Ποιοι είμαστε
Αρχική Παραπλανητικά άρθρα για σχεδιαζόμενο πρόστιμο 200 ευρώ σε κατόχους διπλώματος οδήγησηςΛΕΙΠΕΙ ΘΕΜΑΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΑΝΑΚΥΚΛΩΜΕΝΗ ΕΙΔΗΣΗ

Παραπλανητικά άρθρα για σχεδιαζόμενο πρόστιμο 200 ευρώ σε κατόχους διπλώματος οδήγησης

25 Οκτ
2022

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 2 έτη.

Ισχυρισμός:

Εισήχθη πρόσφατα σε υπό επεξεργασία νομοσχέδιο, μία διάταξη με βάση την οποία θα επιβάλλεται πρόστιμο ύψους διακοσίων ευρώ σε όσους οδηγούν χωρίς να έχουν το απαραίτητο δίπλωμα οδήγησης.

Συμπέρασμα:

Πρόκειται για είδηση από τον Απρίλιο του 2013 που αφορούσε τότε νομοσχέδιο. Τον Μάιο της ίδιας χρονιάς, το νομοσχέδιο ψηφίστηκε από τη Βουλή και έγινε ο Ν.4155/2013. Μεταξύ άλλων, ο νόμος πράγματι τροποποίησε τα άρθρα 94 και 95 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, και ήδη από τότε ισχύει το πρόστιμο 200 ευρώ, δεν είναι νέο.

Πληροφορίες ότι εισήχθη σε υπό επεξεργασία νομοσχέδιο μία διάταξη, με βάση την οποία θα επιβάλλεται πρόστιμο ύψους διακοσίων ευρώ σε όσους οδηγούν χωρίς να έχουν το απαραίτητο δίπλωμα οδήγησης, εμφανίστηκαν σε αναρτήσεις τον Οκτώβριο του 2022. Μόνο που η ανωτέρω πλασίωση της είδησης ήταν ορθή πριν 9 χρόνια, καθώς τότε υπερψηφίστηκε μια τέτοια διάταξη.

Παραδείγματα: athensmagazine.gr, funonline.gr, onenews.gr, gossiponline.gr

Στιγμιότυπο οθόνης που ελήφθη στις 22/10/2022

Στα εξεταζόμενα δημοσιεύματα αναφέρονται τα εξής:

200 ευρώ πρόστιμο σ’ όλους τους κατόχους διπλώματος οδήγησης αν… Μεγάλη προσοχή!

Σας αφορά!

Στο νομοσχέδιο που καταθέτει το υπουργείο Ανάπτυξης στη Βουλή σχετικά με την ηλεκτρονική διαδικασία, μέσω του Εθνικού Συστήματος Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΣΗΔΗΣ), ενσωματώνει τις προβλέψεις Προεδρικού Διατάγματος για τις αλλαγές στην έκδοση αδειών οδήγησης.

Προβλέπεται νέο πρόστιμο 200 ευρώ για οδηγούς μοτοσικλέτας και αυτοκινήτου που διαπιστώνεται ότι δεν έχουν δίπλωμα οδήγησης, διαθέτουν ληγμένο δίπλωμα, ή δίπλωμα για άλλη κατηγορία οχήματος από αυτό που οδηγούν και αφαίρεση άδειας οδήγησης (στις περιπτώσεις που αυτό υπάρχει) για 30 ημέρες.

Επίσης, στα 400 ευρώ διαμορφώνεται το πρόστιμο για όσους οδηγούν φορτηγό (πλην των Δημοσίας Χρήσεως που εμπίπτουν σε άλλο νόμο) ή λεωφορείο χωρίς ή με ληγμένο Πιστοποιητικό Επαγγελματικής Ικανότητας (ειδική άδεια οδήγησης για την εν λόγω κατηγορία) και αφαίρεση του διπλώματος για 30 ημέρες εφόσον αυτό υπάρχει. (…)

Τι ισχύει

Το ανωτέρω κείμενο, πέραν του clickbait τίτλου που το συνοδεύει, αποτελεί αντιγραφή μέρους ηλεκτρονικού δημοσιεύματος από τις 10 Απριλίου 2013, που δημοσιεύθηκε τότε στο in.gr, βάσει πληροφοριών από το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Επρόκειτο για πραγματική τότε είδηση, σχετικά με την εισαγωγή σε νομοσχέδιο («Εθνικό Σύστημα Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων και άλλες διατάξεις») ορισμένων διατάξεων που θα τροποποιούσαν τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.

Το νομοσχέδιο εν συνεχεία ψηφίστηκε από τη Βουλή στις 22 Μαΐου 2013 και, ακολούθως, δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ο Νόμος 4155/2013 (ΦΕΚ Α΄ 120/29-05-2013), με τις προαναφερθείσες διατάξεις να βρίσκονται στο άρθρο 49 (Τροποποιήσεις Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας). Συγκεκριμένα, με την παράγραφο 1 τροποποιήθηκαν τα άρθρα 94 και 95 του ΚΟΚ, ώστε, μεταξύ άλλων, να προβλέπονται τα εξής:

Άρθρο 94, παρ. 4

Αυτός που καταλαμβάνεται να οδηγεί μοτοποδήλατο, μοτοσικλέτα, μηχανοκίνητο τρίκυκλο, ελαφρύ τετράκυκλο, τετράκυκλο και αυτοκίνητο και στερείται ή δεν κατέχει την κατάλληλη άδεια οδήγησης, σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις του προεδρικού
διατάγματος της παραγράφου 1 του παρόντος ή η άδεια οδήγησής του έχει ανακληθεί ή αφαιρεθεί για οποιονδήποτε λόγο, τιμωρείται με ποινή φυλάκισης από έναν (1) έως δώδεκα (12) μήνες, με διοικητικό πρόστιμο διακοσίων (200,00) ευρώ, καθώς και με επιτόπου αφαίρεση του εντύπου της άδειας οδήγησής του, εφόσον υπάρχει, για τριάντα (30) ημέρες.


Άρθρο 95, παρ. 2

Αυτός που καταλαμβάνεται να οδηγεί μοτοποδήλατο, μοτοσικλέτα, μηχανοκίνητο τρίκυκλο, ελαφρύ τετράκυκλο, τετράκυκλο και αυτοκίνητο ενώ η αντίστοιχη κατηγορία άδειας οδήγησης έχει λήξει, τιμωρείται με διοικητικό πρόστιμο διακοσίων (200) ευρώ. Παράλληλα, αφαιρείται από το αστυνομικό ή λιμενικό όργανο το έντυπο της άδειας οδήγησής του και αποστέλλεται στην αρμόδια Υπηρεσία Μεταφορών και Επικοινωνιών της Περιφέρειας που το χορήγησε ή σε αυτή, στην περιοχή της οποίας θα δηλώσει ο κάτοχός της ότι κατοικεί.

Το «πρόστιμο 200 ευρώ» αφορά, εν ολίγοις, όσους δεν διαθέτουν την κατάλληλη ανά όχημα άδεια οδήγησης (άρθρο 94 ΚΟΚ) και αυτούς των οποίων η άδεια οδήγησης έχει λήξει (άρθρο 95 ΚΟΚ).

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα δεδομένα, και βάσει της πιο πρόσφατης άτυπης κωδικοποίησης των διατάξεων του ΚΟΚ από το Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών, η συγκεκριμένη διάταξη δεν έχει υποστεί νέα τροποποίηση ως προς το ύψος των προστίμων.

Συμπέρασμα

Δεν πρόκειται να εισαχθεί νέο πρόστιμο 200 ευρώ σε όσους οδηγούν χωρίς να έχουν το απαραίτητο δίπλωμα οδήγησης, όπως έγραψαν ορισμένες ιστοσελίδες. Οι πληροφορίες περί επικείμενης θέσπισης τέτοιου προστίμου κυκλοφόρησαν το 2013, λίγο καιρό πριν τελικά ψηφιστεί ο Ν.4155/2013, με τον οποίο πράγματι εισήχθη πρόστιμο αυτού του ύψους για όσους δεν διαθέτουν την κατάλληλη για το όχημα που οδηγούν άδεια οδήγησης, αφενός, και όσους διαθέτουν ληγμένη άδεια, αφετέρου. Οι διατάξεις αυτές ισχύουν εδώ και πάνω από 9 χρόνια.