Ποιοι είμαστε
Αρχική Παραπλανητικό βίντεο κατηγορεί τον Zelenskyy πως σκηνοθετεί τις ομιλίες του στην ΟυκρανίαΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Παραπλανητικό βίντεο κατηγορεί τον Zelenskyy πως σκηνοθετεί τις ομιλίες του στην Ουκρανία

22 Οκτ
2022

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 2 έτη.

Ισχυρισμός:

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας,Volodymyr Zelenskyy, δεν βρίσκεται στην Ουκρανία αλλά χρησιμοποιεί εργαλεία επεξεργασίας βίντεο για να βιντεοσκοπήσει τις ομιλίες του.

Συμπέρασμα:

Το βίντεο που αναδημοσιεύεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης παρουσιάζει την δημιουργία ενός ολογράμματος του Volodymyr Zelenskyy, που θα εμφανιστεί σε διάφορα συνέδρια τεχνολογίας στην Ευρώπη.

Μεγάλη απήχηση έχει γνωρίσει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο ισχυρισμός πως o Πρόεδρος της Ουκρανίας, Volodymyr Zelenskyy, χρησιμοποιεί εργαλεία επεξεργασίας βίντεο για να βιντεοσκοπήσει τις ομιλίες του. Συγκεκριμένα, τα δημοσιεύματα υποστηρίζουν πως o Zelensky δε βρίσκεται στην Ουκρανία αλλά χρησιμοποιεί αυτήν την τεχνολογία για να εξαπατήσει το κοινό του. Ωστόσο, ο ισχυρισμός αυτός είναι παραπλανητικός.

Παραδείγματα αναρτήσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που αναπαράγουν το υπό εξέταση ισχυρισμό:

Το υπό εξέταση βίντεο:

Τι ισχύει

Στα βιντεοσκοπημένα μηνύματά του με φόντο το Κίεβο, ο Ουκρανός Πρόεδρος, Volodymyr Zelenskyy, από την πρώτη μέρα εισβολής του ρωσικού στρατού, δημοσιεύει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης βίντεο εμψυχώνοντας το λαό και τα στρατεύματα του. Την ίδια στιγμή, χρήστες μέσων κοινωνικής δικτύωσης κατηγορούν τον Zelenskyy πως έχει εγκαταλείψει την πατρίδα του και πως σκηνοθετεί τις ομιλίες που δημοσιεύει.

Συγκεκριμένα, από τις αρχές του Οκτωβρίου 2022 κάνει το γύρο του διαδικτύου ένα βίντεο στο οποίο φαίνεται ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Zelenskyy, σε ένα στούντιο παραγωγής να κινηματογραφεί τις δηλώσεις του με τη βοήθεια σκηνοθέτη. Το βίντεο αυτό έχει δημοσιευτεί και από αγγλόφωνους χρήστες εδώ, εδώ, εδώ. Συγκεκριμένα, οι αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αναφέρουν:

Ο τσαρλατάνος μας δουλεύει όλους;

Ο Ζελένσκι στα χαρακώματα με τον προσωπικό του σχεδιαστή μόδας. Χόλιγουντ.

Μάλλον δεν είναι η χώρα του σε πόλεμο… !

Καταστάσεις Χόλιγουντ!! Ο Ζελένσκι στα χαρακώματα με τον προσωπικό του σχεδιαστή μόδας!!! Τελικά ίσως ο Ζελένσκι να είναι όντως πολύ κάλος ηθοποιός, εφόσον, στα διαγγέλματά του…βιώνει το πόλεμο. Κάτι που σίγουρα δεν θα δείξουν τα δυτικά ΜΜΕ από τους δέκτες τους….

Παρόλα αυτά, ο ισχυρισμός πως ο κ. Zelenskyy σκηνοθετεί εκτός χώρας τα βίντεο που δημοσιεύει και πως έχει εγκαταλείψει την Ουκρανία είναι αναληθής. Ένα μικρό τμήμα από το πλήρες βίντεο χρησιμοποιήθηκε εκτός πλαισίου για να υποστηρίξει πως ο κ. Zelenskyy χρησιμοποιεί εργαλεία επεξεργασία βίντεο ώστε να εξαπατήσει το λαό του. Συγκεκριμένα, στο βίντεο και σε σχετικές φωτογραφίες βλέπουμε τον Ουκρανό πρόεδρο να κινηματογραφεί μια ομιλία που αναπαράχθηκε ως ολόγραμμα σε διάφορα συνέδρια ψηφιακής τεχνολογίας σε όλη την Ευρώπη τον Ιούνιο του 2022.

Παρατίθεται ολόκληρο το βίντεο:

Η εταιρία παραγωγής που ανέλαβε αυτήν την πρωτοβουλία είναι η Talesmith, με έδρα το Λονδίνο.

Σε σχετικό δελτίο Τύπου, η εταιρία παραγωγής αναφέρει τα εξής:

Με εντολή του Founders Forum και του Thomas Hoegh των Garden Studios, ο ιδρυτής της Talesmith και πολυβραβευμένος σκηνοθέτης Martin Williams βρέθηκε στην Ουκρανία μαζί με τον Πρόεδρο Zelensky, με μια τοπική ομάδα που κατασκεύασε την εξέδρα κρυφά σε μόλις 24 ώρες. Η ARHT Media παρείχε τεχνολογία αιχμής για τη δημιουργία, μετάδοση και λήψη μιας ολογραφικής εικόνας του Προέδρου, ενώ η Evercoast δημιούργησε ένα avatar για τους χρήστες smartphone σε όλο τον κόσμο.

Στην ομιλία που μαγνητοσκοπήθηκε στο Κίεβο, ο Zelenskyy ζήτησε από τους ηγέτες της τεχνολογίας και από καινοτόμες εταιρίες να βοηθήσουν στην ανοικοδόμηση της Ουκρανίας και να επενδύσουν στον ψηφιακό μετασχηματισμό της.

Ο ισχυρισμός έχει ήδη καταρριφθεί από έγκριτους οργανισμούς ελέγχου γεγονότων. Σύμφωνα με πληροφορίες από το Lead Stories, δημοσιεύματα που αναπαράγουν τον ισχυρισμό εμφανίστηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στις 10 Οκτωβρίου 2022. Έκτοτε έκαναν το γύρο του διαδικτύου και μεταφράστηκαν σε αρκετές γλώσσες, όπως διαβάζουμε στο Observers.

Στιγμιότυπο οθόνης από ανάρτηση στο Twitter. Πηγή

Η ομιλία του κ. Zelenskyy εκφωνήθηκε και στο Founders Forum του Λονδίνου, όπως επιβεβαιώνει και το βίντεο που δημοσιεύτηκε στον επίσημο λογαριασμό του Forum στο YouTube στις 28 Ιούνιου 2022, με τίτλο “Behind the Scenes: President Zelenskyy’s Holographic & AR Address to Europe’s Tech Community”. Επίσης, στο βίντεο έχει ενσωματωθεί ένα κωδικός QR, που κατευθύνει τον χρήστη στο ολόγραμμα του κ. Zelenskyy.

Σε άλλο άρθρο, το Associated Press επικοινώνησε με τον σκηνοθέτη Martin Williams, ο οποίος δήλωσε πως το επίμαχο βίντεο αποτελεί μέρος ενός ντοκιμαντέρ που σκηνοθετεί για το έργο. Συγκεκριμένα, δήλωσε:

Εγώ σκηνοθέτησα το έργο και ήμουν στο δωμάτιο. Κατασκευάσαμε το στούντιο πράσινης οθόνης ως μέρος μιας ογκομετρικής λήψης για ένα ολόγραμμα AR.

Ένα άλλο βίντεο που δημοσιεύτηκε στο YouTube στις 17 Ιουνίου 2022 από την London Tech Week παρουσιάζει πώς ο κ. Zelenskyy και άλλοι παρουσιαστές εμφανίστηκαν στη σκηνή μέσω του “CAPSULE” της ARHT Media, μιας οθόνης αφής LCD ολογράμματος. Η ομιλία του κ. Zelenskyy βρίσκεται στο 5:26.

Συμπέρασμα

Από την παραπάνω ανάλυση προκύπτει πως ο ισχυρισμός ότι ο πρόεδρος της Ουκρανίας,Volodymyr Zelenskyy, δε βρίσκεται στην Ουκρανία αλλά χρησιμοποιεί εργαλεία επεξεργασίας βίντεο για να εξαπατήσει το κοινό του, είναι αναληθής. Ένα μικρό τμήμα από το βίντεο, που παρουσιάζει τον τρόπο που δημιουργήθηκε το ολόγραμμα του κ. Ζelenskyy, χρησιμοποιήθηκε εκτός πλαισίου ώστε να στηρίξει τον παραπάνω ισχυρισμό.

Η Σπυριδούλα Γραμματικού είναι απόφοιτος του τμήματος Δημοσιογραφίας και Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Από το 2019 συμμετέχει σε ερευνητικά προγράμματα του τμήματος.