Ποιοι είμαστε
Αρχική Όχι, ο Αυστραλός υπουργός υγείας δεν είπε ότι οι εμβολιασμένοι για την COVID-19 πεθαίνουν από μυοκαρδίτιδαΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Όχι, ο Αυστραλός υπουργός υγείας δεν είπε ότι οι εμβολιασμένοι για την COVID-19 πεθαίνουν από μυοκαρδίτιδα

18 Σεπ
2022

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 2 έτη.

Ισχυρισμός;

Ο Αυστραλός υπουργός υγείας παραδέχτηκε σε συνέντευξη ότι τα εμβόλια για την COVID-19 οδηγούν σε θάνατο μέσω μυοκαρδίτιδας.

Συμπέρασμα:

Ο John Gerrald, προϊστάμενος υγείας στο Κουίνσλαντ της Αυστραλίας, αναφέρθηκε σε συνέντευξη τύπου σε ανθρώπους που πέθαναν στο σπίτι τους από μυοκαρδίτιδα ως αποτέλεσμα νόσησης με COVID-19, όχι ως αποτέλεσμα του εμβολιασμού. Η διαθέσιμη επιστημονική βιβλιογραφία επιβεβαιώνει πως το ρίσκο μυοκαρδίτιδας και σοβαρών επιπλοκών ή και θανάτου είναι πολύ μεγαλύτερο από τη νόσηση με COVID-19 συγκριτικά με τον εμβολιασμό για την νόσο.

Σε δημοσιεύματα μέσων ενημέρωσης και αναρτήσεις στο Facebook κυκλοφορεί ο ισχυρισμός ότι ο Αυστραλός υπουργός υγείας παραδέχτηκε σε συνέντευξη ότι τα εμβόλια για την COVID-19 οδηγούν σε θάνατο μέσω μυοκαρδίτιδας. Ωστόσο, ο εν λόγω ισχυρισμός είναι ψευδής.

Παραδείγματα: voicenews.gr

Παράδειγμα σχετικής ανάρτησης στο Facebook:

Στα εξεταζόμενα δημοσιεύματα διαβάζουμε τα εξής:

«Η Αυστραλία αποδέχτηκε επιτέλους το πρόβλημα της καρδιακής προσβολής (μυοκαρδίτιδα) σε άτομα με διπλό XYZ», αναφέρει ένα tweet που δημοσιεύτηκε στις 6 Μαρτίου.

Το βίντεο, το οποίο προβλήθηκε περισσότερες από 1.800 φορές, περιλαμβάνει ένα επάλληλο κείμενο που λέει: “Ο Αυστραλός υγειονομικός υπάλληλος παραδέχεται ότι πέθανε από μυοκαρδίτιδα”.

Το βίντεο δείχνει τον Τζον Τζέραρντ, επικεφαλής υγείας για την αυστραλιανή πολιτεία Κουίνσλαντ, να απαντά σε ερώτηση σε συνέντευξη Τύπου.

«Ναι, μας αφορά όταν υπάρχουν θάνατοι στο σπίτι», λέει, πριν σταματήσει. “Από τις λίγες αναφορές που έχω δει. Βλέπουμε αναφορές για άτομα που πάσχουν από ασθένεια για σύντομο χρονικό διάστημα και μετά αιφνίδιους θανάτους. Και έχουμε αναφέρει για αυτούς νωρίτερα.”

“Αυτό έχει αναφερθεί αλλού στην Αυστραλία και σε όλο τον κόσμο, όπου είναι μυοκαρδίτιδα, στην οποία νομίζω ότι έχω αναφερθεί σε προηγούμενη περίπτωση. Αλλά σίγουρα παρακολουθούμε στενά, ιδιαίτερα όταν υπάρχουν θάνατοι, ερευνούμε αυτούς ιδιαίτερα εάν υπάρχει κάποιος που έχει πέθανε στο σπίτι».

https://twitter.com/ReflectionsV2/status/1568175271005638656

Τι ισχύει

Το βίντεο το οποίο παρουσιάζουν τα εξεταζόμενα δημοσιεύματα δείχνει τον John Gerrald, προϊστάμενο υγείας στο Κουίνσλαντ της Αυστραλίας να απαντάει ερωτήσεις στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου.

Η δήλωση του κ. Gerrald σχετικά με τις μυοκαρδίτιδες δεν αφορούσε θανάτους λόγω εμβολίων, αλλά θανάτους από μυοκαρδίτιδα λόγω νόσησης με COVID-19. Συγκεκριμένα, στο επίμαχο σημείο της συνέντευξης τύπου (σημείο 22:05 στο βίντεο που έχει αναρτηθεί στο YouTube), μια εκ των δημοσιογράφων ρώτησε το εξής:

Δημοσιογράφος: Από όλους τους θανάτους που έχουν αναφερθεί στο Κουινσλαντ, η πλειοψηφία αυτών, λαμβάνει χώρα στο σπίτι των ασθενών, σε νοσοκομεία ή σε οίκους ευγηρίας;

John Gerrald: Μια μίξη όλων όσων αναφέρατε. Έχουν καταγραφεί αρκετοί θάνατοι σε οίκους ευγηρίας, κάποιοι σε νοσοκομεία και ορισμένοι σε σπίτια ασθενών. Είναι μίξη.

Δημοσιογράφος: Σας ανησυχεί ότι έχουν καταγραφεί θάνατοι στο σπίτι;

John Gerrald: Ναι, μας ανησυχεί ότι έχουν καταγραφεί θάνατοι στο σπίτι από τις λίγες αναφορές που έχουμε δει. Παρατηρούμε αναφορές για ανθρώπους που νοσούν για μια μικρή περίοδο χρόνου και στη συνέχεια επέρχεται ξαφνικός θάνατος. Και έχουμε αναφέρει αυτό το φαινόμενο και στο παρελθόν. Το ίδιο φαινόμενο έχει αναφερθεί και σε άλλα σημεία της Αυστραλία καθώς και ανά τον κόσμο όπου η αιτία ήταν η μυοκαρδίτιδα, κάτι που έχω δηλώσει και σε προηγούμενη περίπτωση. Ωστόσο παρακολουθούμε προσεκτικά το φαινόμενο ειδικά στις περιπτώσεις θανάτων και ερευνούμε αυτές τις περιπτώσεις για να δούμε αν ο θάνατος επήλθε στο σπίτι.

Με απλά λόγια, ο κ. Gerrald δεν είπε ότι τα εμβόλια έχουν οδηγήσει σε θανάτους λόγω μυοκαρδίτιδας, αλλά ότι έχουν σημειωθεί θάνατοι με αίτιο την μυοκαρδίτιδα σε ανθρώπους που έχουν νοσήσει από COVID-19. Σε κανένα σημείο της συνέντευξης δεν γίνεται η οποιαδήποτε νύξη, άμεσα ή έμμεσα περί σύνδεσης των εμβολίων της COVID-19 με θανάτους μέσω μυοκαρδίτιδας.

Το ίδιο τόνισε και το Υπουργείο Υγείας του Κουινσλαντ σε δήλωση που έκανε μέσω εκπροσώπου του στο AFP:

Τα σχόλια που έκανε ο Dr John Gerrald στο βίντεο αποτελούσαν απάντηση στην ερώτηση δημοσιογράφου αναφορικά με ασθενείς οι οποίοι ήταν θετικοί για COVID-19 και οι οποίοι πέθαναν στο σπίτι τους. Τα σχόλια δεν αφορούσαν θανάτους κατόπιν εμβολιασμού για την COVID-19.

Η μυοκαρδίτιδα αποτελεί μια τεκμηριωμένη παρενέργεια των εμβολίων mRNA, ειδικά σε μικρές ηλικίες. Ωστόσο, σύμφωνα με την πιο πρόσφατη μελέτη η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Circulation και εξέτασε άτομα 13 ετών και άνω στην Αγγλία κατέληξε στο ότι το ρίσκο από εμφάνιση μυοκαρδίτιδας και σοβαρών επιπλοκών είναι πολύ μεγαλύτερο στη περίπτωση νόσησης με COVID-19 παρά από τον εμβολιασμό.

Συμπέρασμα

Με βάση τα ανωτέρω, καθίσταται σαφές ότι ο ισχυρισμός πως ο Υπουργός Υγείας της Αυστραλίας παραδέχτηκε πως τα εμβόλια για την COVID-19 σκοτώνουν εμβολιασμένους μέσω μυοκαρδίτιδας είναι ψευδής. Ο John Gerrald, προϊστάμενος υγείας στο Κουίνσλαντ της Αυστραλίας, αναφέρθηκε σε συνέντευξη τύπου σε ανθρώπους που πέθαναν στο σπίτι τους από μυοκαρδίτιδα ως αποτέλεσμα νόσησης με COVID-19, όχι ως αποτέλεσμα του εμβολιασμού. Η διαθέσιμη επιστημονική βιβλιογραφία επιβεβαιώνει πως το ρίσκο μυοκαρδίτιδας και σοβαρών επιπλοκών ή και θανάτου είναι πολύ μεγαλύτερο από τη νόσηση με COVID-19 συγκριτικά με τον εμβολιασμό για την νόσο.

Είναι πτυχιούχος χημείας (B.Sc.) απο το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ). Αυτή τη στιγμή παρακολουθεί το αγγλόφωνο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών με τίτλο “Μaster of Arts in Digital Media, Communication and Journalism” στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.