Ποιοι είμαστε
Αρχική Ψηφιακά επεξεργασμένη η εικόνα που παρουσιάζει tweet του Θάνου Πλεύρη από το 2015ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΕΙΚΟΝΑ

Ψηφιακά επεξεργασμένη η εικόνα που παρουσιάζει tweet του Θάνου Πλεύρη από το 2015

8 Σεπ
2022

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 2 έτη.

Ισχυρισμός:

Ο Θάνος Πλεύρης, σε δημοσίευση του στο twitter το 2015, προέβη σε ρατσιστικούς και προσβλητικούς χαρακτηρισμούς αναφερόμενους στον Γιάννη Αντετοκούνμπο

Συμπέρασμα:

Η εικόνα αποτελεί προϊόν ψηφιακής επεξεργασίας, και διαδόθηκε για πρώτη φορά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τον Ιούλιο του 2021. Το υποτιθέμενο tweet δεν εμφανίζεται ανάμεσα σε αυτά που ανέβασε στο λογαριασμό του ο Θάνος Πλεύρης την ημέρα που αναγράφεται, ενώ το 2021 ο ίδιος είχε δηλώσει πως κινήθηκε νομικά εναντίον των δημιουργών της.

Μεγάλη διάδοση γνωρίζει από τις αρχές Σεπτεμβρίου του 2022 στο Facebook και σε άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εικόνα που δείχνει δημοσίευση του υπουργού Υγείας, Θάνου Πλεύρη από το 2015, στην οποία φέρεται να προβαίνει σε ρατσιστικούς και προσβλητικούς χαρακτηρισμούς αναφερόμενους στον Γιάννη Αντετοκούνμπο. Ωστόσο η υπό εξέταση φωτογραφία είναι ψεύτικη και αποτελεί προϊόν ψηφιακής επεξεργασίας.

Παραδείγματα αναρτήσεων στο Facebook:

Η επίμαχη εικόνα όπως παρουσιάζεται στις υπό εξέταση αναρτήσεις:

Τι ισχύει:

Η υπό εξέταση εικόνα εμφανίστηκε στα κοινωνικά δίκτυα για πρώτη φορά τον Ιούλιο του 2021. Σε δηλώσεις του στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, ο τότε κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και νυν υπουργός υγείας, είχε πει πως το εν λόγω tweet αποτελεί προϊόν ψηφιακής επεξεργασίας και πως ο ίδιος ουδέποτε το έγραψε. Επιπροσθέτως, χαρακτήρισε το περιεχόμενο του χυδαίο, και ανέφερε πως υποχρεώθηκε να κινηθεί νομικά:

Μια ημέρα νωρίτερα, σε δημοσίευσή του στο Twitter, o Θάνος Πλεύρης παρουσίασε την έγκληση του κατά των δημιουργών της ψεύτικης εικόνας:

Με αφορμή τις πρόσφατες εμφανίσεις του Γιάννη Αντετοκούνμπο, η ίδια φωτογραφία ξεκίνησε να διαδίδεται στα τέλη Αυγούστου του 2022, λίγο μετά τον αγώνα της Εθνικής Ελλάδος με το Βέλγιο:

Αν και τα περισσότερα σχόλια τόνιζαν πως η εικόνα είναι πλαστή, αυτή διαδόθηκε ευρέως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, κυρίως μετά την κορυφαία εμφάνιση του Έλληνα μπασκετμπολίστα στον αγώνα της Εθνικής Ελλάδος εναντίον της Εθνικής Ουκρανίας.

Όπως φαίνεται σε αυτή, το επίμαχο tweet έχει ημερομηνία δημοσίευσης 9 Σεπτεμβρίου του 2015. Ωστόσο σε αναζήτηση στο twitter για δημοσιεύσεις που έγιναν από τον λογαριασμό του υπουργού εκείνη την ημέρα, φαίνεται πως έγιναν επτά συνολικά δημοσιεύσεις, καμία από τις οποίες όμως δεν αναφέρεται στον Γιάννη Αντετοκούνμπο:

Πηγή εικόνων: @thanosplevris/Twitter

Επιπροσθέτως, το 2015 το Twitter περιόριζε τον αριθμό των χαρακτήρων σε κάθε tweet στους 140, όριο που συμπεριελάμβανε τα κενά αλλά και τα hashtag. Βάσει αυτού του ορίου, το μήνυμα που εμφανίζεται στην εικόνα δεν θα μπορούσε να έχει δημοσιευτεί, καθώς αποτελείται από 152 χαρακτήρες.

Πηγή εικόνας: Twitter guide outline/μέσω slideshare.net

Το όριο χαρακτήρων τελικά διπλασιάστηκε (στους 280 χαρακτήρες) τον Σεπτέμβριο του 2017, δύο χρόνια μετά από την ημερομηνία που εμφανίζεται στην εικόνα.

Συμπέρασμα

Η υπό εξέταση εικόνα διαδόθηκε για πρώτη φορά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τον Ιούλιο του 2021 και αποτελεί προϊόν ψηφιακής επεξεργασίας. Το υποτιθέμενο tweet δεν εμφανίζεται ανάμεσα σε αυτά που ανέβασε στο λογαριασμό του ο Θάνος Πλεύρης την ημέρα που αναγράφεται, ενώ το 2021 ο ίδιος είχε δηλώσει πως κινήθηκε νομικά εναντίον των δημιουργών της εικόνας.

Έχει εργαστεί ως ανεξάρτητος δημοσιογράφος σε ηλεκτρονικά ΜΜΕ, στους τομείς της επιστήμης και της τεχνολογίας.