Ποιοι είμαστε
Αρχική Καμία απόδειξη πως εκπαιδευμένα δελφίνια των Ρώσων εξόντωσαν Ουκρανούς δύτες στη ΣεβαστούποληΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Καμία απόδειξη πως εκπαιδευμένα δελφίνια των Ρώσων εξόντωσαν Ουκρανούς δύτες στη Σεβαστούπολη

12 Οκτ
2022

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 2 έτη.

Ισχυρισμός:

Οι Ρώσοι μετέφεραν ειδικά εκπαιδευμένα δελφίνια στην είσοδο του κόλπου της Σεβαστούπολης, σε κλωβούς στην είσοδο του λιμανιού. Ήδη έχουν χρησιμοποιηθεί και αποτρέψει αποστολές διείσδυσης Ουκρανών δυτών. Τους σκοτώνουν επί τόπου πέφτοντας με το ρύγχος επάνω τους.

Συμπέρασμα:

Οι πηγές που επικαλούνται τα υπό εξέταση άρθρα, δεν αναφέρουν σε κανένα σημείο πως τα εκπαιδευμένα ρωσικά δελφίνια έχουν εξοντώσει Ουκρανούς δύτες. Δεν υπάρχει επίσης καμία αναφορά σε οποιαδήποτε άλλη αξιόπιστη πηγή.

Σύμφωνα με άρθρα που κυκλοφορούν, το Ρωσικό Πολεμικό Ναυτικό έχει αναπτύξει εκπαιδευμένα δελφίνια στη βάση της Σεβαστοπόλεως, έχοντας μάλιστα εξοντώσει Ουκρανούς δύτες. Ο ισχυρισμός είναι αναληθής.

Παραδείγματα: pronews.gr, voicenews.gr, iskra.gr, happenednow.gr, triklopodia.gr, newspepper.gr, taxalia.blogspot.com, newsplanet09.info, foulscode.com.

Tα δημοσιεύματα αναφέρουν:

Ειδικά εκπαιδευμένα δελφίνια μετέφεραν οι Ρώσοι στο λιμάνι της Σεβαστούπολης: Εξόντωσαν Ουκρανούς δύτες! (upd)

Έκλεισαν με ειδικό δίκτυ τον ναύσταθμο
Ανανέωση από αρχική δημοσίευση: (23:03, 30/09/2022)
Το Ναυτικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ (USNI) ανακοίνωσε ότι οι Ρώσοι μετέφεραν ειδικά εκπαιδευμένα δελφίνια στην είσοδο του κόλπου της Σεβαστούπολης, σε κλωβούς στην είσοδο του λιμανιού για να περιπολούν και εξοντώνουν δύτες Ουκρανούς ή δυτικούς που θα επιχειρήσουν διείσδυση και δολιοφθορά στον ομώνυμο ναύσταθμο!


Οι εκπαιδεύσεις δελφινιών ξεκίνησαν στις δεκαετίες του ΄50 και του ’60 τόσο στην Σοβιετική Ένωση, όσο και στις ΗΠΑ.


Πληροφορίες αναφέρουν από το «Romania Defense», αναφέρουν ότι ήδη έχουν χρησιμοποιηθεί και αποτρέψει αποστολές διείσδυσης δυτών. Τους σκοτώνουν επί τόπου πέφτοντας με το ρύγχος επάνω τους.


Οι Ρώσοι, προχώρησαν επίσης στην τοποθέτηση φράγματος στο λιμάνι της Σεβαστούπολης βάσει φωτογραφιών της αμερικανικής εταιρείας Planet Labs για να αποτρέψουν την είσοδο killer-seadrones


Ένα τέτοιο μη επανδρωμένο σκάφος καταστράφηκε από τον ρωσικό στρατό κοντά στη Σεβαστούπολη και ένα άλλο περισυνέλεξαν οι Ρώσοι κοντά στην πόλη αφού ξεβράστηκε στην ακτή από τα κύματα.


Τα θαλάσσια drones, που ονομάζονται αυτόνομα τακτικά συστήματα (MANTAS), μπορούν να χρησιμοποιηθούν τόσο για συλλογή πληροφοριών, αναγνώριση, επιτήρηση και στόχευση, όσο και για αποστολές χτυπήματος εχθρικών πολεμικών πλοίων, που μετατρέπονται σε killer-drones


Ο κόλπος της Σεβαστούπολης είναι μια ημι-κλειστή, τύπου εκβολών, περιοχή, που βρίσκεται στο νοτιοδυτικό τμήμα της χερσονήσου της Κριμαίας.


Έχει έκταση 7,96 τετραγωνικά χιλιόμετρα (πάνω από 7,5 χιλιόμετρα μήκος και περίπου ένα χιλιόμετρο πλάτος). Μέσα σε αυτό βρίσκεται η Ναυτική Βάση της Κριμαίας του ρωσικού Στόλου από τον 18ο αιώνα.

Τι ισχύει

Η ναυτική βάση της Σεβαστουπόλεως βρίσκεται στην από το 2014 προσαρτημένη Κριμαία και αποτελεί το σημαντικότερο λιμάνι του ρωσικού Στόλου της Μαύρης Θάλασσας.

Τα υπό εξέταση δημοσιεύματα αναφέρουν πως ειδικά εκπαιδευμένα δελφίνια έχουν μεταφερθεί από τους Ρώσους στη Σεβαστούπολη, εντός κλωβών που βρίσκονται στον λιμένα. Επικαλούνται άρθρο από το Ναυτικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ (USNI), που ωστόσο δεν είναι επίκαιρο αλλά έχει δημοσιευτεί τον Απρίλιο του 2022. Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να επισημανθεί πως το USNI (United States Naval Institute) δεν αποτελεί μέρος της Ναυτικής Ακαδημίας ή του Ναυτικού των ΗΠΑ, ούτε με άλλο τρόπο κρατικό ινστιτούτο των ΗΠΑ, αλλά είναι μια ιδιωτική, μη κερδοσκοπική, ένωση επαγγελματιών στρατιωτικών. Οι κλωβοί είχαν εντοπιστεί σε δορυφορικές εικόνες τον Φεβρουάριο του 2022 και εξεταστεί από αναλυτές, που εκτίμησαν πως φιλοξενούν εκπαιδευμένα δελφίνια για την αποτροπή διείσδυσης εχθρικών δυτών.

Πηγή εικόνας: H I Sutton / USNI News, συντεταγμένες: 44°37’24.2″N 33°30’35.3″E

Η χρήση θαλασσίων θηλαστικών για πολεμικές αποστολές είναι μια παλιά και διαδεδομένη τακτική, που χρησιμοποιήθηκε και χρησιμοποιείται εκτενώς, μεταξύ άλλων από τα Πολεμικά Ναυτικά των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας, ακόμη και της Βόρειας Κορέας.

Τα υπό εξέταση δημοσιεύματα χρησιμοποιούν την παρακάτω δορυφορική εικόνα, δήθεν πως απεικονίζει τις εγκαταστάσεις στη Σεβαστούπολη με τα εκπαιδευμένα δελφίνια:

Στην πραγματικότητα, όμως, η εικόνα έχει περικοπεί και προέρχεται από τη Βόρεια Κορέα, με συντεταγμένες 38°43’10.4″N 125°23’49.0″E:

Η εικόνα δημοσιεύτηκε στο USNI News στις 12/12/2020. Πηγή: H I Sutton

Κατόπιν, τα υπό εξέταση δημοσιεύματα επικαλούνται άρθρο του Romania Defense, όπου δήθεν αναφέρεται πως τα εκπαιδευμένα δελφίνια έχουν εξοντώσει Ουκρανούς δύτες-δολιοφθορείς. Το άρθρο του Romania Defense όμως, που δημοσιεύτηκε στις 29/9/2022, δεν κάνει καμία αναφορά σε “εξόντωση Ουκρανων δυτών”, παρά μόνο σε καταστροφή μη επανδρωμένου σκάφους.

Επιπλέον, δεν υπάρχει καμία αναφορά στην πρόσφατη διεθνή ειδησεογραφία που να υποστηρίζει πως έλαβε χώρα κάποιο τέτοιο περιστατικό.

Συμπέρασμα

Η είδηση για τη μεταφορά εκπαιδευμένων δελφινιών στη ναυτική βάση της Σεβαστούπολης από τους Ρώσους κυκλοφορεί ήδη από τον Απρίλιο του 2022. Σύμφωνα με αμυντικά ΜΜΕ, δορυφορικές εικόνες απεκάλυψαν κλωβούς στην είσοδο του λιμανιού. Δεν υπάρχει ωστόσο καμία αναφορά ή πληροφορία σε αξιόπιστα διεθνή ΜΜΕ ή επίσημες πηγές πως τα δελφίνια έχουν χρησιμοποιηθεί επιχειρησιακά, πόσο μάλλον ότι έχουν εξοντώσει Ουκρανούς δύτες.

Fact-check for the sake of Democracy