην σελίδα Hoax of Fact στην οποία δήλωσε τα εξής:

[Αρχικό κείμενο]
Yes I took this photo. This image was taken in a village in the Hilltribe county in Thailand. The monkey was tied up around the waist. He basically was carrying around the puppy and playing with him. Not much more. It looks bizarre but nothing awful seemed to be happening. Never understood why the monkey was tied up. Can’t believe how many places I keep seeing it.

[Μετάφραση]
Ναι, εγώ τράβηξα αυτή τη φωτογραφία. Αυτή η φωτογραφία βγήκε σε ένα χωριό στην Ταϊλάνδη. Η μαϊμού ήταν δεμένη στη μέση. Πρακτικά μετέφερε το κουτάβι και έπαιζε μαζί του. Δεν ήταν κάτι περισσότερο. Έμοιαζε περίεργο σαν θέαμα αλλά πέρα από αυτό δεν φαινόταν να συμβαίνει κάτι σοβαρό. Δεν κατάλαβα ποτέ γιατί η μαϊμού ήταν δεμένη. Δεν μπορώ να πιστέψω σε πόσα μέρη τη βλέπω (σ.σ. την φωτογραφία στα social media).

Για την συνέντευξή του και τη δήλωση σχετικά με την φωτογραφία, ο κ. Weiss είχε κάνει και σχετική ανάρτηση στην σελίδα του στο Facebook Dani Weiss Photography.

Συμπέρασμα

Συνοψίζοντας, ο ισχυρισμός ότι η εξεταζόμενη φωτογραφία δείχνει διάσωση κουταβιού από μαϊμού σε ατύχημα είναι ψευδής. Η φωτογραφία, την οποία τράβηξε ο φωτογράφος Dani Weiss, είναι από την Ταϊλάνδη, δείχνει την μαϊμού να παίζει με το κουτάβι και δεν έχει καμία σχέση με οποιοδήποτε ατύχημα.