Ποιοι είμαστε
Αρχική H βιβλιοθήκη της Δρέσδης ΔΕΝ ζήτησε βιβλία Ρώσων συγγραφέων για τη θέρμανση του κτιρίουHOAXES

H βιβλιοθήκη της Δρέσδης ΔΕΝ ζήτησε βιβλία Ρώσων συγγραφέων για τη θέρμανση του κτιρίου

19 Σεπ
2022

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 2 έτη.

Ισχυρισμός:

Εικόνα δείχνει ανακοίνωση της Βιβλιοθήκης της Δρέσδης, με την οποία οι αναγνώστες παροτρύνονται να παραδίδουν βιβλία Ρώσων συγγραφέων, ώστε να χρησιμοποιηθούν για τη θέρμανση του κτιρίου κατά τη διάρκεια της ψυχρής περιόδου

Συμπέρασμα:

Δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να υποδεικνύει πως η εικόνα δείχνει πραγματική επιστολή-ανακοίνωση της Βιβλιοθήκης SLUB στη Δρέσδη της Γερμανίας. Την είδηση μεταξύ άλλων έχει διαψεύσει μέσω ανακοίνωσης και εκπρόσωπος της βιβλιοθήκης.

Κατά το μήνα Σεπτέμβριο του 2022, κυκλοφόρησε ανάμεσα σε χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης μία εικόνα η οποία, σύμφωνα με τις αναρτήσεις, δείχνει δημόσια ανακοίνωση ή επιστολή της Βιβλιοθήκης της Δρέσδης, με την οποία οι αναγνώστες παροτρύνονται να παραδίδουν σε αυτήν βιβλία Ρώσων συγγραφέων, ώστε να χρησιμοποιηθούν για τη θέρμανση του κτιρίου κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου. Δεν πρόκειται, ωστόσο, για πραγματική ανακοίνωση της βιβλιοθήκης.

Παράδειγμα: skeftomasteellhnika.blogspot.com

Παράδειγμα ανάρτησης στο Facebook:

Τι ισχύει

Η εικόνα που κυκλοφορεί φέρεται να δείχνει ανακοίνωση – κάλεσμα εκ μέρους της Staats- und Universitätsbibliothek (SLUB) Dresden, δηλαδή της Κρατικής και Πανεπιστημιακής Βιβλιοθήκης στην Δρέσδη της Γερμανίας. Έχει διαδοθεί από τις αρχές του μηνός και σε αναρτήσεις χρηστών που χρησιμοποιούν την αγγλική, ιταλική, γερμανική και ρωσική γλώσσα.

Το κείμενο της ανακοίνωσης έχει ως εξής:

Αγαπητοί αναγνώστες

Η αντιμετώπιση της ρωσικής επιθετικότητας είναι κοινός μας τόπος. Η ρωσική λογοτεχνία δεν έχει
καμία θέση στα ράφια σας. Λόγω των αναμενόμενων διακοπών θέρμανσης και του χειμώνα, σας ζητάμε να δωρίσετε βιβλία από Ρώσους συγγραφείς που θα χρησιμοποιηθούν για σκοπούς θέρμανσης στη βιβλιοθήκη. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορείτε ακόμα να διαβάζετε καλά βιβλία ακόμα κι αν ο Πούτιν κλείσει την παροχή φυσικού αερίου.

Στη συνέχεια παρατίθενται τα στοιχεία της Γενικής Διεθύντριας της Βιβλιοθήκης SLUB, Katrin Stump.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι, πέραν της συγκεκριμένης εικόνας, δεν έχει εντοπιστεί στο διαδίκτυο καμία άλλη φωτογραφία ή έτερα στοιχεία, όπως για παράδειγμα μαρτυρία, βίντεο ή ρεπορτάζ, που να δείχνουν ότι τέτοια έντυπη ανακοίνωση αναρτήθηκε ποτέ στους χώρους της βιβλιοθήκης αυτής, ούτε σε ιστοσελίδες που διατηρεί.

Η Βιβλιοθήκη στις 02/09/2022 εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία επισήμανε την κυκλοφορία μιας κατασκευασμένης ανακοίνωσης, που ουδέποτε συντάχθηκε από αυτούς:

Από χθες (1.9.2022) κυκλοφορεί σκόπιμη παραπληροφόρηση στα κοινωνικά δίκτυα, ότι τάχα απευθύνθηκε κάλεσμα εκ μέρους της SLUB και της Γενικής Διευθύντριας της SLUB Katrin Stump να δωρίζονται ρωσικά βιβλία στη βιβλιοθήκη για λόγους θέρμανσης. Παρακαλούμε μην διαδίδετε αυτήν την παραπληροφόρηση!

Σε διάφορες πλατφόρμες, όπως το Telegram, το TikTok, το Facebook και το Twitter, διαδίδεται μία φωτογραφία μιας ψεύτικης επιστολής με το λογότυπο της SLUB, με αποστολέα τη διοίκηση της βιβλιοθήκης και τα στοιχεία επικοινωνίας της Γενικής Διευθύντριας της SLUB, κάτι που υποτίθεται ότι δίνει την εντύπωση ότι η SLUB δημιούργησε αυτή την επιστολή. Έχουμε ήδη υποβάλει ποινική μήνυση για την πλαστή επιστολή. Παρακαλούμε μην διαδώσετε περαιτέρω τις ψευδείς πληροφορίες και υποστηρίξτε μας ευαισθητοποιώντας ότι πρόκειται για στοχευμένη εκστρατεία παραπληροφόρησης. Η βιβλιοθήκη Bücherhallen Hamburg είχε ήδη πληγεί από παρόμοια επίθεση τις τελευταίες ημέρες.

Η Γενική Διευθύντρια της Βιβλιοθήκης, Katrin Stump, δήλωσε τα εξής:

Ως βιβλιοθήκη, υπερασπιζόμαστε τις θεμελιώδεις δημοκρατικές αξίες, την αξιόπιστη πληροφόρηση και τον τεκμηριωμένο λόγο για κοινωνικοπολιτικά ζητήματα. Είμαι συγκλονισμένη που αρκετές βιβλιοθήκες έχουν πληγεί από στοχευμένη παραπληροφόρηση τις τελευταίες ημέρες, και που οι δημιουργοί [ενν. των fake news] δεν διστάζουν καν να προβούν σε προσωπικές επιθέσεις. Αυτό δείχνει για άλλη μια φορά τους κινδύνους που αυτό εγκυμονεί για τη δημοκρατικά συγκροτημένη κοινωνία μας. Η SLUB αναλαμβάνει αποφασιστικά μέτρα κατά της παραπληροφόρησης όπως σε αυτήν την περίπτωση, και θα συνεχίσει να ευαισθητοποιεί για τον υπεύθυνο και προσεκτικό χειρισμό της παραπληροφόρησης με εκδηλώσεις και εκθέσεις, μεταξύ άλλων.

Ο γερμανόφωνος οργανισμός ελέγχου γεγονότων Correktiv επισήμανε ότι πρόσφατα είχε κυκλοφορήσει μια παραπλήσια ψευδής είδηση, σύμφωνα με την οποία μία βιβλιοθήκη στο Αμβούργο είχε προβεί σε αντίστοιχη ανακοίνωση-κάλεσμα για κάψιμο βιβλίων.

Συμπέρασμα

Δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να υποδεικνύει πως η επίμαχη εικόνα δείχνει πραγματική επιστολή-ανακοίνωση βιβλιοθήκης στη Δρέσδη με πρόσκληση προς αναγνώστες της για δωρεά βιβλίων Ρώσων συγγραφέων ώστε να χρησιμοποιηθούν αυτά ως καύσιμη ύλη το χειμώνα.

Η Βιβλιοθήκη SLUB Δρέσδης έχει διαψεύσει κατηγορηματικά την αυθεντικότητα της επιστολής, και δεν έχει κυκλοφορήσει καμία άλλη φωτογραφία, βίντεο, μαρτυρία ή ρεπορτάζ για ανάρτηση τέτοιας επιστολής στους φυσικούς χώρους της βιβλιοθήκης ή σε ιστοσελίδες που διατηρεί.