Ποιοι είμαστε
Αρχική Όχι, αυτό το βίντεο ΔΕΝ δείχνει τη σκηνοθεσία μιας Ρωσικής επίθεσης στην ΟυκρανίαΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Όχι, αυτό το βίντεο ΔΕΝ δείχνει τη σκηνοθεσία μιας Ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία

29 Αυγ
2022

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 2 έτη.

Ισχυρισμός:

Βίντεο που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο απεικονίζει τη σκηνοθεσία μιας Ρωσικής επίθεσης από Ουκρανικό τηλεοπτικό συνεργείο.

Συμπέρασμα:

Το βίντεο απεικονίζει τα γυρίσματα του Ουκρανικού ντοκιμαντέρ «Περιοχή των Ηρώων» και ανέβηκε στο διαδίκτυο από μέλος της ομάδας παραγωγής.

Σημαντική διάδοση γνωρίζει στα κοινωνικά δίκτυα o ισχυρισμός πως βίντεο που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο απεικονίζει τη σκηνοθεσία μιας Ρωσικής επίθεσης, από Ουκρανικό τηλεοπτικό συνεργείο. Ωστόσο ο ισχυρισμός αυτός δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Παραδείγματα: gegonotstomikroskpio.com

Παραδείγματα αναρτήσεων στα κοινωνικά δίκτυα:

Τι ισχύει

Αρχικά, το βίντεο, όπως δημοσιεύεται στα κοινωνικά δίκτυα, είναι το εξής:

Το υπό εξέταση βίντεο όντως γυρίστηκε στην Ουκρανία, αλλά δεν παρουσιάζει τη σκηνοθεσία μιας Ρωσικής επίθεσης. Απεικονίζει μέρος των γυρισμάτων ενός ντοκιμαντέρ με τίτλο «Περιοχή των Ηρώων» (Область Героїв).

Όπως ανακοίνωσε η Κρατική Υπηρεσία Κινηματογράφου της Ουκρανίας, το ντοκιμαντέρ «Περιοχή των Ηρώων» ξεκίνησε τα γυρίσματα στην ευρύτερη περιοχή του Κιέβου στις 27 Ιουλίου 2022.

Πρόκειται για μια μεγάλης κλίμακας κινηματογραφική αναπαράσταση 5 πραγματικών ιστοριών για «αγγέλους που πέρασαν από την κόλαση». Η ταινία, που δημιουργήθηκε από τον Ουκρανό παραγωγό και ηθοποιό Oleksiy Komarovsky, θα παρουσιάσει τις ηρωικές πράξεις των κατοίκων της περιοχής του Κιέβου κατά τη διάρκεια της κατοχής – ανθρώπους χάρη στους οποίους σώθηκαν δεκάδες χιλιάδες ζωές Ουκρανών.

Το υπό εξέταση βίντεο εμφανίστηκε για πρώτη φορά στις 8 Αυγούστου 2022 στην πλατφόρμα διαμοιρασμού βίντεο TikTok από τον χρήστη yarikfors. Ανάμεσα στα χιλιάδες σχόλια, πολλά από τα οποία παρουσιάζουν παραπλήσιους συνωμοσιολογικούς ισχυρισμούς με τα δημοσιεύματα που εξετάζουμε στο παρόν άρθρο, σε κάποια σχόλια ο χρήστης yarikfors εξηγεί πως πρόκειται για πλάνα από τα γυρίσματα του ντοκιμαντέρ:

Αριστερά: τα πρωτότυπα σχόλια
Δεξιά: Η μετάφραση τους

Η ομάδα ελέγχου γεγονότων του Associated Press αναφέρει πως ο κάτοχος του λογαριασμού είναι ο Yaroslav Forsik, μέλος της ομάδας παραγωγής του ντοκιμαντέρ και βοηθός κάστινγκ. Ο ίδιος δήλωσε στο AP σχετικά με το βίντεο:

Δημοσίευσα ένα βίντεο για το κοινό μου. Δεν πίστευα ότι θα υπήρχαν ένα εκατομμύριο προβολές και εικασίες για αυτό το θέμα.

Όπως αναφέρει η ομάδα ελέγχου ειδήσεων του AFP, η μετάφραση του κειμένου που προβάλλεται στο υπό εξέταση βίντεο είναι η εξής:

Η ταινία που γυρίζουμε αντικατοπτρίζει την τρέχουσα εποχή! Γοστόμελ, 2022. Ατελείωτος Φεβρουάριος

Η φράση «Ατελείωτος Φεβρουάριος» αναφέρεται στη Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία που ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου 2022.

Επιπροσθέτως, όπως επισημαίνει το AFP, στο λογαριασμό της στο Instagram η εταιρεία παραγωγής του ντοκιμαντέρ, IDEA FILMS, έχει αναρτήσει φωτογραφία από τα γυρίσματα στο συγκεκριμένο σημείο. Η φωτογραφία πιθανότατα λήφθηκε κατά την προετοιμασία του γυρίσματος. Η περιγραφή της φωτογραφίας αναφέρει:

Μεγάλης κλίμακας γυρίσματα αναπαράστασης της ταινίας @regionofheroes σε τραγικές τοποθεσίες

Πηγή εικόνας: idea_films/Instagram

Συγκρίνοντας την εν λόγω φωτογραφία με στιγμιότυπα από το επίμαχο βίντεο, είναι προφανές πως πρόκειται για το ίδιο σημείο. Και στις δυο διακρίνονται τα κατεστραμμένα οχήματα (με κόκκινο χρώμα) καθώς και το μισογκρεμισμένο κτίριο στο βάθος (με μπλε χρώμα).

Αριστερά: η φωτογραφία που δημοσίευσε η IDEA FILMS
Δεξιά: στιγμιότυπο από το υπό εξέταση βίντεο

Συμπέρασμα

Βάσει των ανωτέρω στοιχείων, ο ισχυρισμός πως το βίντεο αποτελεί τη σκηνοθεσία μιας Ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία είναι ψευδής. Το βίντεο απεικονίζει τα γυρίσματα του Ουκρανικού ντοκιμαντέρ «Περιοχή των Ηρώων» και ανέβηκε στο διαδίκτυο από μέλος της ομάδας παραγωγής.

Έχει εργαστεί ως ανεξάρτητος δημοσιογράφος σε ηλεκτρονικά ΜΜΕ, στους τομείς της επιστήμης και της τεχνολογίας.