Ποιοι είμαστε
Αρχική Παραπλανητικές αναφορές για την προώθηση κανιβαλισμού μέσω εργαστηριακού κρέατοςΜΙΞΗ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΙΗΣΕΩΝ ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Παραπλανητικές αναφορές για την προώθηση κανιβαλισμού μέσω εργαστηριακού κρέατος

31 Αυγ
2022

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 2 έτη.

Ισχυρισμός 1:

Η εταιρεία τροφίμων BiteLabs στις ΗΠΑ, διαφημίζει το σαλάμι της που έχει προκύψει τεχνητά στο εργαστήριο από ανθρώπινους ιστούς. Ο Σουηδός καθηγητής Μagnus Soderland λέει ότι η κατανάλωση ανθρώπινου κρέατος από τους νεκρούς, μπορεί να βοηθήσει να σωθεί η ανθρώπινη φυλή.

Συμπέρασμα 1:

Εκπρόσωποι της πρωτοβουλίας BiteLabs, που υποτίθεται ότι θα παρασκεύαζε εργαστηριακό ανθρώπινο κρέας, είχαν δηλώσει ήδη από το 2014 ότι ο βασικός τους σκοπός ήταν η πρόκληση δημοσίου διαλόγου. Έκτοτε δεν έχει υπάρξει καμιά σχετική εξέλιξη, δεν έχει δημοσιοποιηθεί η ταυτότητα κανενός συμμετέχοντα και η πρωτοβουλία δεν καταγράφεται σε επιχειρηματικά μητρώα. Όσον αφορά τον καθηγητή Μagnus Soderland, το πεδίο έρευνας του δεν αφορά την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής αλλά την καταναλωτική συμπεριφορά και σε εμφανίσεις του έχει μόνο επιδιώξει να προσδιορίσει τα όρια στα ταμπού των διατροφικών συνηθειών. Ευρύτερα, η καλλιέργεια ανθρώπινου κρέατος θα ήταν ιδιαίτερα προβληματική έναντι της καλλιέργειας ζωικού κρέατος και κανένας θεσμός διεθνώς δεν την έχει υποστηρίξει.

Ισχυρισμός 2:

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσπαθεί να αντικαταστήσει καθιερωμένα τρόφιμα με έντομα, ώστε να αντιμετωπίσει την επισιτιστική κρίση που έχει προκύψει στο πλαίσιο της πρόσφατης εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Συμπέρασμα 2:

Στην πραγματικότητα, η ΕΕ παραμένει στον μεγαλύτερο βαθμό διατροφικά αυτάρκης και στο πλαίσιο του πολέμου. Η έγκριση κατανάλωσης εντόμων είχε δρομολογηθεί νομικά από το 2018 και το τρίτο, και πιο πρόσφατο, έντομο εγκρίθηκε 2 εβδομάδες πριν από την εισβολή. Ο ισχυρισμός των δημοσιευμάτων ότι η Επιτροπή προσπαθεί ενεργά να αντικαταστήσει τα καθιερωμένα τρόφιμα με έντομα είναι τελείως αβάσιμος, καθώς ούτε καταγράφεται ραγδαία άνοδος στις αναλύσεις της αγοράς βρώσιμων εντόμων, ούτε έχει λάβει χώρα καμιά σχετική προωθητική καμπάνια. Η Επιτροπή ανάρτησε μόνο ένα νήμα tweet χαμηλής απήχησης, που ενημέρωνε το κοινό για την έγκριση των εντόμων και το καλούσε να τα δοκιμάσει, εφόσον θελήσει.

Σύμφωνα με σειρά δημοσιευμάτων στο ελληνικό διαδίκτυο, λαμβάνει χώρα συστημική προώθηση της κατανάλωσης εντόμων και εργαστηριακού ανθρώπινου κρέατος, στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της επισιτιστικής κρίσης και της κλιματικής αλλαγής. Ωστόσο, πρόκειται για παραπληροφόρηση.

Παραδείγματα: pronews.gr (αρχική πηγή), amazonios.net, iskra.gr, pressing.gr, epixirimatias.gr, europost.gr, gegonotstomikroskpio.com, periodista.gr

Τα δημοσιεύματα αναφέρουν:

Σοκ: Προωθούν τον κανιβαλισμό ως λύση για την επισιτιστική κρίση και την… κλιματική αλλαγή! (βίντεο)

Μετά την κατανάλωση γρύλων, ακριδών και εντόμων με αφορμή την κλιματική αλλαγή ετοιμάζονται να καθοδηγήσουν τους ανθρώπους στην κατανάλωση ανθρώπινου κρέατος!

Δηλαδή αρχίζουν να προωθούν τον κανιβαλισμό των νεκρών για να μην υπάρξει επισιτιστική κρίση και για να προστατευτεί το… περιβάλλον.

Η εταιρεία τροφίμων BiteLabs στις ΗΠΑ διαφημίζει το σαλάμι της το οποίο έχει προκύψει τεχνητά στο εργαστήριο από…. ανθρώπινους ιστούς!

Mάλιστα όπως ισχυρίζεται η εταιρεία οι ιστοί αυτοί είναι δείγματα από… διασημότητες.

Ο Σουηδός καθηγητής Στρατηγικού Μάρκετινγκ Μagnus Soderland, λέει ότι η κατανάλωση ανθρώπινου κρέατος από τους νεκρούς, μπορεί να βοηθήσει να σωθεί η ανθρώπινη φυλή, και ότι θα μπορούσαμε να ξεπεράσουμε τα ταμπού στα οποία δεν τρώμε ο ένας τον άλλον, απλά δοκιμάζοντας το.

Όπως αναφέρεται, το 2019 σε ένα συνέδριο τροφίμων, όπου περιλαμβάνονταν θέματα για το αν οι άνθρωποι ήταν πολύ εγωιστές για να ζήσουν βιώσιμα, ο καθηγητής πρότεινε ότι ο κανιβαλισμός θα μπορούσε να είναι μια βιώσιμη λύση για την κλιματική αλλαγή, και ότι θα μπορούσαμε να ξεκινήσουμε τρώγοντας τα κατοικίδιά μας.

Προφανώς ξεχνούν οι «ειδήμονες» ότι πέραν του ηθικού ζητήματος που είναι τεράστιο υπάρχει και το πρακτικό. Είναι γνωστό ότι οι κανίβαλοι υποφέρουν από νευρολογικές ασθένειες όπως η «kuru».

Γενικά στην Φύση δεν αρέσει και πολύ τα θηλαστικά να τρώνε ομοειδή θηλαστικά.

Επί της ουσίας πρόκειται για αναβίωση του δυστοπικού σεναρίου της ταινίας Soylent Green του 1973 με τον θρυλικό Τσάρλτον Ίστον, όπου σε ένα πολύ σκοτεινό μέλλον δεν υπήρχε πλέον επαρκές φαγητό για τους ανθρώπους και οι κυβερνήσεις είχαν δημιουργήσει τρόφιμα που στην ουσία προέρχονταν από «ανακύκλωση» των νεκρών.

Σημειώνεται ότι πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε ως τροφή των Ευρωπαίων πολιτών την κατανάλωση γρύλων, σκουληκιών και ακριδών προκειμένου να αντέξει την μείωση της γεωργικής παραγωγής που προκάλεσαν οι κυρώσεις της στην Ρωσία!

Δηλαδή, τους προτρέπει να τρώνε αυτά αντί για ψωμί, λαχανικά ή κρέας, διότι η Ρωσία σε απάντηση των κυρώσεων έχει απαγορεύσει στα «μη φιλικά κράτη» την εξαγωγή λιπασμάτων, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα την μείωση της παραγωγής λαχανικών δημητριακών κλπ. αλλά και την απαγόρευση εξαγωγής δημητριακών που είχε ως αποτέλεσμα την μείωση των ζωοτροφών.
Και για απάντηση σε αυτό, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε ότι οι πολίτες πρέπει να… τρώνε έντομα!

Επίσης σημειώνεται ότι εκπρόσωποι της εταιρείας «Prairie Cricket Farms» βάζουν τα μικρά παιδάκια να τρώνε…γρύλους, δίνοντάς όχι μόνο σακουλάκια αλλά και οδηγίες για το πως μπορούν να αλλάξουν τις διατροφικές τους επιλογές φυσικά για το καλό του… περιβάλλοντος και του… δυτικού τρόπου ζωής.

Το μόνο που μένει να αναφωνήσουμε είναι «Ω καιροί, ω ήθη».

Τον ισχυρισμό αναπαρήγαγε και η πρώην βουλευτής, Ραχήλ Μακρή:

Τι ισχύει

Η πρώτη αναφορά των δημοσιευμάτων είναι στην πρωτοβουλία με το όνομα BiteLabs, η οποία υποτίθεται ότι έχει σκοπό την εργαστηριακή παρασκευή ανθρώπινου κρέατος, καλλιεργώντας ιστούς διάσημων προσώπων. Η πρωτοβουλία ξεκίνησε το 2014 με μία ιστοσελίδα και 3 λογαριασμούς σε κοινωνικά δίκτυα αλλά, μετά από μια σύντομη προωθητική καμπάνια, δεν υπήρξε καμιά νέα εξέλιξη μέχρι σήμερα, περισσότερο από 8 χρόνια μετά.

Ήδη από την έναρξη της καμπάνιας το 2014, η επικρατούσα άποψη, στα ΜΜΕ που έχουν αρθρογραφήσει σχετικά, είναι πως η πρωτοβουλία δεν έχει όντως σκοπό να παρασκευάσει εργαστηριακό ανθρώπινο κρέας αλλά να σατιρίσει και να προβοκάρει. [πηγή 1][πηγή 2][πηγή 3][πηγή 4][πηγή 5][πηγή 6][πηγή 7]

Σε σχετικά email που αποστάλθηκαν το 2014 από ΜΜΕ όπως τα LA Times και Vice, δύο εκπρόσωποι της πρωτοβουλίας απάντησαν πως, ενώ αυτή είχε όντως σκοπό να παρασκευάσει ανθρώπινο κρέας μελλοντικά, αυτό θα εξαρτώταν από την ικανότητά της να δημιουργήσει δημόσιο ενθουσιασμό. Δήλωσαν επίσης πως ο βασικός της σκοπός προς το παρόν ήταν να προκαλέσει δημόσιο διάλογο για την προοπτική του εργαστηριακού κρέατος, την θέση των διασήμων στην δημοφιλή κουλτούρα, την βιοηθική και τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της κτηνοτροφίας.

Συνολικά, είναι ιδιαίτερα αμφίβολο ότι η εν λόγω πρωτοβουλία επιδιώκει σοβαρά την παραγωγή ανθρώπινου κρέατος από διασημότητες. Οι δύο εκπρόσωποι υπέγραψαν με το μικρό τους όνομα και αρνήθηκαν να αναφέρουν το επώνυμό τους, επικαλούμενοι την αμφιλεγόμενη φύση του προϊόντος τους. Η επίμαχη ιστοσελίδα αναφέρει μόνο επιφανειακές τεχνικές πληροφορίες, δεν έχει αναρτήσει κανενός είδους οπτικοακουστικό υλικό από εργαστηριακές εγκαταστάσεις, δεν παρέχει έδρα ή άλλο στοιχείο επικοινωνίας, πέρα από μία διεύθυνση email, και επισημαίνει ότι δε συνδέεται με καμιά προσωπικότητα που αναφέρει στο προωθητικό υλικό της. Χαρακτηριστικά, αναζητήσεις επιχειρηματικών μητρώων σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, δεν εντοπίζουν καμιά εταιρεία με το όνομα BiteLabs.

Είναι σκόπιμο να σημειωθεί ότι προς το παρόν, η μόνη χώρα διεθνώς που έχει εγκρίνει την πώληση εργαστηριακού κρέατος ζώων είναι η Σιγκαπούρη. Τα επόμενα χρόνια αναμένεται η υποβολή αντίστοιχων αιτήσεων σε αρχές των ΗΠΑ και της ΕΕ αλλά δεν έχει υπάρξει καμιά αναφορά στη διεθνή ειδησεογραφία ή από τους αρμόδιους φορείς FDA, USDA και EFSA για αίτημα έγκρισης ανθρωπίνου κρέατος.

Έπειτα, τα επίμαχα δημοσιεύματα ισχυρίζονται ότι ο καθηγητής Μagnus Soderland υποστηρίζει την κατανάλωση ανθρωπίνου κρέατος, στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής. Ωστόσο, οι ομάδες ελέγχου ισχυρισμών Snopes, TruthOrFiction, Teyit και Maldita έδειξαν ότι ο κ. Soderland δεν είναι ειδικός στην κλιματική αλλαγή ή στην διαχείριση κρίσεων και εξετάζει μόνο την καταναλωτική συμπεριφορά και τα σχετικά ταμπού. Σε αυτό το πλαίσιο, έχει θέσει το ερωτήματα σε εμφανίσεις του, κατά πόσο το κοινό θα μπορούσε ποτέ να καταναλώσει μια σειρά από ασυνήθιστα τρόφιμα, όπως κρέας αλόγου ή έντομα, και στο πιο ακραίο σενάριο, ανθρώπινο κρέας. Ο ίδιος δήλωσε σε διευκρινήσεις του προς την ομάδα Teyit:

Δεν θέλω να φάω ανθρώπινη σάρκα, δεν θέλω να με φάνε, δε νομίζω ότι η κατανάλωση ανθρώπινης σάρκας θα επηρεάσει το κλίμα, δεν είμαι ακτιβιστής, είμαι ερευνητής που πιστεύει ότι θα πρέπει να είναι δυνατό να κάνεις ερωτήσεις για τη σκοτεινή πλευρά του τι κάνουν και τι δεν κάνουν οι άνθρωποι.

Σε κάθε περίπτωση, η ερευνητική δραστηριότητα και τυχόν απόψεις του κ. Soderland επί του ζητήματος δεν σχετίζονται με καμιά συστηματική προώθηση κατανάλωσης του ανθρωπίνου κρέατος, όπως υπονοούν τα δημοσιεύματα. Η ομάδα Maldita έδειξε ότι, αντίθετα με όσα ισχυρίζονται ορισμένα δημοσιεύματα, δεν έχει υπάρξει καμιά σχετική αναφορά από υπηρεσίες ή στελέχη του ΟΗΕ. Παρομοίως, σε αναζήτησή μας στην διεθνή ειδησεογραφία, δεν εντοπίσαμε κανέναν αναγνωρισμένο θεσμό διεθνώς να υποστηρίζει την κατανάλωση ανθρωπίνου κρέατος, για οποιονδήποτε λόγο.

Τα δημοσιεύματα έπειτα αναφέρουν ότι η κατανάλωση ανθρώπινου κρέατος θα ήταν επικίνδυνη, καθώς έχει βρεθεί ότι οι κανίβαλοι κάποιες φορές αναπτύσουν την νευρολογική ασθένεια kuru. Η εν λόγω και άλλες αντίστοιχες παθήσεις προκύπτουν εξαιτίας της κατανάλωσης συγκεκριμένων πρωτεϊνών που ονομάζονται prions. Ωστόσο, ο κίνδυνος ανάπτυξης prions ευρύτερα στο εργαστηριακό κρέας έχει σημειωθεί στην βιβλιογραφία, στο πλαίσιο του καθιερωμένου ποιοτικού ελέγχου, και υπάρχουν απλά μέτρα αποτροπής του ενώ παράλληλα αναπτύσσονται ολοένα και πιο ευαίσθητα τεστ εντοπισμού του.

Ευρύτερα, ενώ μεσοπρόθεσμα είναι πιθανό το εργαστηριακά ανεπτυγμένο κρέας να είναι πιο φιλικό για το περιβάλλον σε σχέση με τα περισσότερα είδη κτηνοτροφίας, δεν έχει υπάρξει καμιά αναφορά στην βιβλιογραφία αναφορικά με οποιαδήποτε υπεροχή του εργαστηριακού ανθρώπινου κρέατος. Έτσι, καθώς το κοινό είναι ακόμη επιφυλακτικό απέναντι και μόνο στο ζωικό εργαστηριακό κρέας, μια διευρυμένη υποθετική επένδυση στο ανθρώπινο κρέας δεν θα είχε κανένα πλεονέκτημα ενώ, αντιθέτως, πιθανότατα θα ήταν καταδικασμένη σε οικονομική αποτυχία.

Έπειτα, τα δημοσιεύματα ισχυρίζονται:

Σημειώνεται ότι πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε ως τροφή των Ευρωπαίων πολιτών την κατανάλωση γρύλων, σκουληκιών και ακριδών προκειμένου να αντέξει την μείωση της γεωργικής παραγωγής που προκάλεσαν οι κυρώσεις της στην Ρωσία!

Σε αυτό το σημείο, το αρχικό δημοσίευμα του pronews.gr παραπέμπει σε προηγούμενο δημοσίευμά του, που επικαλείται την παρακάτω ανάρτηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στον λογαριασμό Twitter της:

Η ανάρτηση δημοσιεύτηκε στις 12-8-2022, περί τους 6 μήνες μετά την πρόσφατη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, αλλά, αντίθετα με τα όσα ισχυρίζονται τα δημοσιεύματα, δεν κάνει καμιά αναφορά σε επιπτώσεις της εισβολής. Η δημοσίευση αναφέρει μόνο ότι τα έντομα είναι ιδιαίτερα θρεπτική και υγιεινή τροφή, η οποία επιπλέον είναι και ιδιαίτερα φιλική προς το περιβάλλον. Σε αυτό το σημείο, παραπέμπει σε σχετική γνωμοδότηση του αρμόδιου φορέα FAO του ΟΗΕ, ο οποίος αναφέρει ότι μελετά την διατροφική αξία των εντόμων ήδη από το 2003.

Επίσης, η έγκριση της κατανάλωσης εντόμων στην ΕΕ δεν έλαβε χώρα μετά αλλά πριν από την πρόσφατη ρωσική εισβολή. Το νομικό υπόβαθρο της έγκρισης αφορά τον ευρωπαϊκό κανονισμό των νέων τροφίμων που ψηφίστηκε αρχικά το 1997 και επικυρώθηκε στην πιο πρόσφατη μορφή του το 2018, επιτρέποντας πλέον σαφώς την έγκριση κατανάλωσης ολόκληρων εντόμων. Σύντομα μετά, ακολούθησαν σχετικές αιτήσεις έγκρισης και, ενδεικτικά, η αρμόδια ευρωπαϊκή αρχή EFSA δημοσίευσε ήδη από τα μέσα του 2018 ένα προφίλ ασφαλείας για την κατανάλωση γρύλων. Τελικά, η κατανάλωση του πρώτου εντόμου (αλευροσκούληκο) εγκρίθηκε στις 1-6-2021, του δεύτερου εντόμου (ακρίδα) στις 12-10-2021 και του τρίτου εντόμου (γρύλος) στις 10-2-2022, δύο εβδομάδες πριν την εισβολή.

Ευρύτερα, παρότι η ΕΕ έχει αντιμετωπίσει αύξηση τιμών στις ζωοτροφές και τα λιπάσματα λόγω του πολέμου, σχετική ανάλυση της Υπηρεσίας Ερευνών του Ευρωκοινοβουλίου (EPRS) από τον Μάιο 2022 έδειξε ότι η ΕΕ παραμένει στον μεγαλύτερο βαθμό διατροφικά αυτάρκης και η γενικευμένη διατροφική της ασφάλεια δεν απειλείται. Στο ίδιο συμπέρασμα έφτασε ο αντιπρόεδρος γεωργίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής καθώς και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ευρύτερα. Ανεξάρτητοι αναλυτές, καθώς και ο αρμόδιος θεσμός FAO, έχουν επιβεβαιώσει τα παραπάνω και έχουν συμπεράνει ότι οι ανησυχίες επισιτιστικής ανασφάλειας αφορούν συγκεκριμένες χώρες του τρίτου κόσμου ενώ πιο πρόσφατες αναλύσεις πλέον κάνουν λόγο μέχρι και για διάψευση των πιο δυσοίωνων αρχικών προβλέψεων.

Ο ισχυρισμός των δημοσιευμάτων ότι η ΕΕ προσπαθεί ενεργά να αντικαταστήσει τα καθιερωμένα τρόφιμα με έντομα είναι τελείως αβάσιμος καθώς ούτε καταγράφεται ραγδαία άνοδος στις αναλύσεις της αγοράς βρώσιμων εντόμων, ούτε έχει λάβει χώρα καμιά σχετική προωθητική καμπάνια. Η προαναφερόμενη δημοσίευση στο Twitter είναι η μόνη σχετική που εντοπίσαμε από ευρωπαϊκό φορέα έπειτα από την πρόσφατη εισβολή και, σε επίπεδο συνολικού πληθυσμού, είχε ελάχιστη απήχηση. Επίσης, δεν προέτρεπε καν το κοινό να αντικαταστήσει καθιερωμένα τρόφιμα, παρά μόνο να δοκιμάσει και τα έντομα, εφόσον θελήσει.

Τέλος, στο πλαίσιο της υποτιθέμενης συστημικής προώθησης κατανάλωσης εντόμων, τα δημοσιεύματα αναφέρουν ότι η εταιρεία “Prairie Cricket Farms” ωθεί παιδιά στην κατανάλωση γρύλων. Και πάλι όμως η πλαισίωση είναι παραπλανητική, καθώς πρόκειται απλά για μέρος περιορισμένης πρωτοβουλίας που έχει λάβει χώρα σε ολιγάριθμες σχολικές τάξεις του Καναδά. Η εταιρεία “Prairie Cricket Farms” είναι υπό την διαχείριση μόνο δύο ατόμων και, την στιγμή σύνταξης του άρθρου, διαθέτει λιγότερους από 1600 ακολούθους στον λογαριασμό Instagram της.

Συμπέρασμα

Δεν αληθεύει ότι λαμβάνει χώρα συστημική προώθηση της κατανάλωσης εντόμων και εργαστηριακού ανθρώπινου κρέατος, στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της επισιτιστικής κρίσης και της κλιματικής αλλαγής.

Εκπρόσωποι της πρωτοβουλίας BiteLabs, που υποτίθεται ότι θα παρασκεύαζε εργαστηριακό ανθρώπινο κρέας, είχαν δηλώσει ήδη από το 2014 ότι ο βασικός τους σκοπός ήταν η πρόκληση δημοσίου διαλόγου. Έκτοτε δεν έχει υπάρξει καμιά σχετική εξέλιξη, δεν έχει δημοσιοποιηθεί η ταυτότητα κανενός συμμετέχοντα και η πρωτοβουλία δεν καταγράφεται σε επιχειρηματικά μητρώα. Όσον αφορά τον καθηγητή Μagnus Soderland, το πεδίο έρευνας του δεν αφορά την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής αλλά την καταναλωτική συμπεριφορά και σε εμφανίσεις του έχει μόνο επιδιώξει να προσδιορίσει τα όρια στα ταμπού των διατροφικών συνηθειών. Ευρύτερα, η καλλιέργεια ανθρώπινου κρέατος θα ήταν ιδιαίτερα προβληματική έναντι της καλλιέργειας ζωικού κρέατος και κανένας θεσμός διεθνώς δεν την έχει υποστηρίξει.

Όσον αφορά την έγκριση της κατανάλωσης εντόμων σε επίπεδο ΕΕ, αυτή δεν αφορά την πρόσφατη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία αλλά είχε δρομολογηθεί νομικά από το 2018 και το τρίτο, και πιο πρόσφατο, έντομο εγκρίθηκε 2 εβδομάδες πριν από την εισβολή. Η ΕΕ παραμένει στον μεγαλύτερο βαθμό διατροφικά αυτάρκης και στο πλαίσιο του πολέμου. Ο ισχυρισμός των δημοσιευμάτων ότι η Επιτροπή προσπαθεί ενεργά να αντικαταστήσει τα καθιερωμένα τρόφιμα με έντομα είναι τελείως αβάσιμος, καθώς ούτε καταγράφεται ραγδαία άνοδος στις αναλύσεις της αγοράς βρώσιμων εντόμων, ούτε έχει λάβει χώρα καμιά σχετική προωθητική καμπάνια. Η Επιτροπή ανάρτησε μόνο ένα νήμα tweet χαμηλής απήχησης, που ενημέρωνε το κοινό για την έγκριση των εντόμων και το καλούσε να τα δοκιμάσει, εφόσον θελήσει.

Είναι απόφοιτος του Τμήματος Πληροφορικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ). Κατά την πανδημία της COVID-19, εστίασε στην έρευνα της ψευδοεπιστημονικής παραπληροφόρησης.