Ποιοι είμαστε
Αρχική Προϊόν ψηφιακής επεξεργασίας το βίντεο με τον Βούτσιτς να βγάζει γλώσσαΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΒΙΝΤΕΟ

Προϊόν ψηφιακής επεξεργασίας το βίντεο με τον Βούτσιτς να βγάζει γλώσσα

18 Οκτ
2022

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 2 έτη.

Ισχυρισμός:

Βίντεο δείχνει τον Πρόεδρο της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, να επιδεικνύει περιπαικτικά τη γλώσσα και τα μάτια του να γυρίζουν αλλόκοτα, κατά τη διάρκεια ομιλίας του.

Συμπέρασμα:

Το βίντεο έχει τροποποιηθεί ψηφιακά. Στο αυθεντικό βίντεο, που ελήφθη στο σερβικό κοινοβούλιο στις 13 Σεπτεμβρίου 2022, ο Βούτσιτς έχει φυσιολογική συμπεριφορά και ομιλία.

Ένα βίντεο που φέρεται να δείχνει τον Πρόεδρο της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, κατά τη διάρκεια ομιλίας του, να βγάζει γλώσσα και τα μάτια του να γυρίζουν αλλόκοτα, κυκλοφόρησε ευρέως το Σεπτέμβριο του 2022 στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Πρόκειται, όμως, για βίντεο που δημιουργήθηκε ψηφιακά, και δεν πρόκειται για αυθεντικό οπτικοακουστικό υλικό.

Παράδειγμα δημοσίευσης στο Facebook:

Το βίντεο έχει ως εξής:

Τι ισχύει

Το βίντεο προέρχεται από σερβικό τηλεοπτικό σταθμό (Ραδιοτηλεόραση της Σερβίας – κανάλι РТС 2) και απεικονίζει τον Αλεξάνταρ Βούτσιτς, Πρόεδρο της Σερβίας. Όπως μπορεί να διαπιστώσει κανείς συγκρίνοντας κοινά σημεία, ιδίως αντικείμενα στα έδρανα – όπως ποτήρια και μπουκάλια, το βίντεο προέρχεται από συνεδρίαση της Σερβικής Βουλής την 13η Σεπτεμβρίου 2022, Βίντεο από αυτήν εντοπίζονται στο διαδίκτυο.

Επάνω: στιγμιότυπο από το υπό εξέταση βίντεο. Κάτω: στιγμιότυπο από βίντεο που αναρτήθηκε στο YouTube στις 13/09/2022

Με τη βοήθεια των εικονιζόμενων ποτηριών, που, με την πάροδο του χρόνου, άδειαζαν, εντοπίσαμε το ακριβές σημείο της συνεδρίασης του κοινοβουλίου όπου εμφανίζεται ο Βούτσιτς, την ώρα που ομιλεί, να πραγματοποιεί χαρακτηριστική αντανακλαστική, ασυναίσθητη κίνηση (φέρνει το αριστερό χέρι του πίσω στο λαιμό του, ξύνοντας ελαφρώς το σημείο), που διακρίνεται και στο υπό εξέταση βίντεο.

Η σκηνή έχει καταγραφεί υπό δύο τουλάχιστον διαφορετικές οπτικές γωνίες. Σύγκριση με το υπό εξέταση βίντεο μπορείτε να δείτε παρακάτω:

Αριστερά: στιγμιότυπο οθόνης από το βίντεο που κυκλοφόρησε. Δεξιά: στιγμιότυπα οθόνης από δύο βίντεο που αναρτήθηκαν στο YouTube

Όπως φαίνεται από το συγκεκριμένο απόσπασμα (μετά το 08:58:20 του παρακάτω βίντεο), η ομιλία και οι κινήσεις του Αλεξάνταρ Βούτσιτς είναι απόλυτα φυσιολογικές:

Το βίντεο πιθανόν να υπέστη επεξεργασία με χρήση του εφέ για βίντεο “tongue twister lens” του Snapchat.

Συμπέρασμα

Το βίντεο που δείχνει τον Πρόεδρο της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, να επιδεικνύει περιπαικτικά τη γλώσσα και τα μάτια του να γυρίζουν αλλόκοτα, κατά τη διάρκεια ομιλίας του, δεν είναι πραγματικό. Είναι αποτέλεσμα ψηφιακής επεξεργασίας. Στο αυθεντικό βίντεο, που ελήφθη στο σερβικό κοινοβούλιο στις 13 Σεπτεμβρίου 2022, ο Βούτσιτς έχει φυσιολογική συμπεριφορά και ομιλία.