Ποιοι είμαστε
Αρχική Η Gazprom δεν ανακοίνωσε «Το 2015 είχαν προσπαθήσει να ανατινάξουν τον Nord Stream 1»ΜΙΞΗ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΙΗΣΕΩΝ ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Η Gazprom δεν ανακοίνωσε «Το 2015 είχαν προσπαθήσει να ανατινάξουν τον Nord Stream 1»

11 Οκτ
2022

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 2 έτη.

Ισχυρισμός

Η Gazprom ανακοίνωσε πως «Το 2015 είχαν προσπαθήσει να ανατινάξουν τον Nord Stream 1 και είχε εντοπιστεί υποβρύχιο σκάφος του ΝΑΤΟ».

Συμπέρασμα

Ο εκπρόσωπος της Gazprom, Σεργκέι Κουπριάνοφ, δήλωσε πως το 2015 είχε βρεθεί υποβρύχιο σκάφος εξουδετέρωσης ναρκών. Η Gazprom και οι σουηδικές Ένοπλες Δυνάμεις είχαν ανακοινώσει το περιστατικό το 2015. Ουδέποτε έγινε λόγος για απόπειρα ανατίναξης του Nord Stream 1. Το SeaFox έχει σχεδιαστεί αποκλειστικά για την εξουδετέρωση ναρκών και δεν είναι επιθετικό όπλο.

Ισχυρισμός

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Gazprom ισχυρίστηκε πως το SeaFox ανήκει στο ΝΑΤΟ.

Συμπέρασμα

Το SeaFox που εξουδετερώθηκε άνηκε στη Σουηδία, που δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ.

Ισχυρισμός

Ήταν μη επανδρωμένο υποβρύχιο όχημα απόθεσης ναρκών του NATO.

Συμπέρασμα

Πρόκειται για ημιαυτόνομο μη επανδρωμένο υποβρύχιο όχημα, που χρησιμοποιείται αποκλειστικά για την εξουδετέρωση ναρκών.

Δημοσιεύματα που κυκλοφορούν, υποστηρίζουν πως η Ρωσία κατηγορεί τη Συμμαχία (σ.σ. ΝΑΤΟ), για απόπειρα ανατίναξης του αγωγού Nord Stream 1, με βάση δηλώσεις του εκπροσώπου του ρωσικού ενεργειακού κολοσσού Gazprom. Ο ισχυρισμός είναι παραπλανητικός.

Ενδεικτικά, στο pronews.gr, defencenet.gr, voicenews.gr, periodista.gr, lapolitica.gr, διαβάζουμε:

Gazprom: «To 2015 είχαν προσπαθήσει να ανατινάξουν τον Nord Stream 1 & είχε εντοπιστεί υποβρύχιο σκάφος του ΝΑΤΟ»
«Tότε ο πυροδοτικός μηχανισμός είχε εξουδετερωθεί από τις σουηδικές βασιλικές ένοπλες δυνάμεις»
Για απόπειρα ανατίναξης του Nord Stream 1 από το ΝΑΤΟ και το 2015 κατηγορεί η Ρωσία την Συμμαχία καθώς εκπρόσωπος του ρωσικού ενεργειακού κολοσσού Gazprom δήλωσε ότι ΝΑΤΟϊκό υποβρύχιο τηλεχειριζόμενο σκάφος εξουδετέρωσης ναρκών είχε εντοπιστεί δίπλα στον αγωγό φυσικού αερίου. Σε ανακοίνωση της εποχής αναφερόταν ότι «πυροδοτικός μηχανισμός» είχε εξουδετερωθεί από τις σουηδικές βασιλικές ένοπλες δυνάμεις, χωρίς περαιτέρω διευκρινίσεις. Συνεπώς οι Ρώσοι θεωρούν ότι το 2015 ο βασικός ύποπτος για την απόπειρα δολιοφθοράς ήταν το ΝΑΤΟ και άρα οι ΗΠΑ που επί του πρακτέου ελέγχουν εξολοκλήρου την Συμμαχία. Ο εκπρόσωπος της Gazprom Σεργκέι Κουπριάνοφ δήλωσε χθες στη ρωσική τηλεόραση ότι επρόκειτο για υποβρύχιο τηλεχειριζόμενο σκάφος εξουδετέρωσης ναρκών, ονόματι SeaFox, που είχε εντοπιστεί σε βάθος περίπου 40 μέτρων κοντά στον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 1 που συνδέει τη Ρωσία με τη Γερμανία. Εξαιτίας του περιστατικού είχε διακοπεί τότε προσωρινά η ροή φυσικού αερίου, είπε ο Κουπριάνοφ κατά την τηλεοπτική συνέντευξη. Ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom κατέχει το 51% των μετοχών της κοινοπραξίας Nord Stream AG, με έδρα την Ελβετία, που διαχειρίζεται τον αγωγό φυσικού αερίου. Πριν από δύο εβδομάδες πραγματοποιήθηκε επιχείρηση δολιοφθοράς στους ρωσικής κατασκευής αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream στη Βαλτική Θάλασσα και προκλήθηκαν τέσσερις εκρήξεις. Δολιοφθορά η οποία βάσει κινήτρων έχει ως βασικό ύποπτο για την υλοποίησή της τις ίδιες τις ΗΠΑ.

Τα υπό εξέταση δημοσιεύματα συνοδεύονται από τις παρακάτω εικόνες:

Μια σειρά άλλων δημοσιευμάτων, όπως στα antinews.gr, newsbreak.gr, υποστηρίζουν όχι μόνο η Gazprom μίλησε για προγενέστερο σαμποτάζ του ΝΑΤΟ, αλλά και πως επρόκειτο για “μη επανδρωμένο υποβρύχιο όχημα απόθεσης ναρκών του NATO”, κάτι που επίσης δεν ισχύει.

Τι ισχύει

Στις 10/10/2022, έγινε γνωστή η είδηση πως ο εκπρόσωπος της Gazprom, Σεργκέι Κουπριάνοφ, δήλωσε στη ρωσική κρατική τηλεόραση ότι μια “συσκευή του ΝΑΤΟ”, που ονομάζεται “Seafox”, ανακτήθηκε το 2015 από βάθος περίπου 40 μέτρων και εξουδετερώθηκε.

Πράγματι, στις 12/11/2015 η Gazprom εξέδωσε ανακοίνωση για το συγκεκριμένο περιστατικό. Τότε, η ανακοίνωσε έκανε λόγο για “πυρομαχικό”, το οποίο εντοπίστηκε στις 6/11/2015 και απομακρύνθηκε από τις Σουηδικές Ένοπλες Δυνάμεις. Είχε εντοπιστεί σε απόσταση 120 χιλιομέτρων από το νησί Γκόντλαντ, εντός της σουηδικής αποκλειστικής οικονομικής ζώνης.

Το επίμαχο αντικείμενο ήταν ένα μη επανδρωμένα υποβρύχιο όχημα (UUV), τύπου “SeaFox“, που κατασκευάζεται από τη γερμανική εταιρία Atlas Elektronik. Πρόκειται για ένα ημιαυτόνομο σύστημα που χρησιμοποιείται για την εξουδετέρωση ναυτικών ναρκών και βρίσκεται σε υπηρεσία στα Πολεμικά Ναυτικά τουλάχιστον 10 χωρών.

Η Σουηδία είναι μια από τις χώρες που διαθέτει το SeaFox στο οπλοστάσιό της

Το SeaFox είναι συνήθως τοποθετημένο σε ναρκοθηρικά/ναρκαλιευτικά σκάφη. Διατείθεται σε τρεις εκδόσεις. Μια εκπαιδευτική, μια έρευνας και εντοπισμού, χρώματος πορτοκαλί (Seafox-I) και μια εξουδετέρωσης ναρκών, μαύρου χρώματος (Seafox-C). Κατόπιν εντοπισμού της νάρκης, το σύστημα εξουδετέρωσης, καθοδηγούμενο μέσω οπτικής ίνας από τον χειριστή του, καταστρέφει τη νάρκη με τη χρήση μικρού εκρηκτικού κοίλου γεμίσματος βάρους 1,5 κιλού. Το SeaFox έχει μήκος 1,31 μέτρα και συνολικό βάρος 43 κιλά. Με απλά λόγια, δεν είναι ένα επιθετικό σύστημα που έχει σχεδιαστεί για δολιοφθορές αλλά αποκλειστικά για την εξουδετέρωση ναρκών.

Δημοσιεύματα εκείνης της εποχής είχαν αναφέρει το περιστατικό ήδη από τις 9/11/2015 και υποστήριζαν πως η συσκευή βρισκόταν για μεγάλο διάστημα στο σημείο, λόγω της εμφανούς φθοράς.

Το σημείο που βρέθηκε το SeaFox. Πηγή.

Λίγες ημέρες αργότερα, και συγκεκριμένα στις 18/11/2015, κυκλοφόρησαν νεότερα δημοσιεύματα που μετέφεραν δηλώσεις του εκπρόσωπου Τύπου των σουηδικών Ενόπλων Δυνάμεων, Τζέσπερ Τένγκροθ. Όπως αναφέρθηκε, το επίμαχο SeaFox είχε απωλεστεί την άνοιξη του 2014, κατά τη διάρκεια άσκησης, όταν κόπηκε το καλώδιο οπτικών ινών που χρησιμοποιείται για τον έλεγχο του σκάφους. Επισήμανε επίσης πως, σε κάθε περίπτωση, δεν θα μπορούσε να προκαλέσει ζημιά στον αγωγό. Το περιστατικό και οι εμπλεκόμενοι ήταν γνωστά από το 2015 και δεν πρόκειται για κάτι που μαθεύτηκε τώρα.

Θα πρέπει να τονιστεί πως η Σουηδία δεν είναι μέλος της ΝΑΤΟϊκής Συμμαχίας. Στις 5 Ιουλίου 2022 οι εκπρόσωποι των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ υπέγραψαν το Πρωτόκολλο Προσχώρησης της Σουηδίας στη Συμμαχία και η διαδικασία ένταξης προχωρά αλλά δεν έχει ολοκληρωθεί.

Συμπέρασμα

Ο εκπρόσωπος της Gazprom, Σεργκέι Κουπριάνοφ, δήλωσε πως το 2015 είχε βρεθεί υποβρύχιο σκάφος εξουδετέρωσης ναρκών που άνηκε στο ΝΑΤΟ αλλά δεν έκανε την παραμικρή αναφορά σε προσπάθεια δολιοφθοράς. Μίλησε ωστόσο για σκάφος που ανήκει στο ΝΑΤΟ. Είναι ήδη γνωστό από το 2015, πως το σκάφος ήταν σουηδικό. Η Σουηδία, ωστόσο, δεν είναι χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ. Επιπλέον, ο εκπρόσωπος Τύπου των σουηδικών Ενόπλων Δυνάμεων, Τζέσπερ Τένγκροθ, είχε δηλώσει από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστό το περιστατικό, δηλαδή το 2015, πως το SeaFox είχε απωλεσθεί κατά τη διάρκεια άσκησης την άνοιξη του 2014, ενώ επισήμανε πως δεν θα ήταν σε θέση να προκαλέσει ζημιές στον αγωγό Nord Stream 1. Τέλος, το SeaFox έχει σχεδιαστεί για την εξουδετέρωση ναρκών και όχι ως επιθετικό όπλο που μπορεί να αποθέσει νάρκες.

Fact-check for the sake of Democracy