Ποιοι είμαστε
Αρχική Όχι, οι New York Times δεν αποκάλυψαν πως οι Ουκρανοί βομβάρδισαν τον πυρηνικό σταθμό στη ZaporizhzhiaΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Όχι, οι New York Times δεν αποκάλυψαν πως οι Ουκρανοί βομβάρδισαν τον πυρηνικό σταθμό στη Zaporizhzhia

24 Σεπ
2022

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 2 έτη.

Ισχυρισμός:

Οι New York Times αποκάλυψαν πως οι Ουκρανοί ευθύνονται για τον βομβαρδισμό του πυρηνικού σταθμού στη πόλη της Zaporizhzhia (ZNPP).

Συμπέρασμα:

Το άρθρο που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα των New York Times δεν αναφέρει πως οι Ουκρανοί βομβάρδισαν τον πυρηνικό σταθμό στη Zaporizhzhia. Επισημαίνει πως η περιοχή είναι αρκετά σημαντική για την νίκη των Ουκρανών στον πόλεμο με τη Ρωσία.

Σε δημοσιεύματα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και σε ιστοσελίδες κυκλοφόρησε ο ισχυρισμός πως οι Ουκρανοί είναι υπεύθυνοι για τον βομβαρδισμό του πυρηνικού σταθμού στην πόλη της Zaporizhzhia, που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των Ρώσων από τον Μάρτιο. Ωστόσο αυτός ο ισχυρισμός είναι παραπλανητικός.

Παραδείγματα: iskra.gr, freepen.gr, bankingnews.gr, theflagreport.com, epixirimatias.gr.

Πιο συγκεκριμένα στα υπό εξέταση δημοσιεύματα διαβάζουμε:

Ν.Y.Times-Ουκρανοί και όχι Ρώσοι πίσω από επίθεση στον πυρηνικό σταθμό Zaporizhia

Ο πόλεμος στην Ουκρανία βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή, με τις πληροφορίες που έρχονται από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού και τις ΗΠΑ να αποκαλύπτουν πράγματα που μέχρι σήμερα όλοι γνώριζαν στο Αμερικανικό Πεντάγωνο, αλλά ουδείς είχε μιλήσει ανοιχτά.
Ποια είναι αυτά; Μα φυσικά το γεγονός ότι Αμερικανοί αξιωματούχοι που δεν κατονομάζονται, σύμφωνα με τους New York Times , παραδέχθηκαν, ότι τα εκρηκτικά που εκτοξεύτηκαν εναντίον του πυρηνικού σταθμού της Ουκρανίας στη Zaporizhzhia έχουν εκτοξευθεί εναντίον του εργοστασίου από την κυβέρνηση της Ουκρανίας και όχι από την κυβέρνηση της Ρωσίας!

Παράδειγμα τέτοιων αναρτήσεων στο Τwitter:

Τι ισχύει

Τα παραπάνω δημοσιεύματα έχουν ως πηγή το άρθρο που δημοσιεύτηκε στις 13 Σεπτεμβρίου από τους New York Times με τίτλο “The Critical Moment Behind Ukraine’s Rapid Advance”. Μάλιστα, υποστηρίζουν πως πρόκειται για μία μεγάλη αποκάλυψη.  Ωστόσο, διαβάζοντας το άρθρο, συνειδητοποίει κανείς πως δεν υπάρχει ακριβής αναφορά που να δηλώνει πως τα ουκρανικά στρατεύματα προέβησαν ποτέ στο βομβαρδισμό του πυρηνικού σταθμού στη Zaporizhzhia. Αντιθέτως, το δημοσίευμα επισημαίνει πως η ευρύτερη περιοχή έχει ιδιαίτερη στρατιωτική σημασία στα σχέδια των Ουκρανών, που συνεργάζονται στενά με Βρετανούς και Αμερικανούς αξιωματούχους, ώστε να επιτύχουν μια σημαντική νίκη εναντίον των Ρώσων.

Συγκεκριμένα το άρθρο αναφέρει:

Τελικά, οι Ουκρανοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι η μακροπρόθεσμη επιτυχία τους απαιτεί πρόοδο στους αρχικούς στόχους της απορριφθείσας στρατηγικής, συμπεριλαμβανομένης της ανακατάληψης του πυρηνικού σταθμού παραγωγής ενέργειας στη Zaporizhzhia, της αποκοπής των ρωσικών δυνάμεων στη Μαριούπολη και της απώθησης των ρωσικών δυνάμεων στη Χερσώνα πέρα από τον ποταμό Ντνίπρο, δήλωσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι. […] Ενώ η Ουκρανία μπορεί να έχει την ευκαιρία να ανακαταλάβει περισσότερα εδάφη στα ανατολικά, Αμερικανοί και Ουκρανοί αξιωματούχοι λένε ότι ο νότος είναι το πιο σημαντικό θέατρο του πολέμου.

Στη συνέχεια, σχετικά με τις επιχειρήσεις στην ευρύτερη περιοχή επισημαίνει:

“Η Χερσώνα και η Zaporizhzhia είναι πιθανοί στόχοι”, δήλωσε ο Michael Kofman, διευθυντής των ρωσικών μελετών στο CNA, ένα ινστιτούτο αμυντικών ερευνών. “Μπορεί να δούμε περαιτέρω επιχειρήσεις του ουκρανικού στρατού για να επιτύχουμε επιτεύγματα εκεί στο μέλλον”.

Eπίσης, στην αναφορά του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) με τίτλο «Δήλωση του Γενικού Διευθυντή σχετικά με τη σοβαρή κατάσταση στον πυρηνικό σταθμό Zaporizhzhya της Ουκρανίας», ο  Γενικός Διευθυντής Ραφαέλ Μαριάνο Γκρόσι, μετά την επιθεώρηση στην περιοχή που πραγματοποιήθηκε στις αρχές Σεπτεμβρίου, εξέφρασε τις ανησυχίες του για τις πολεμικές συγκρούσεις που βρίσκονται κοντά στον σταθμό, χωρίς, ωστόσο, να κατονομάζει ποια από τις δύο πλευρές ευθύνεται για το βομβαρδισμό.

Συγκεκριμένα δήλωσε:

Ως εκ τούτου, ζητώ επειγόντως την άμεση παύση όλων των βομβαρδισμών σε ολόκληρη την περιοχή. Μόνο αυτό θα διασφαλίσει την ασφάλεια και την προστασία του προσωπικού που εργάζεται και θα επιτρέψει τη διαρκή αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης του Enerhodar και του σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Συμπληρωματικά, σε νέα ενημέρωση που δόθηκε στη δημοσιότητα στις 19 Σεπτεμβρίου, ο ΔΟΑΕ κρούει πάλι τον κώδωνα του κινδύνου σε Ουκρανία και Ρωσία για ένα νέο πυρηνικό ατύχημα. Ωστόσο, ούτε σε αυτήν την αναφορά δεν δηλώνει εάν οι καταστροφές στον πυρηνικό σταθμό οφείλονται στις στρατιωτικές επιχειρήσεις των Ουκρανών ή των Ρώσων.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο πυρηνικός σταθμός Zaporizhzhia βομβαρδίζεται αρκετά συχνά τους τελευταίους μήνες, με την Ουκρανία και τη Ρωσία να επιρρίπτουν ευθύνες η μία στην άλλη. [πηγή 1][πηγή 2]

Συμπέρασμα

Από τα παραπάνω προκύπτει πως ο ισχυρισμός ότι οι New York Times σε άρθρο τους αποκαλύπτουν πως οι Ουκρανοί ευθύνονται για τον βομβαρδισμό στο πυρηνικό σταθμό Zaporizhzhia (ZNPP) δεν είναι αληθής. Το δημοσίευμα αναφέρει πως η Zaporizhzhia είναι μία περιοχή με μεγάλη στρατιωτική σημασία για τα σχέδια της Ουκρανίας στον πόλεμο με τη Ρωσία. Επίσης, οι αναφορές του ΔΟΑΕ, που δημοσιευθήκαν μετά την επιθεώρηση του σταθμού, δεν αναφέρουν πως οι καταστροφές οφείλονται στις στρατιωτικές επιχειρήσεις των Ουκρανών.

Η Σπυριδούλα Γραμματικού είναι απόφοιτος του τμήματος Δημοσιογραφίας και Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Από το 2019 συμμετέχει σε ερευνητικά προγράμματα του τμήματος.