Ποιοι είμαστε
Αρχική Όχι, το άρθρο γνώμης του A. Clapp στους NYT δεν ήταν «πληρωμένο»FAKE NEWS

Όχι, το άρθρο γνώμης του A. Clapp στους NYT δεν ήταν «πληρωμένο»

25 Αυγ
2022

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 2 έτη.

Ισχυρισμός:

Το άρθρο του Alexander Clapp στους New York Times αποτελεί πληρωμένη καταχώρηση που κόστισε 28 χιλιάδες δολάρια.

Συμπέρασμα:

Το κείμενο του Alexander Clapp φιλοξενήθηκε στη στήλη "Opinion" των NYT και, ειδικότερα, την κατηγορία Guest Essay (παλαιότερα γνωστά ως Op-Eds). Πρόκειται για δοκίμια που συντάσσονται από αναγνώστες της εφημερίδας, στους οποίους δίνεται βήμα ώστε να εκφράσουν τις απόψεις του για επίκαιρα θέματα. Αυτού του είδους τα κείμενα δεν σχετίζονται με επι πληρωμή αναρτήσεις.

Μεγάλη διάδοση γνώρισε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο ισχυρισμός ότι η καταχώρηση άρθρου με τίτλο “The Rot at the Heart of Greece Is Now Clear for Everyone to See” στην ιστοσελίδα των New York Times έγινε κατόπιν οικονομικής αποζημίωσης της τάξεως των 28 χιλιάδων ευρώ. Ωστόσο, αυτός ο ισχυρισμός συνιστά παραπληροφόρηση. Ας δούμε τι ισχύει:

Παραδείγματα:

Τι ισχύει

Στις 22 Αυγούστου του 2022, στη στήλη “Opinion” (Γνώμη) του ιστοτόπου της εφημερίδας New York Times, δημοσιεύτηκε άρθρο του Alexander Clapp, με τίτλο: The Rot at the Heart of Greece Is Now Clear for Everyone to See (μτφ: Η σήψη στην καρδιά της Ελλάδας είναι πλέον πασιφανής).

Το άρθρο πυροδότησε αντιδράσεις, οι οποίες αποτυπώθηκαν σε αναρτήσεις στα κοινωνικά δίκτυα. Για παράδειγμα, χρησιμοποιώντας μια εικόνα με οικονομικά σχέδια παροχής υπηρεσιών για την προώθηση ιστοσελίδων μέσα από τα άρθρα των NYT, χρήστες ισχυρίστηκαν πως το άρθρο του κ. Clapp αποτελεί πληρωμένη καταχώρηση, που κόστισε 28 χιλιάδες δολάρια.

Το εξεταζόμενο στιγμιότυπο που φαίνεται στις παραπάνω αναρτήσεις ελήφθη από την επίσημη σελίδα της LinkBrood, η οποία προσφέρει υπηρεσίες “Guest Posting” ή αλλιώς δημοσιευμάτων που φιλοξενούνται σε μέσα ενημέρωσης επι πληρωμή. Το ποσό των 28 χιλιάδων δολαρίων αποτελεί το κόστος για μια αντίστοιχη δημοσίευση επί πληρωμή που ονομάζεται χορηγούμενη ανάρτηση (Sponsored Post) και η οποία μπορεί να μείνει αναρτημένη στην αρχική σελίδα των NYT έως και 30 ημέρες.

Στιγμιότυπο οθόνης από τα οικονομικά πλάνα για Guest Posting από την εταιρία LinkBrood. 

Το “Guest Posting” ωστόσο δεν έχει καμία σχέση με τα Guest Essays, δηλαδή τα δοκίμια ή/και τα άρθρα γνώμης που συντάσσουν οι αναγνώστες των Times και για τα οποία δεν καταβάλεται πληρωμή. Τα Guest Essays αντικατέστησαν τον Απρίλιο του 2021 τα “Op-Eds” ή αλλιώς “Οpinion-Εditorials. Ενδεικτικά, τo πρώτο Op-Ed δημοσιεύτηκε τον Σεπτέμβριο του 1970. Στη στήλη των “Guest Essays” εντοπίζονται άρθρα δημοσιευμένα, ήδη από το 2004. Όπως φαίνεται λοιπόν και στην παρακάτω εικόνα, το επίμαχο άρθρο του κ. Clapp αποτελεί Guest Essay, όχι Guest Posting ή Sponsored Post και κατά συνέπεια δεν καταβλήθηκε χρηματικό ποσό για την δημοσίευση του.

Το επίμαχο δημοσίευμα – άρθρο γνώμης του Alexander Clapp.
Guest Essay – Ποια τα κριτήρια δημοσίευσης;

Προκειμένου να καταθέσουν μια ιδέα (pitch) για ένα Guest Essay, οι αρθρογράφοι/ειδικοί συμπληρώνουν σχετική φόρμα με τα στοιχεία, την εμπειρία και τις γνώσεις τους, ενώ υποβάλουν δήλωση για ενδεχόμενη σύγκρουση συμφερόντων. Προτού δημοσιευτούν, τα κείμενά τους ελέγχονται από δημοσιογράφους και fact-checkers.

Πληρωμένες αναρτήσεις

Σε κάθε περίπτωση, οι διαφημίσεις που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα των New York Times συνοδεύονται από την ειδική σήμανση “PAID POST” (πληρωμένη ανάρτηση), καθώς και από τη φράση:

Αρχικό κείμενο: The news and editorial staffs of The New York Times had no role in this post’s creation.

Μετάφραση: Το προσωπικό σύνταξης των New York Times δεν είχε ουδεμία ανάμειξη στη δημιουργία της εν λόγω ανάρτησης.

Παράδειγμα πληρωμένης δημοσίευσης στην ιστοσελίδα των New York Times.

Tέλος, είναι σκόπιμο να αναφέρουμε πως η «είδηση» κοινοποιήθηκε από αρκετούς χρήστες όπως ο δημοσιογράφος Νότης Ανανιάδης και ο αναπληρωτής Γραμματέας Εργαζομένων της ΝΔ, κ. Νίκος Θωμαΐδης, οι οποίοι αργότερα ανακατασκεύασαν ή διέγραψαν τις αναρτήσεις τους.

Η ανάρτηση του κ. Θωμαΐδη έχει πλέον διαγραφεί.

Συμπέρασμα

Λαμβάνοντας υπόψιν τις ανωτέρω πληροφορίες, καθίσταται σαφές ότι το “Guest Essay” του Alexander Clapp, ουδεμία σχέση έχει με τη προώθηση ιστοσελίδων και την πρακτική του Guest Posting. Ερευνώντας την ιστοσελίδα των New York Times διαπιστώνουμε πως υπάρχουν διακρτικά όρια ανάμεσα στην ειδησεογραφία, τα άρθρα γνώμης και τη διαφήμιση. Τα Guest Essay αποτελούν δοκίμια των αναγνωστών των Times, τα οποία αντικατέστησαν τα παλαιότερα “Op Eds”. Επομένως, ο ισχυρισμός ότι η καταχώρηση του άρθρου του Clapp στους NYT κόστισε 28 χιλιάδες δολάρια είναι ψευδής, και καταρρίπτεται.

Απόφοιτος του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ).