Ποιοι είμαστε
Αρχική Ψευδής παρουσίαση βίντεο με διαμαρτυρίες στο Μπαγκλαντές ως πρόσφατο και σχετικό με την ενεργειακή κρίσηΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Ψευδής παρουσίαση βίντεο με διαμαρτυρίες στο Μπαγκλαντές ως πρόσφατο και σχετικό με την ενεργειακή κρίση

27 Αυγ
2022

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 2 έτη.

Ισχυρισμός:

Bίντεο που κυκλοφορεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνει σύγκρουση πολιτών με την αστυνομία στο Μπαγκλαντές λόγω των μεγάλων αυξήσεων στις τιμές καυσίμων το 2022.

Συμπέρασμα:

Πρόκειται για πλάνα από διαμαρτυρίες ισλαμιστών το 2013 σχετικά με την απόρριψη ψηφίσματος νόμου κατά της βλασφημίας.

Λογαριασμοί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης παρουσιάζουν βίντεο που δείχνει σύγκρουση πολιτών με την αστυνομία στο Μπαγκλαντές ως σχετικό με την πρόσφατη ενεργειακή κρίση και τις μεγάλες αυξήσεις στη τιμή καυσίμων στη χώρα. Ωστόσο το εν λόγω βίντεο δεν είναι πρόσφατο και δεν έχει καμία σχέση με διαμαρτυρίες για την τιμή καυσίμων.

Παράδειγμα σχετικής ανάρτησης στο Facebook:

Τις εξεταζόμενες αναρτήσεις συνοδεύει το εξής κείμενο:

6 Αυγούστου 2022 #Μπαγκλαντές

Ο λαός του Μπαγκλαντές σε μεγάλη εξέγερση σε όλη τη χώρα, μετά την ανακοίνωση της κυβέρνησης για αύξηση των τιμών των καυσίμων κατά 52% … Οι διαμαρτυρίες του λαού του Μπαγκλαντές ενάντια στην πολιτική διαφθορά και τον υψηλό πληθωρισμό είναι καθημερινές και δεν σταματούν…!! !

Τι ισχύει

Οι αναφορές στις εξεγέρσεις που λαμβάνουν χώρα στο Μπαγκλαντές είναι πραγματικές και αφορούν τις μεγάλες αυξήσεις, άνω του 50%, στις τιμές καυσίμων στη χώρα λόγω της ενεργειακής κρίσης που συνδέεται με την πρόσφατη εισβολή στην Ουκρανία και τις κυρώσεις στην Ρωσία.

Ωστόσο το εξεταζόμενο βίντεο δεν έχει καμία σχέση με αυτά τα γεγονότα. Συγκεκριμένα, πρόκειται για πλάνα από διαμαρτυρίες και σύγκρουση με την αστυνομία τον Μάιο του 2013. Η ημερομηνία δημοσίευσης του αρχικού βίντεο είναι εμφανής και στο κανάλι του τηλεοπτικού σταθμού Channel 4 News που το ανέβασε στο YouTube:

Παρακάτω φαίνεται μια σύγκριση από πλάνα του αρχικού βίντεο συγκριτικά με αυτό που ανέβηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τον Αύγουστο του 2022, μέσω της οποίας γίνεται σαφές ότι πρόκειται για το ίδιο βίντεο:

Αριστερά: Στιγμιότυπο από το εξεταζόμενο βίντεο όπως κυκλοφορεί το 2022
Δεξια: Στιγμιότυπο από το αρχικό βίντεο που αναρτήθηκε το 2013

Όπως αναφέρεται και σε πλειάδα δημοσιευμάτων από μεγάλα μέσα ενημέρωσης τα οποία είχαν καλύψει το θέμα εκείνη την περίοδο, οι διαμαρτυρίες ξεκίνησαν από περίπου 200 ισλαμιστές οι οποίοι είχαν ζητήσει την ψήφιση ενός νόμου κατά της βλασφημίας και την τιμωρία άθεων αρθρογράφων οι οποίοι, σύμφωνα με τους ίδιους, προσέβαλαν την πίστη τους. Οι διαμαρτυρίες και η σύγκρουση με την αστυνομία είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον 44 ατόμων.

Συμπέρασμα

Με βάση τα ανωτέρω, ο ισχυρισμός ότι το εξεταζόμενο βίντεο σχετίζεται με διαμαρτυρίες στο Μπαγκλαντές σχετικά με τις αυξήσεις στις τιμές καυσίμων λόγω της ενεργειακής κρίσης του 2022 δεν ευσταθεί. Πρόκειται για πλάνα από διαμαρτυρίες ισλαμιστών το 2013 σχετικά με την απόρριψη ψηφίσματος νόμου κατά της βλασφημίας.

Είναι πτυχιούχος χημείας (B.Sc.) απο το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ). Αυτή τη στιγμή παρακολουθεί το αγγλόφωνο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών με τίτλο “Μaster of Arts in Digital Media, Communication and Journalism” στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.