Ποιοι είμαστε
Αρχική Όχι, τα εικονιζόμενα επιθέματα δεν βοηθούν στην αποτοξίνωση του οργανισμούΨΕΥΔΟΕΠΙΣΤΗΜΗ

Όχι, τα εικονιζόμενα επιθέματα δεν βοηθούν στην αποτοξίνωση του οργανισμού

14 Σεπ
2022

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 2 έτη.

Ισχυρισμός:

Φυσικά αποτοξινωτικά επιθέματα ποδιών, που χρησιμοποιούνται κατά τη διάρκεια του ύπνου, μπορούν να συμβάλουν στην αποτοξίνωση του οργανισμού και να προσφέρουν γενικότερα οφέλη για υγεία.

Συμπέρασμα:

Δεν υπάρχουν επιστημονικές αποδείξεις για την αποτελεσματικότητα τέτοιου είδους επιθεμάτων, ενώ κατά το παρελθόν σε άλλες χώρες (ΗΠΑ) η αποτελεσματικότητα παρόμοιων προϊόντων έχει καταρριφθεί και αυτά έχουν αποσυρθεί από την αγορά.

Μεγάλη διάδοση έχει γνωρίσει το τελευταίο διάστημα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης διαφημιστικό βίντεο που προωθεί επιθέματα ποδιών, που υποτίθεται πως συμβάλλουν στην αποτοξίνωση του ανθρώπινου σώματος.

Το υπό εξέταση διαφημιστικό βίντεο

Παράδειγμα σχετικής ανάρτησης:

To post που συνοδεύει το βίντεο και διατυπώνει τον ισχυρισμό.

Τι ισχύει

Σύνδεσμος στα σχόλια του βίντεο οδηγεί στην ιστοσελίδα της επιχείρησης που εμπορεύεται το προϊόν, όπου μπορεί κάποιος να το αγοράσει έναντι 25.99€. Στη σελίδα του προϊόντος διαβάζουμε ότι τα επιθέματα περιέχουν φυσικά συστατικά, είναι κατασκευασμένα από υλικό με ηλεκτρομαγνητικές ιδιότητες και η λειτουργία τους βασίζεται στην ορθοπεδική ρεφλεξολογία. Σε αυτό το σημείο πρέπει να τονίσουμε πως η ρεφλεξολογία αποτελεί ψευδοεπιστημονική πρακτική η οποία δεν αναγνωρίζεται από την διεθνή επιστημονική κοινότητα. Όπως υπόσχεται η περιγραφή, τα επιθέματα μπορούν, χάρη στις αποτοξινωτικές τους ιδιότητες, να απομακρύνουν τις τοξίνες και τα βαρέα μέταλλα από τον οργανισμό, να μειώσουν το άγχος, να οδηγήσουν στην απώλεια βάρους, να βελτιώσουν την κυκλοφορία του αίματος και τη λειτουργία του μεταβολισμού. Μάλιστα οι ισχυρισμοί αυτοί συνοδεύονται και από οπτικό υλικό, που παρουσιάζει τα υποτιθέμενα αποτελέσματα της χρήσης των επιθεμάτων.

Τα υποσχόμενα οφέλη-αποτελέσματα από τη χρήση του διαφημιζόμενου προϊόντος, όπως τα διαβάζουμε στη σελίδα αγοράς του.

Αρχικά, από την έρευνά μας προκύπτει ότι παρόμοια με το προωθούμενο στο διαφημιστικό βίντεο προϊόντα έχουν κυκλοφορήσει στην αγορά και κατά το παρελθόν. Τα προϊόντα αυτά υπόσχονταν τα ίδια ή παρόμοια αποτελέσματα με τον ισχυρισμό ότι μπορούν να αποτοξινώσουν τον οργανισμό με 100% φυσικό τρόπο.

Η εγκυρότητα των ισχυρισμών για τέτοιου είδους προϊόντα έχει ήδη καταρριφθεί και από άλλους οργανισμούς ελέγχου γεγονότων όπως το AFP και το US Today.

Πρέπει να τονίσουμε ότι τα υποτιθέμενα οφέλη από τέτοιους είδους επιθέματα δεν επιβεβαιώνονται επιστημονικά. Έρευνα που πραγματοποιήθηκε το 2018 και δημοσιεύτηκε στο Journal of Heavy Metal Toxicity and Diseases μελέτησε τη συγκέντρωση μετάλλων σε τέτοιου είδους επιθέματα πριν και μετά τη χρήση και δεν εντόπισε σημαντική διαφορά μεταξύ των δύο. Ακόμη, το 2010 ένας ομοσπονδιακός δικαστής των Ηνωμένων Πολιτειών απαγόρευσε σε εταιρεία, που εμπορεύονταν επιθέματα ποδιών όμοια με αυτά του υπό εξέταση βίντεο, να τα πουλά εντός της χώρας, αφού η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου (FTC) είχε χαρακτηρίσει τους ισχυρισμούς της εταιρείας περί ανακούφισης από διάφορες παθήσεις “παραπλανητικούς”.

Σε σχετικό άρθρο του Business Insider India από το 2021 ο Jeffrey H. Alexander, ποδίατρος στο ιατρικό κέντρο του Πανεπιστημίου Rush, εξηγεί ότι δεν υπάρχει καμία επιστημονική απόδειξη για τα οφέλη από τη χρήση τέτοιου είδους επιθεμάτων. Μάλιστα, ο ιατρός επισημαίνει ότι ακόμη και τα στίγματα, που δημιουργούνται στα επιθέματα μετά τη χρήση τους, προκαλούνται από την επαφή των ουσιών με τις οποίες τα επιθέματα αυτά έχουν εμποτιστεί (συνήθως ξύδι) και του ιδρώτα των ποδιών. Την ίδια εξήγηση για τα στίγματα αυτά διαβάζουμε και σε δημοσίευμα, σχετικό με τις πρακτικές αποτοξίνωσης του οργανισμού, του τμήματος εκπαίδευσης για την υγεία των καταναλωτών της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ, όπου μάλιστα επισημαίνεται πως το ίδιο αποτέλεσμα στην επιφάνεια τέτοιους είδους επιθεμάτων προκαλείται και όταν αυτά έρθουν σε επαφή με νερό. Αν και στη σελίδα προϊόντος του υπό εξέταση διαφημιστικού βίντεο δεν αναφέρονται αναλυτικά οι ουσίες με τις οποίες είναι εμποτισμένα τα επιθέματα (πέραν μιας αναφοράς σε εκχυλίσματα μπαμπού), επαναλαμβάνεται συνεχώς ο ισχυρισμός πως τα επιθέματα περιέχουν φυσικά συστατικά.

Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι από την έρευνά μας προκύπτει πως στην πραγματικότητα δεν υπάρχει λόγος καταφυγής σε κανενός είδους προϊόν για την αποτοξίνωση του οργανισμού. Σε δημοσίευμα του Κέντρου Έρευνας για την Ασφάλεια Συστατικών του Michigan State University διαβάζουμε ότι ο ανθρώπινος οργανισμός, εάν είναι σε υγιή κατάσταση και λειτουργεί σωστά, είναι ικανός να αποβάλει μόνος τους τις τοξίνες χάρη στη λειτουργία του συκωτιού, των νεφρών, του παχέος εντέρου και των πνευμόνων.

Συμπέρασμα

Από τα παραπάνω προκύπτει ότι η αποτελεσματικότητα των επιθεμάτων ποδιών που προωθούνται μέσω διαφημιστικού spot στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και υπόσχονται αποτοξίνωση του οργανισμού και γενικότερα οφέλη, δεν επιβεβαιώνεται επιστημονικά. Τα επιθέματα αυτά δεν προσφέρουν κανένα όφελος για την υγεία του ανθρώπου.

Απόφοιτος του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Φοιτητής στο αγγλόφωνο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών με τίτλο “Μaster of Arts in Digital Media, Communication and Journalism” του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.